Zorgadvies

Wlz-zorg en uw zorgverzekering

Heeft u een Wlz-indicatie? Dan wordt een deel van de zorg die u ontvangt, vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

 

Wanneer u een Wlz-indicatie heeft, wordt een deel van de zorg die u ontvangt vergoed door uw zorgkantoor en niet door ONVZ. Voor u als verzekerde maakt dit geen verschil. U bent en blijft verzekerd van de zorg die u nodig heeft. Voor uw zorgverlener is dit echter wel belangrijk. Hij of zij moet namelijk weten welke organisatie de nota zal vergoeden. 

Hieronder vindt u een overzicht van de zorgkosten die vanuit de Wet langdurige zorg worden vergoed als u in het bezit bent van een Wlz-indicatie.

U woont in een instelling

Als u in een instelling woont, daar ook behandeld wordt én u in het bezit bent van een Wlz-indicatie, worden de volgende zorgkosten niet door ONVZ vergoed, maar vanuit de Wlz:

  • huisarts
  • tandarts
  • medicijnen
  • niet-persoonsgebonden hulpmiddelen
  • eerstelijnsdiagnostiek

U woont thuis

Wanneer u thuis woont en in het bezit bent van een Wlz-indicatie, worden eventuele thuiszorg (wijkverpleging) en eerstelijns verblijf niet door ONVZ vergoed, maar vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Nota declareren

Uw zorgverlener is niet altijd op de hoogte van uw situatie. Vertel hem of haar daarom altijd dat u een Wlz-indicatie heeft of in een Wlz-instelling woont. Zo kan uw zorgverlener zijn nota bij de juiste organisatie declareren.

Mocht u zelf een nota van uw zorgverlener ontvangen, betaal deze dan niet en verwijs uw zorgverlener door naar ONVZ of naar uw zorgkantoor. Weet u niet wat uw zorgkantoor is? Kijk dan eens op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

Aanvullende verzekeringen

Woont u in een instelling waar u ook behandeld wordt? Dan kan het zijn dat zorg waarvoor u verzekerd bent via uw aanvullende zorgverzekering bij ONVZ, ook wordt vergoed vanuit de Wlz. Denk bijvoorbeeld aan tandartszorg of fysiotherapie. Als u een Wlz-indicatie én een aanvullende zorgverzekering heeft, kan het dus zo zijn dat u dubbel verzekerd bent.

Mogelijk kunt u uw aanvullende zorgverzekering bij ONVZ opzeggen. Om te weten of u dubbel verzekerd bent, is het goed om eerst bij de instelling waar u verblijft en behandeld wordt na te gaan wat u vergoed krijgt vanuit de Wlz. Zodra u hiervan op de hoogte bent, kan de ZorgConsulent u adviseren over uw aanvullende zorgverzekering bij ONVZ. Zij zijn, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur, te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 022 14 50 (optie 2) en via het e-mailadres zorgconsulent@onvz.nl.

Wilt u advies van de ZorgConsulent?

Neem contact op met onze ZorgConsulent voor meer informatie en advies. De ZorgConsulent is op werkdagen bereikbaar op het telefoonnummer 0800 022 14 50 (gratis), kies voor optie 2. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties