Alle artikelen

Mentaal fit ook op het werk

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 5 december 2023

Uit cijfers van TNO blijkt dat een op de vijf mensen burn-outklachten heeft. Hoe zorgen we dat we mentaal fit blijven, ook op het werk? Bas Habets, Consultant Wellbeing bij ONVZ, biedt werkgevers tools op het gebied van preventie.

Zijn Nederlanders mentaal gezond?

“Uit landelijke cijfers blijkt dat één op de vijf mensen te maken heeft met burn-outsymptomen – dat zijn mensen die klachten ervaren maar nog wel gewoon aan het werk zijn. Een aantal jaar geleden betrof dit nog slechts een op de acht mensen. De stressklachten nemen dus enorm toe. Het is bovendien opvallend dat dit vooral bij jongere mensen toeneemt, de zogenaamde Generatie Z en Millenials. Mogelijke oorzaken zijn de toename van socialmediagebruik en prestatiedruk.”

Bas Habets, Consultant Wellbeing bij ONVZ

Speelt mentale gezondheid vooral in een werkomgeving?

“Burn-out-symptomen kunnen overal vandaan komen, zoals door iemands thuissituatie of persoonlijkheid, maar werk is vaak een belangrijke factor. Wij gaan geregeld het gesprek aan met werkgevers wat hun rol is om hun medewerkers gezond aan het werk te houden op een duurzame manier, waarbij we proberen in te zetten op preventie. Onze collectieve verzekering speelt daarbij een belangrijke rol. ONVZ is een deskundige vitaliteitspartner voor verzekerden en werkgevers.”

Waarom vindt ONVZ vitaliteit zo belangrijk?

“Vitaliteit zorgt ervoor dat mensen lekker in hun vel zitten, dat ze bevlogen zijn, met plezier naar hun werk gaan, energie hebben. En dat ze veerkrachtig zijn, niet meteen bij het eerste duwtje omvallen maar tegen een stootje kunnen. Daarmee kan vitaliteit bijdragen aan de preventie van ziekte en verzuim. Natuurlijk willen we fysiek gezond zijn en blijven, maar werken aan onze mentale gezondheid is minstens zo belangrijk.”

Vitale mensen zijn veerkrachtiger"
Bas Habets Consultant Wellbeing

Welke ontwikkeling zien jullie bij werkgevers?

“Steeds meer werkgevers zetten zich in voor de gezondheid van hun werknemers. Dat kan heel klein of heel groot, afhankelijk van de mogelijkheden en ambitie van een werkgever. Meer werkgevers vinden ook dat hun medewerkers goed verzekerd moeten zijn, zowel voor preventie als wanneer ze echt zorg nodig hebben. We zien zelfs een toename van het aantal werkgevers dat hun medewerkers een bijdrage geeft voor de (collectieve) zorgverzekering. 

Werkgevers willen het liefst dat werknemers snel terecht kunnen bij de beste zorgaanbieders en dat werknemers niet worden geconfronteerd met onverwachte kosten. Bovendien biedt een goede zorgverzekering vaak veel aandacht aan preventie en hiermee het voorkomen van verzuim. 

De toegang tot zorg staat onder druk, deels door personeelstekorten. Daarnaast zorgen stijgende kosten ervoor dat mensen prijsbewuster zijn, ook als ze hun zorgverzekering kiezen. Een goedkope zorgverzekering kan betekenen dat bepaalde zorg niet (volledig) wordt vergoed of dat je niet terecht kunt bij de zorgaanbieder van jouw keuze.”  

Hoe helpt ONVZ hierbij?

“In de collectieve verzekering van ONVZ zit Werkfit. Een uniek pakket met een extra dekking, zonder dat werknemers er meer voor moeten betalen. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke gezondheidscheck doen. Ook kun je een coach of psycholoog inschakelen, iemand die je op weg helpt als je het even niet meer weet. En je hebt toegang tot veel e-healthmodules. Dan kun je zelf aan de slag met allerhande problemen, zoals stress bij jonge gezinnen, werkdruk, financiële problematiek, bevlogen blijven in je werk – van alles. Zowel gericht op werk als op privé dus.”

En die focus op mentale gezondheid?

“ONVZ besteedt veel aandacht aan die mentale gezondheid, juist binnen Werkfit. Werknemers weten vaak onvoldoende waar hun stressklachten vandaan komen en wat zij eraan kunnen doen. Maar ook wat hen juist energie geeft en dus kan beschermen tegen stress. Via een eenvoudige online check kun je hier inzicht in krijgen. Op basis van de resultaten krijg je toegang tot bepaalde e-healthmodules, bijvoorbeeld over zelfvertrouwen of je veerkracht vergroten. Zo’n screening helpt om te kijken of je risico loopt als je doorgaat op de ingeslagen weg. Is dat het geval, dan kan coaching zinvol zijn om erger te voorkomen. Als je op de goede weg zit, kunnen e-health-tips dit verder versterken.”

Wat wil ONVZ bereiken?

“Het is onze missie om mensen te helpen en inspireren bij een goed en gezond leven. We zijn ervan overtuigd dat vitaliteit hier een belangrijke rol in speelt. Wij bieden veel voorzieningen, dus moedigen mensen aan daar gebruik van te maken. Zonder betuttelend te zijn uiteraard, want we vinden dat je zelf regie moet hebben over je gezondheid. Laagdrempelig gebruik van preventieve zorg kan helpen om op latere termijn problemen te voorkomen.”

Toegang tot zelfhulpmodules

Hoe blijf je bevlogen in je werk, hoe ga je om met werkdruk, hoe kun je beter slapen? Je hoeft geen mentale klachten te hebben om gebruik te maken van een zelfhulpmodule van Mirro. Met deze tips ben je altijd geholpen.

Meer over Mirro

Zelfhulp voor fysieke fitheid

Last van je nek of schouders? De Fysiochecknu-app helpt je om erachter te komen of je de klachten zelf kunt oplossen of toch beter naar een fysiotherapeut kunt gaan. De app biedt ook meerdere oefenprogramma’s.

Meer over Fysiochecknu

Werkfit

Vanaf 2024 is Werkfit gratis als je via je werkgever een basisverzekering bij ONVZ afsluit. Met Werkfit krijg je onder andere extra dekking voor psychologische zorg,
fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg.

Meer over WerkFit

Gids in Gezondheid

ONVZ biedt allerlei inspirerende en informatieve artikelen, tips en video’s over hoe je gezonder kunt leven.

Gids in Gezondheid

ZorgConsulenten

Digitale tips en tools zijn nuttig, maar soms wil je gewoon iets overleggen of bespreken. Onze ZorgConsulenten zitten klaar om te overleggen, bijvoorbeeld als je op een wachtlijst staat. Ook ondersteunen zij mantelzorgers, informeren over preventie en zoeken uit waar je het snelst geholpen kunt worden.

Meer zorgadvies