Alle artikelen

Samen tegen eenzaamheid

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 19 juni 2019

Een op de drie mensen is weleens eenzaam. Inderdaad, dat is best veel. Ondanks dat het zoveel voorkomt, praten we er nog heel weinig over. Ken jij iemand die eenzaam is of heb je er zelf weleens last van? Kom dan in actie, want het goede nieuws is dat je eenzaamheid relatief makkelijk kunt aanpakken. In dit artikel lees je hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren vaak een gevoel van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Soms slapen ze slecht en hebben ze weinig eetlust. Of ze zijn sociaal onhandig of verlegen. En wat vaak vergeten wordt: eenzaamheid heeft ook effect op je lichamelijke gezondheid. Het kan klachten tot gevolg hebben zoals vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Herken jij deze signalen? Dan kan eenzaamheid weleens de oorzaak zijn.

Samen tegen eenzaamheid

Ouderen zijn kwetsbaar

Eenzaamheid komt vaak voor onder ouderen en hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid. Zo is 53 procent van de 75-plussers eenzaam en is dat percentage onder mensen boven de leeftijd van 85 zelfs bijna 63. Senioren zijn vaak kwetsbaar. Bijvoorbeeld doordat hun partner al is overleden of kinderen ver weg wonen. Valt er dan ook nog een belangrijk sociale bezigheid weg? Denk aan een kaartpartner die verhuist, buurtsuper die verdwijnt of huishoudelijke hulp die niet meer vergoed wordt? Dan ligt eenzaamheid al snel op de loer.

Jongeren en alleenstaanden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt eenzaamheid niet alleen bij ouderen voor. Het speelt bij mensen van alle leeftijden. Jongeren voelen zich bijvoorbeeld eenzaam omdat zij het lastig vinden om contacten te maken en onderhouden, ze weinig sociale steun krijgen, of omdat ze kampen met een negatief zelfbeeld. Bij mensen tussen de 30 en 60 jaar liggen de oorzaken vaak elders. Ze voelen zich bijvoorbeeld eenzaam door een scheiding, het verliezen van een baan of doordat hun kinderen het huis uit zijn.

Wat doe je eraan?

Gelukkig kan iedereen eenvoudig iets tegen eenzaamheid doen, simpelweg door iemand gezelschap te houden. Ga bijvoorbeeld eens samen met je alleenstaande buurman, minder sociale vriend of slechthorende oma op stap. Dat hoeft niets groots te zijn. Natuurlijk is het leuk om iemand uit te nodigen voor een concert, sportwedstrijd of etentje, maar vaak is een bezoekje op z’n tijd al voldoende. Dus heb je iemand in je omgeving die wel wat contact kan gebruiken? Ga dan eens langs voor een kopje koffie, spelletje of hulp bij de boodschappen. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken.

Signalen

Het overlijden van een naaste, scheiding, verhuizing of ontslag zijn veelvoorkomende oorzaken van eenzaamheid. Veel ouderen hebben ook een sociaal dipje wanneer ze met pensioen gaan. Niet alleen hun werk, maar alle sociale contacten tijdens werk, vallen dan opeens weg. Ook een ziekbed, chronische ziekte, handicap of verblijf in het ziekenhuis, gevangenis of verpleeghuis kunnen momenten zijn waarop mensen moeite hebben om weer in contact te komen met anderen. Daarnaast kan je financiële situatie aanleiding zijn voor minder sociale contacten. Als je weinig geld hebt, geef je dat niet zo snel uit aan uitstapjes of andere sociale activiteiten.

Samen tegen eenzaamheid

De beste remedie is contact zoeken. Toch is dat voor mensen die zich alleen voelen makkelijker gezegd dan gedaan: ze willen wel meer in contact komen met anderen, maar weten niet hoe of hebben daar geen geld voor. Voor die mensen is er Go mingle, een online platform waarop je oproepen kunt plaatsen om samen wat leuks te gaan doen. Dat kan van alles zijn; samen naar een museum, een wandeling maken of naar de bioscoop gaan. Voor vier euro per maand word je al lid en kun je deelnemen aan de uitjes die Go mingle organiseert – een makkelijke manier om weer volop in het sociale leven te staan en gezond en tevreden ouder te worden!

Samen tegen eenzaamheid

Ken je iemand die graag nieuwe mensen wil ontmoeten, maar niet goed weet hoe? Kijk dan eens op Gomingle.