Alle artikelen

Dag van de Stilte: vind je innerlijke rust

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 25 oktober 2019

Meditatie, yoga, retraites: we hebben steeds meer behoefte aan stilte. Om onze ervaringen te verwerken, te reflecteren op wat we hebben meegemaakt. Of te luisteren naar de drukte in ons hoofd. Ken jij de Dag van de Stilte al?

Voor de negende keer op rij wordt in Nederland en Vlaanderen op de laatste zondag in oktober de Dag van de Stilte gehouden, de dag waarop de wintertijd ingaat. ‘Op 27 oktober hebben we een uur extra’, vertelt meditatiecoach Martine Dol. ‘Die kunnen we goed gebruiken voor stilte.’ Voor velen van ons is het moeilijk om stilte en rust te vinden. Martine: ‘Het zit niet in onze cultuur verweven. We vinden stilte eng, zeker als deze in een gezelschap valt. Bovendien worden we zoveel geprikkeld door geluiden, berichten en informatie, dat dit de norm is geworden. Zonder die prikkels vinden we het leven saai. Door druk te zijn voelen we ons van waarde – stilte is daar het tegenovergestelde van. Stilte wordt geassocieerd met leegte.’

Dag van de Stilte: vind je innerlijke rust

Dag van de Stilte: vind je innerlijke rust

En toch is het belangrijk om stilte te vinden. Stilte brengt rust, maakt je hoofd leeg, vermindert stress en is bovendien nodig om de dagelijkse prikkels te kunnen verwerken. Op 27 oktober kun je zelf ervaren hoe groot de kracht en de waarde van stilte is, door deel te nemen aan verschillende stilteactiviteiten die door het land worden georganiseerd. De activiteiten variëren van stiltewandelingen tot stilteconcerten en van schilderen in stilte tot kanoën in een stiltegebied. De activiteiten zijn zowel binnen als buiten: in een kerk, moskee, spiritueel centrum, drukke stad, op een plein of in een concertzaal. De meeste activiteiten zijn gratis, al wordt een kleine donatie wel gewaardeerd.

Het stilte-uur

Naast de stilteactiviteiten is er tijdens de Dag van de Stilte één uur gereserveerd voor totale stilte: het stilte-uur tussen 11.00 – 12.00 uur. Vind je het moeilijk om een uur lang helemaal stil te zijn? Oefening baart kunst. Begin bijvoorbeeld met mediteren: tien minuutjes per dag. Beginners, gevorderden en experts kunnen terecht bij de Engelse app Headspace, die intussen miljoenen gebruikers heeft en meditaties biedt van 1 tot 20 minuten. Liever een Nederlandse variant? De diepe stem van mindfulness-goeroe Michael Pilarczyk in de app Meditation Moments wordt ook enorm gewaardeerd.

Nyepi

Op Bali doen ze overigens al jaren aan de Dag van de Stilte. ’Alleen noemen wij het Nyepi’, vertelt de Nederlandse Lilis van Poorten (29). Zeven jaar geleden verhuisde zij voor de liefde naar Bali. Nyepi vindt elk jaar plaats op een andere datum, op de nieuwjaarsdag van de maankalender volgens het Hindoeïsme. ‘Het hele eiland is dan gesloten: je vindt geen mensen of auto’s op straat, iedereen is binnen met zijn of haar familie. Er wordt niet gekookt en alle lichten blijven uit. Het is een dag van samenzijn en genieten van elkaar en de simpele dingen in het leven. Voor mij is het de mooiste dag van het jaar.’

Bronnen: Martine Dol, Lilis van Poorten, dagvandestilte.nl en stiltenedwerk.nl