Alle artikelen

Hoe hou je dat vakantiegevoel vast?

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Ontspannen
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 21 augustus 2023

Vakantie. Een tijd om te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en te genieten van het leven, waarin je even helemaal niets hoeft. Maar zodra we terugkeren naar onze dagelijkse routine, lijkt dat vakantiegevoel snel te verdwijnen. Hoe komt dat? En wat kun je er tegen doen? Wij geven vijf praktische tips om het vakantiegevoel langer vast te houden. En dat is niet alleen goed voor de mentale maar ook de fysieke gezondheid.

Volgens onderzoekers duurt een vakantiegevoel gemiddeld zo’n twee tot vier weken, afhankelijk van hoe ontspannen je vakantie was. Na deze periode van dit zogenaamde fade-out effect zit je weer op het punt waar je was voordat je op vakantie ging. Zowel qua energie, motivatie en geluk. Zonde natuurlijk, zeker omdat er verschillende voordelen zitten aan het vasthouden van het vakantiegevoel. 

Vakantiegevoel vasthouden

De voordelen van een langer vakantiegevoel  

Het vasthouden van het vakantiegevoel heeft een aantal belangrijke voordelen voor je gezondheid. Het kan helpen om stress te verminderen en het mentale welzijn te verbeteren. Na een ontspannen vakantie voel je je vaak minder gestrest en meer tot rust gekomen. Daarom is het belangrijk om die ontspanning niet te verliezen als ‘het leven weer begint’. Het vasthouden van het vakantiegevoel draagt ook bij aan een betere concentratie en productiever werken. En het is goed voor je fysieke welzijn. Tijdens een vakantie ben je vaak actiever dan normaal: je wandelt meer, zwemt en doet andere energieke activiteiten. Door deze actieve leefstijl te blijven volgen als je weer thuis bent, houd je het lichaam gezond, zelfs als je weer in je dagelijkse routine zit. 

Tip 1: Voorkom vakantiestress tijdens je vakantie

Hoe meer ontspannen je bent op vakantie, hoe meer je alles loslaat en tot rust komt. Toch lukt dat niet elke vakantieganger. Veertig procent van de werkende Nederlanders op kantoor heeft last van vakantiestress, aldus een onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Men checkt tijdens hun vakantie nog regelmatig hun mail of neemt zelfs telefoontjes aan, omdat het gevoel blijft knagen dat hun werk niet af is. Maak daarom voordat je op vakantie gaat een strakke planning voor je laatste week, draag je werk goed over en maak afspraken met je werkgever en jezelf over je bereikbaarheid. Lees hier meer tips om vakantiestress te voorkomen. 

Tip 2: Begin geleidelijk met terugkomen in je vaste routines

Je kunt ook op een andere manier het vakantiegevoel langer vasthouden: door geleidelijk terug te keren naar je normale routines in plaats van abrupt. Begin bijvoorbeeld niet gelijk de maandag na je vakantie maar de woensdag, zodat je nog een paar dagen thuis hebt. Als je dan weer begint met werken, stel de dringende taken dan nog even uit. Het helpt ook om je eerste werkdag niet vol te plannen, zodat je de tijd hebt om te wennen aan de verandering. Zo ga je geleidelijk over naar je normale routine en val je niet te snel terug in je oude gewoonten en stressniveau. 

Tip 3: Blijf actief

Tijdens vakanties ben je vaak actiever dan normaal. Het is belangrijk om deze activiteit thuis vast te houden. Probeer een nieuwe sport of activiteit uit die je tijdens je vakantie hebt ontdekt en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen. Maak bijvoorbeeld vaker een wandeling in de natuur of begin met een dagelijkse yoga-routine. Lees hier meer over yoga of volg de ONVZ online yogales.

Tip 4: Neem ook tijd voor ontspanning

Een van de belangrijkste aspecten van vakanties is ontspanning. Het is belangrijk om deze ontspanning vast te houden, door hier ook thuis de tijd voor te nemen. Lees een boek, neem een moment om alle fijne vakantiemomenten op te halen of spreek af met vrienden of familie. Door de tijd te nemen voor ontspanning, daalt het stressniveau en verbetert de mentale gezondheid. 

Tip 5: Verander je omgeving of doe iets nieuws

Een andere manier om het vakantiegevoel vast te houden, is door je omgeving te veranderen. Ga op ontdekkingstocht in je stad of dorp, volg een cursus of doe een andere activiteit die je nog nooit hebt gedaan. Door nieuwe dingen te ontdekken en te verkennen, kun je dat gevoel van avontuur en ontdekking dat je tijdens je vakantie had, vasthouden. Of beter nog: verander je omgeving terwijl je werkt, bijvoorbeeld tijdens een workation. Lees hier meer over een zonnig oord als tijdelijke werkplek. 

Het vasthouden van het vakantiegevoel is niet alleen belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid, maar helpt je ook om productiever en geconcentreerder aan het werk te gaan. Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om langer van dat gevoel te genieten. En voor je het weet is het alweer tijd voor een volgende reis. 

Dit artikel is geschreven met medewerking van Kyra de Boer, GZ Psycholoog en Cognitief gedragstherapeut bij HSK Groep. 

Zelfhulpmodules van Mirro

Ook voor stressgerelateerde klachten geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ervaart u een te hoge werkdruk? Of is uw werk-privé balans zoek? Probeer eens de online zelfhulpmodules Werkstress, Thuiswerken of Feedback en conflicthantering van Mirro. U kunt hier gratis gebruik van maken als u Werkfit heeft.