ZakelijkBereken premieEnglish

  • Zeer ruime vergoedingen
  • Advies van ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

Wijzigingen basisverzekering 2022

Op Prinsjesdag maakt de overheid bekend wat er in 2022 verandert in de basisverzekering. Wat betekent dit voor u? Bekijk dit handige overzicht met alle wijzigingen in de dekking van uw basisverzekering.

Read this information in English

check

Eigen risico

De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden.

Wat betekent dit voor u?

Het verplicht eigen risico blijft in 2022 net als in 2021 € 385.

check

Eigen bijdragen

De wettelijke eigen bijdragen zijn ook dit jaar aangepast.

Wat betekent dit voor u?

Voor hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage. Deze vindt u later dit jaar op onze website.

check

Nieuwe bekostiging ggz

In 2022 wordt voor de ggz een nieuwe bekostiging geïntroduceerd: het Zorgprestatiemodel. Het is één systeem voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz. Geen ingewikkelde dbc’s, maar eenvoudige regels en duidelijke rekeningen. Met bijvoorbeeld een consult of een overnachting.

Wat betekent dit voor u?

Vanaf 1 januari 2022 zullen rekeningen van uw ggz-zorgverlener duidelijker zijn. U kunt precies zien op welke datum en met wie u een consult heeft gehad, en hoe lang dat duurde.

Bent u in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan sluit uw zorgverlener de dbc of prestatie per 31 december 2021 af en krijgt u nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Op 1 januari 2022 start het nieuwe systeem. Daardoor kunt u te maken krijgen met extra eigen risico. De inhoud van de zorg verandert niet door de nieuwe bekostiging.

check

Logeren bij CAR-T Celtherapie

Voor lymfeklierkanker is een nieuwe behandeling beschikbaar in een paar expert ziekenhuizen: CAR-T celtherapie. Na de ziekenhuisopname voor deze behandeling moet een patiënt nog 2 weken dichtbij het ziekenhuizen verblijven. Voor patiënten die ver weg wonen, vergoedt de basisverzekering de overnachtingen in bijvoorbeeld een hotel.

Wat betekent dit voor u?

Moet u voor een agressieve vorm van lymfeklierkanker CAR-T celtherapie ondergaan? En woont u ver weg van het ziekenhuis dat u behandelt? Dan vergoedt de basisverzekering in 2022 extra (betaalde) overnachtingen in de buurt van het ziekenhuis. Meer informatie over deze vergoeding vindt u later dit jaar op onze website.

check

Overheveling geneesmiddelen

2 groepen geneesmiddelen vallen vanaf 2022 niet meer onder de geneesmiddelen, maar onder de medisch-specialistische zorg. Dat zijn de epoëtines en de G-CSF middelen.

Wat betekent dit voor u?

Gebruikt u in 2022 geneesmiddelen uit één van de volgende groepen:

> Epoëtines, ook wel groeifactoren voor rode bloedcellen

> G-CSF middelen, ook wel groeifactoren voor witte bloedcellen

Dan brengt de apotheek die niet meer bij u in rekening. Dat doet het ziekenhuis voortaan. Zij zullen de kosten rechtstreeks bij ons declareren (via het dbc-systeem) als medisch-specialistische zorg.

Als eerste uw zorgpremie weten?

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de premie van uw zorgverzekering in 2022? Meld u aan voor onze premie-alert.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.