Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

PLATO-eisen

PLATO-eisen voor polisvoorwaarden 2018

Wat zijn de voorwaarden voor de vergoeding van alternatieve zorg?

  • De behandelaar moet zijn aangesloten bij een door ONVZ erkende beroepsorganisatie, én
  • De behandelaar moet in het bezit zijn van een diploma medische of psychosociale basiskennis volgens de PLATO-eisen, én
  • De behandeling moet gedekt zijn volgens de vergoedingen van het aanvullende pakket dat u bij ONVZ heeft afgesloten.

Hoe weet ik of mijn behandelaar aan de PLATO opleidingseisen voldoet?

U kunt bij uw behandelaar navragen of hij of zij voldoet aan de opleidingseisen voor medische en psychosociale basiskennis.

Wat als mijn behandelaar niet aan de eisen voldoet?

Als uw behandelaar niet aan de eisen voldoet, dan heeft u geen recht op vergoeding van de behandelingen. U kunt dan overstappen naar een andere behandelaar of de behandeling zelf betalen.

Wat zijn de PLATO-eisen

In de PLATO-eisen is vastgelegd welke medische en psychosociale basiskennis op Hbo-niveau een behandelaar in de alternatieve zorg moet hebben. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kennis van de anatomie van het menselijk lichaam, maar ook om kennis van de samenwerking met andere professionals in de gezondheidszorg. Dit helpt een behandelaar om indien nodig naar de juiste zorgverlener door te verwijzen. Een goed opgeleide zorgaanbieder zal sneller de grenzen van zijn kunnen herkennen en doorverwijzen als een behandeling niet meer verantwoord is.

De eisen zijn te raadplegen op het Platform Opleiding, Onderwijs en Organisatie.

Voor wie gelden de PLATO-eisen?

De alternatieve zorg kent vele therapievormen en behandelmethoden. Ook zijn er veel verschillende aanbieders actief in het veld van de alternatieve zorg. Daardoor is het soms lastig om een keuze te maken voor een kwalitatief goede en veilige aanbieder. Om de kwaliteit en veiligheid van zorg transparanter te maken, stelt ONVZ eisen aan behandelaren. Alle behandelaren van alternatieve zorg moeten minimaal aan het PLATO opleidingsniveau voldoen en zijn aangesloten bij een door ONVZ erkende beroepsorganisatie.

 

  • Psychosociale basiskennis: voor behandelaren die psychosociale zorg aanbieden.
  • Medische basiskennis: voor alle overige vormen van alternatieve zorg.

De beroeps- of de koepelorganisatie waar de behandelaar bij is aangesloten beslist aan welke van deze twee eisen hun leden moeten voldoen, of dat zij aan beide eisen moeten voldoen. 

De PLATO opleidingseis geldt niet voor artsen met een geldige BIG-registratie. De bijscholing voor het behouden van de BIG-registratie is voldoende voor het op peil houden van medische en psychosociale basiskennis.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.