2024

Plastische chirurgie

Heeft u brandwonden of littekens na een ongeluk? Of een aangeboren afwijking aan uw uiterlijk? Dan, en in andere gevallen, kan plastische chirurgie een oplossing zijn.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt plastische chirurgie alleen in bepaalde gevallen. Dat moet wel voor iedereen hetzelfde zijn. Daarom gebruiken zorgverzekeraars hiervoor de Werkwijzer plastische chirurgie van de Vereniging Artsen Volksgezondheid. De voorwaarden in die werkwijzer gelden dus ook. Meer uitleg staat in het document 'plastische chirurgie'.

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt plastische chirurgie bij:

  1. afwijkingen van het uiterlijk als u daardoor een aantoonbare lichamelijke functiestoornis heeft
  2. verminkingen door een ziekte, ongeluk of medische behandeling
  3. verlamde of verslapte bovenoogleden, als dat uw gezichtsveld ernstig beperkt of als dat komt door een aangeboren afwijking of chronische aandoening die u bij de geboorte al had
  4. het verwijderen van borstprothesen als dat medisch noodzakelijk is
  5. het plaatsen of vervangen van borstprothesen als uw borst (geheel of gedeeltelijk) geamputeerd is
  6. het plaatsen of vervangen van borstprothesen als bij u als (trans)vrouw het borstweefsel niet ontwikkeld is (agenesie) of ontbreekt (aplasie)
  7. deze aangeboren afwijkingen: lip-, kaak- en gehemeltespleet, misvorming van botten in het gezicht, goedaardige woekering van bloedvaten of lymfevaten of bindweefsel, een geboortevlek of misvorming van urinewegen of geslachtsorganen
  8. het veranderen van primaire geslachtskenmerken als transseksualiteit bij u is vastgesteld

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt dan ook verpleging en verzorging, paramedische zorg , geneesmiddelen, hulpmiddelen en verbandmiddelen die u door de ingreep nodig heeft.

Is het nodig dat u voor de zorg wordt opgenomen? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering de Ziekenhuisopname.

Hier kunt u terecht

Bij de plastisch chirurg, of andere medisch specialist die plastische chirurgie doet. Die moet werken in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (zbc) .

Soms moet de zorgverlener zelf ook voldoen aan voorwaarden zoals beschreven in de Werkwijzer plastische chirurgie . In geval van zorg bij genderincongruentie, moet bijvoorbeeld sprake zijn van een multidisciplinair genderteam.

Wat niet vergoed wordt

  • wegzuigen van onderhuids vet (liposuctie) van de buik
  • borstvergroting, in andere gevallen dan hierboven
  • operatie van flaporen

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, eigen risico

Deze zorg valt onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, een verwijzing

Voordat u naar de medisch specialist gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts, een andere medisch specialist, jeugdarts, bedrijfsarts, arts voor verstandelijk gehandicapten of specialist ouderengeneeskunde.

Voor acute zorg heeft u geen verwijzing nodig.

Toestemming

Ja, meestal

Voor behandelingen die op de limitatieve lijst machtigingen medisch-specialistische zorg staan, moet u vooraf toestemming van ons hebben.

Voor transgender vrouwen vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering soms epilatie of laserbehandeling van gezichts- en halsbeharing. Dit valt ook onder de plastische chirurgie. Hiervoor moet u ook vooraf toestemming van ons hebben.

Gaat u naar een zbc uit ons Overzicht zbc's met toestemming? Dan heeft u onze toestemming nodig voor alle controles, onderzoeken en behandelingen. Neem hiervoor contact op met onze ZorgConsulent.

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de zorg die medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

  • Voor zorg in een zbc krijgt u soms de rekening mee. U moet die zelf bij ons declareren. Meer daarover staat in Algemene regel 44.

  • Bij genderincongruentie kan plastische chirurgie onderdeel zijn van een multidisciplinair zorgtraject. Let op dat keuzes aan het begin van dat traject gevolgen kunnen hebben voor de vergoeding van de plastische chirurgie of van andere zorg. Op onze website leest u meer over transgenderzorg.

  • U wilt natuurlijk zo snel mogelijk terecht kunnen. Als er een wachtlijst is, kunt u onze ZorgConsulent vragen u naar een ander ziekenhuis te bemiddelen. Ook in andere situaties kunt u de ZorgConsulent vragen om te bemiddelen.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties