Snel regelen

Uw zorgverzekering opzeggen

Wij vinden het jammer dat u overweegt om uw verzekering op te zeggen. Verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Dan is niet opzeggen, maar een wijziging in uw verzekeringspakket misschien wel de oplossing. U mag altijd contact met ons opnemen om te kijken wat het beste bij uw situatie past.

Opzeggen, hoe werkt het?

Aan het eind van het jaar kunt u wisselen van zorgverzekeraar. Zorg wel dat u dit op tijd doet.

 • Opzeggen kan tot en met 31 december. Uw zorgverzekering eindigt dan per 1 januari van het nieuwe jaar
 • U bent verplicht om voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari
 • Aanvullende ONVZ-verzekering(en) kunt u opzeggen tot 1 februari
 • U kunt opzeggen via het formulier Verzekering opzeggen. Of door gebruik te maken van de overstapservice van uw nieuwe verzekeraar. 

Opzeggen op een ander moment

 • Gefeliciteerd, 18 jaar worden is bijzonder! Wat verandert er als u 18 wordt?

   

  Vanaf de 18-jarige leeftijd bent u wettelijk verplicht om vanaf de eerste van de maand na de 18e verjaardag premie te betalen. U heeft 2 opties:

  1. u sluit een eigen verzekering af bij ons of een andere zorgverzekeraar
  2. u blijft bij uw ouders op de polis en zij betalen ook de premie

  Besluit u als 18-jarige een eigen verzekering bij ons af te sluiten, dan kunt u of de hoofdverzekerde dit aan ons doorgeven.

   

  Kiest u als 18-jarige voor een andere zorgverzekeraar en maakt u daar gebruik van de overstapservice? Dan ontvangen wij van de nieuwe zorgverzekeraar een verzoek om de zorgverzekering(en) te beëindigen. Zegt u op zonder overstapservice, dan hebben wij een bewijs van inschrijving bij de nieuwe zorgverzekeraar nodig om uw verzekeringen bij ons te beëindigen.

 • Een echtscheiding of uit elkaar gaan kan gevolgen hebben voor de manier waarop u verzekerd bent. Bent u meeverzekerd op de polis van iemand anders, dan heeft u na de scheiding uw eigen polis nodig. Of bent u juist de hoofdverzekerde en wilt u dat een meeverzekerde een eigen polis krijgt? 

  Lees meer over scheiden of uit elkaar gaan
 • Gecondoleerd met uw verlies. Heeft de overleden verzekerde een basisverzekering en staat hij in Nederland ingeschreven? Dan ontvangen wij automatisch via de gemeente een bericht.  

  Staat de persoon ingeschreven in een ander land? Stuur dan een overlijdensakte via document uploaden op de website. Op basis hiervan beëindigen wij de zorgverzekering(en). 

  Premie en eigen risico berekenen we naar verhouding. Een eventuele terugbetaling maken wij over naar het rekeningnummer van de hoofdverzekerde. 

 • Bent u verzekerd via het collectief dat uw werkgever heeft geregeld? En stopt u met werken bij uw huidige werkgever? Dan moet u meestal het collectief van uw werkgever verlaten. Als dit zo is, kunt u dit aan ons doorgeven.  De ingangsdatum van uw nieuwe verzekering moet aansluiten op de einddatum van de huidige verzekering.

   

  Misschien kunt u via uw nieuwe werkgever ook deelnemen aan een collectief. Zo niet, blijft u bij ONVZ in ieder geval verzekerd van 7% collectieve korting op de aanvullende verzekeringen. 

  Gaat u met pensioen?

  Als u gebruikmaakt van een werkgeverscollectief en met pensioen gaat, geeft uw werkgever dit meestal aan ons door. Afhankelijk van de afspraken met uw werkgever, verplaatst uw polis naar een loyaal-collectief van de werkgever of naar ons ONVZ-collectief. Mocht u zelf uw pensioen willen doorgeven, kan dat ook door ons een bewijs van uitdiensttreding te sturen via document uploaden op de website. Ook dan passen we de verzekering aan naar het juiste collectief.

  Meer lezen over wisselen van werkgever en uw zorgverzekering
 • Treedt u als militair in actieve dienst? Dan kunt u zich niet langer bij ons verzekeren. U moet een zorgverzekering afsluiten bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK). Uw eventuele gezinsleden kunnen wel bij ons verzekerd blijven.

   

  Om uw zorgverzekering(en) op te zeggen, hebben wij een kopie van de akte van aanstelling voor militaire dienst nodig.

 • Het kan voorkomen dat ONVZ de premie en/of de voorwaarden tussentijds moet aanpassen. Is dit in uw nadeel? Dan mag u opzeggen. We moeten de melding van de beëindiging schriftelijk ontvangen, uiterlijk 1 maand nadat de hoofdverzekerde de mededeling van de wijziging heeft ontvangen. Wijzigt de verzekering door een wettelijke wijziging, dan is tussentijds opzeggen niet mogelijk. 

Klanten waarderen onze dienstverlening met een

Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent! 8,5 Bron: KlantenMonitor Zorgverzekeringen® 2023.

Klant over ONVZ

“Bij ONVZ ervaar ik een sterk gevoel van verbinding en empathie. Prettige gesprekken met inlevende medewerkers. Duidelijke en overzichtelijke informatie over de verzekeringen en geen kleine lettertjes.”
Teus de Ruijter uit Baarn 55 jaar

Goed om te weten

 • Zegt u alleen uw basisverzekering op en u blijft wel aanvullend verzekerd bij ons? Houd er dan rekening mee dat u 50% toeslag betaalt boven op de premie van uw aanvullende verzekering(en) en tandartsverzekering(en).

 • Stapt u vóór 31 december over naar een andere zorgverzekeraar? Dan kunt u vaak gebruikmaken van de opzegservice van uw nieuwe zorgverzekeraar. U hoeft uw huidige zorgverzekering dan niet zelf op te zeggen. Dit wordt automatisch voor u geregeld.

   

  Biedt uw nieuwe zorgverzekeraar geen opzegservice aan? Maak dan gebruik van het formulier Verzekering opzeggen.

 • U gaat wonen, werken of studeren in het buitenland. Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Het verschilt per situatie of u wel of geen recht heeft op de basisverzekering. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties