Alle artikelen

Wederzijds vertrouwen zorgt voor afspraken die verder gaan dan prijs

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 21 mei 2025

ONVZ zet zich in voor goede en passende zorg voor iedere verzekerde. Dat begint bij het slim inkopen van zorg. Zo zijn er met Mental Care Group, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz), innovatieve en exclusieve afspraken gemaakt. Roberto Nijenhuis, verantwoordelijk voor de zorgcontractering bij Mental Care Group, vertelt erover.

Nijenhuis: ‘Tijdens de contracteringsgesprekken deelde ONVZ een opvallend inzicht met ons: onze behandelingen zijn doelmatiger dan die van andere aanbieders. Onze behandeltrajecten zijn korter, en we kiezen voor passende behandelingen waardoor cliënten minder vaak terugvallen in zorg. Dit bleek uit hun declaratiedata. Voor ons was dit de bevestiging dat we op de goede weg zitten.

Wat het nog bijzonderder maakte? De transparantie van ONVZ. Binnen de ggz is het delen van inzichten uit de declaratiedata binnen het in 2022 geïntroduceerde zorgprestatiemodel helaas nog geen gemeengoed. Dat zij dit wél deden, was baanbrekend. Het inspireerde ons om ook andere zorgverzekeraars te vragen hun inzichten te delen. Een spannende stap, want wat als onze doelmatigheid daar minder duidelijk uit naar voren kwam? Toch durfden we het aan. En met succes. Ook de data van andere verzekeraars bevestigde ons beeld.’

Roberto Nijenhuis, Mental Care Group

Vertrouwen als basis voor samenwerking

‘ONVZ onderscheidt zich positief met deze actie. Ze laten zien dat ze de zaken op orde hebben, durven, en dat hun compacte omvang juist een kracht is. Ze waren de eerste zorgverzekeraar die ons dit inzicht gaf. Daarmee spraken ze ook een verwachting uit voor de toekomst.

Het wederzijdse vertrouwen zorgde voor afspraken die verder gingen dan de prijs van de geleverde zorg. We keken samen naar de échte toegevoegde waarde voor de verzekerden. En dat heeft direct impact. Want deze exclusieve afspraak houdt onder meer in dat ONVZ-verzekerden eerder aan de beurt zijn bij ons*. ONVZ laat hiermee zien dat zij er alles aan doen om hun verzekerden een snelle toegang tot zorg te geven. Een concreet voordeel, waarmee ONVZ bewijst dat kiezen voor hen echt iets oplevert.’

Digitalisering als versneller van zorg

‘Ook wij zetten digitalisering in om wachttijden te verkorten. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is daarbij onze leidraad. Wij bieden een hybride behandelmodel aan, waarin we digitale technologie combineren met persoonlijk contact tussen behandelaar en cliënt. Deze aanpak stelt cliënten in staat om zelf de regie te nemen over hun behandeltraject. Zo ontstaat een efficiëntere behandeling met gelijkblijvend behandelresultaat.  

Waar ONVZ en wij elkaar in vinden, is onze hoge score** op samen beslissen. Onze cliënten ervaren een grote mate van eigen regie, zelfs binnen onze goed gestructureerde behandelingen.’

Gedeelde visie op zorg

‘ONVZ en wij hebben meer gemeen. We zijn allebei landelijke spelers met een maatschappelijke rol: het verbeteren van de zorgkwaliteit op regionaal niveau. Dat is een uitdaging, want vaak bepalen grote zorgverzekeraars en ggz-aanbieders in de regio de koers. Toch laten wij met deze afspraken zien dat het anders kan. Dankzij onze samenwerking zetten we een belangrijke stap naar betere, toegankelijkere zorg.’

* Alleen na zorgbemiddeling door ZorgConsulent en beschikbaarheid afhankelijk van zorgvraag (beschikbaarheid op vestigingsniveau).

**Uitkomst cliënttevredenheid vragenlijst CQI 2024 onder bijna 5.000 volwassenen laat zien dat Mental Care Group een 4,7 (op een schaal van 1-5) scoort voor samen beslissen.

Onze afspraken gaan verder dan de prijs van de geleverde zorg. We keken samen naar de échte toegevoegde waarde voor de verzekerden. En deze exclusieve afspraak houdt onder meer in dat ONVZ-verzekerden eerder aan de beurt zijn bij ons.
Roberto Nijenhuis verantwoordelijk voor zorgcontractering bij MentalCareGroup