Alle artikelen

Vijzel je vezels op

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 8 december 2022

Vezels zijn super belangrijk voor je gezondheid en voor je darmflora. Maar hoe zorg je voor voldoende vezelinname? Aangeraden wordt om per dag 30 gram (vrouwen) tot 40 gram (mannen) voedingsvezels te eten. Waar dat goed voor is? Vezels houden je darmen gezond en ze verkleinen het risico op ziektes als darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Eet gevarieerd en vezelrijk

Vezels geven een verzadigd gevoel en voorkomen dus dat je te veel eet. Dat is een mooi bijkomend voordeel. De vezelinname op peil houden heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar die 30 tot 40 gram halen de meeste mensen niet, vooral niet op zaterdag. Uit onderzoek blijkt dat we op die dag anders eten, vaak meer snacken en minder vezels binnenkrijgen. Niet alle vezels hebben hetzelfde effect: sommige zorgen voor zachte, soepele ontlasting, andere voorkomen verstopping en weer andere zorgen voor bacteriën die de darmengezond houden. In het algemeen geldt: hoe gevarieerder en vezelrijker je eet, hoe beter de darmen werken. Koplopers op vezelgebied zijn peulvruchten, groente, fruit, aardappelen, noten en volkoren producten zoals volkorenbrood en havermout. Fruit is een goede bron van vezels, maar vooral als het onbewerkt is, met schil en al, en minder als het is verwerkt tot een sapje of smoothie.

vezels

Vezels voor gezonde darmen

Aangeraden wordt om per dag 30 gram (vrouwen) tot 40 gram (mannen) voedingsvezels te eten. Waar dat goed voor is? Vezels houden je darmen gezond en ze verkleinen het risico op ziektes als darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Vezelbommen

Ware ‘vezelbommen’ zijn tarwezemelen en gedroogde shiitakes (beide meer dan 40 g vezels per 100 g). En dan is er ook nog vezelkampioen psylliumvezel of vlozaad. Daar kun je een alternatief brood mee bakken, zonder tarwe, maarmet psyllium, haver, noten en zaden. Misschien een idee voor die vezelarme zaterdag? Lekker bij bijvoorbeeld een voedzame groentesoep met linzen.

Tot slot nog een kleine waarschuwing: producten die worden omschreven als ‘meergranen’ lijken misschien vezelrijk, maar hoeven dat niet te zijn. Het label ‘meergranen’ betekent slechts dat het product meerdere graansoorten bevat, maar niet per se volkoren granen. Pas als er in het meergranenproduct overwegend volkoren granen zijn verwerkt, is het een vezelrijke keuze.