Algemene regels 2024 ONVZ Vrije Keuze
  • ONVZ Vrije Keuze

3. Ik ben verzekerd bij ONVZ

U heeft een verzekering bij ONVZ. Dan heeft u recht op vergoeding van zorg en diensten volgens de regels van die verzekering. Hier leest u daar meer over.

Stel: u heeft bij ons een verzekering en u heeft fysiotherapie nodig. Wordt dat vergoed? En is het eigen risico van toepassing? Of geldt er een eigen bijdrage?

Ik heb zorg nodig

21. Vergoeding meestal aan de zorgverlener

Heeft u zorg nodig? De volgende regels en de vergoedingen bepalen of wij de zorg of diensten vergoeden. Meestal gaat vergoeding vanzelf. De zorgverlener vraagt rechtstreeks vergoeding van ONVZ. En ONVZ betaalt dan meestal rechtstreeks aan de zorgverlener.

U kunt het recht op vergoeding van zorgkosten niet aan iemand anders overdragen zonder onze toestemming (cessie). En niet gebruiken om iemand anders zekerheid te geven dat u een rekening van die ander gaat betalen (pandrecht). Dit heeft goederenrechtelijk effect. Zodat bij handelen in strijd hiermee geen overdracht plaatsvindt. En geen pandrecht tot stand komt.

Wij betalen altijd in euro’s. Bij rekeningen in een andere muntsoort rekenen wij het bedrag om naar euro’s. Met de wisselkoers op de laatste werkdag van de maand vóór de maand waarin u de zorg ontving.

22. Lees de algemene regels en vergoedingen

Uw verzekering vergoedt de zorg en geeft recht op de diensten die in de vergoedingen staan. Als aan de voorwaarden is voldaan. Dat zijn de voorwaarden in de algemene regels die u nu leest. En de voorwaarden die bij de vergoedingen op de site staan.

In deze algemene regels staat bijvoorbeeld dat wij alleen zorg vergoeden die u in redelijkheid nodig heeft. Dit geldt dan altijd. Ook al wordt dit niet steeds herhaald.

Bij de vergoeding kan staan dat u van ons vooraf toestemming moet hebben voor u voor behandeling naar de zorgverlener gaat.

23. Vergoeding alleen als de verzekering loopt

De verzekering vergoedt de zorg en diensten zolang u bij ons verzekerd bent. Op de datum van behandeling of de datum van aflevering (bij bijvoorbeeld een geneesmiddel) moet u dus bij ons verzekerd zijn. Brengt uw zorgverlener de hele behandeling met 1 tarief in rekening, zoals bij een dbc? Dan moet u op de datum van het openen van de dbc bij ons verzekerd zijn.

24. Wij vergoeden doelmatige zorg

Wij vergoeden alleen de zorg:

a. die naar inhoud en omvang voldoende effectief en veilig is
Dit is het geval als de wetenschap heeft aangetoond dat de zorg goed werkt. En dit in de praktijk is gebleken. Als deze maatstaf er niet is, dan speelt mee wat in het gehele betrokken vakgebied als goede zorg geldt. Dat is de zorg die de groep van zorgverleners normaal gesproken verleent. Het moet steeds passende zorg zijn die voldoet aan de professionele standaard en Werkwijzers VAGZ/VAZ.

b. en waarop u naar inhoud en omvang in redelijkheid bent aangewezen
U moet de zorg nodig hebben, en de zorg moet voor u doelmatig zijn. De zorg mag dus niet onnodig kostbaar of onnodig gecompliceerd zijn. Dit geldt ook voor diensten.

U heeft recht op zorg binnen een redelijke termijn en binnen redelijke afstand van uw woonadres. Wat redelijk is, hangt af van de soort zorg en hoe dringend de zorg nodig is.

25. Soms moet u kijken of de zorgverlener een contract met ons heeft

Soms moet u kijken of de zorgverlener een contract met ons heeft. Dat staat dan in de vergoeding. Kiest u voor een zorgverlener die geen contract met ons heeft? Dan gelden maximale vergoedingen. Als uw zorgverlener meer rekent dan die maximale vergoeding, moet u een deel van de rekening zelf betalen.

Of een zorgverlener een contract met ons heeft, ziet u in de Zorgzoeker op onze site.

Bent u in behandeling als het contract met de zorgverlener wordt beëindigd na 1 januari 2024? Dan heeft dat voor u geen gevolgen. U kunt de behandeling gewoon afmaken bij die zorgverlener. Dit geldt niet voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering.

Heeft u een Zvw-pgb? Dan gelden de maximumbedragen van het reglement Zvw-pgb.

Hardheidsclausule

Als u vindt dat de maximale vergoeding voor een zorgverlener zonder contract u verhindert bij het vinden van een geschikte zorgverlener dan kunt u ons vragen om een hogere vergoeding. U moet dan aangeven waarom de vergoeding uw keuze zou verhinderen. Dit geldt niet als u gebruik maakt van het Zvw-pgb of voor zorg uit de aanvullende verzekering. 

26. Er geldt altijd een maximum voor de vergoeding

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt soms het tarief. Is dat een vaste prijs? Dan vergoeden wij die. Is dat een maximumprijs? Dan vergoeden wij nooit méér.

Is er geen vaste of maximumprijs? Dan vergoeden wij de marktconforme prijs. Marktconform wil zeggen dat de prijs van uw zorgverlener niet onredelijk hoog is in vergelijking met wat andere zorgverleners in Nederland voor die zorg rekenen. Dit bekijken wij per zorgsoort. Bij fysiotherapie uit de Vrije Keuze Basisverzekering en medisch-specialistische zorg bijvoorbeeld vergoeden wij maximaal de prijs waar 95% van de zorgverleners onder blijft. Als er in uw geval een bijzondere (medische) reden is voor een hogere prijs, kunnen wij een uitzondering maken.

Voor een aantal vergoedingen gelden bij niet-gecontracteerde zorgverleners onze eigen maximale vergoedingen. Dat staat in algemene regel 25.

Ik betaal zelf: eigen bijdragen en eigen risico

27. Wettelijke eigen bijdragen

Voor sommige zorg van de basisverzekering (zoals kraamzorg, sommige geneesmiddelen of een kunstgebit) geldt een wettelijke eigen bijdrage. Dat is het bedrag dat u zelf moet betalen voor de zorg. Wij noemen die hierna eigen bijdrage. De overheid bepaalt deze eigen bijdrage.

28. Verplicht eigen risico vanaf 18 jaar

U betaalt ook het verplichte eigen risico. De overheid bepaalt elk jaar het bedrag. Voor 2024 is het bedrag € 385. Dit deel van uw zorgkosten betaalt u zelf. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

U betaalt alleen eigen risico over het bedrag dat wij vergoeden. U betaalt dus geen eigen risico over de eigen bijdrage. Of over een eventuele bijbetaling als u een zorgverlener kiest waarmee we geen contract hebben. Dit werkt zo. Als wij een rekening krijgen, halen we daar eerst de eigen bijdrage en een eventuele bijbetaling vanaf. Daarna berekenen wij het eigen risico.

Bij geneesmiddelen werkt dit anders. Als u de maximale eigen bijdrage van € 250 heeft betaald, vergoedt de basisverzekering de rest. Voor die kosten geldt dan wel het eigen risico.

29. Verplicht eigen risico als u 18 jaar wordt

Het eigen risico gaat in op de 1e dag van de maand na die waarin u 18 jaar wordt. Onder de 18 en in de maand van de 18e verjaardag geldt het eigen risico niet.

30. Vrijwillig eigen risico

U kunt bovenop het verplichte eigen risico een vrijwillig eigen risico kiezen. Ook dit deel van uw zorgkosten krijgt u niet vergoed. U krijgt dan wel korting op de premie. In de premietabel staat welke bedragen u kunt kiezen als vrijwillig eigen risico. Met de korting. Wij verrekenen zorgkosten eerst met het verplichte en dan met het vrijwillig eigen risico.

31. Vrijwillig eigen risico als u 18 jaar wordt

Wordt u 18 jaar en wilt u een vrijwillig eigen risico? Dan moet u dat aan ons doorgeven binnen 30 dagen nadat u 18 jaar bent geworden. Doet u dat niet, dan kunt u per 1 januari van het volgende jaar voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Tot dan geldt alleen het verplichte eigen risico.

32. Voor sommige zorg geen eigen risico

Het verplicht of vrijwillig eigen risico geldt niet voor:

  • huisartsenzorg. Maar het eigen risico geldt wel voor onderzoek of behandeling buiten de huisartsenpraktijk, als de huisarts het voorschrijft en de kosten apart in rekening worden gebracht
  • zorg van de huisarts, samen met andere zorgverleners, bij chronische aandoeningen
  • verpleging en verzorging. Maar het eigen risico geldt wel bij eerstelijns verblijf
  • voetzorg bij een verhoogd risico op wondjes en zweren aan uw voeten (voetulcera) door een aandoening of na een medische behandeling
  • programma's voor stoppen met roken
  • gecombineerde leefstijlinterventie bij overgewicht
  • medicatiebeoordeling bij chronisch gebruik van geneesmiddelen op recept door de apotheek. Maar het eigen risico geldt wel voor de geneesmiddelen zelf
  • specifiek aangewezen geneesmiddelen op onze lijst voorkeurgeneesmiddelen. Maar het eigen risico geldt wel voor de dienstverlening van de apotheek die daarbij hoort, zoals de terhandstellingskosten of een begeleidingsgesprek
  • verloskundige zorg en kraamzorg. Maar het eigen risico geldt wel voor zorg die daarmee te maken heeft, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek en ambulancevervoer
  • hulpmiddelen in bruikleen. Maar het eigen risico geldt wel voor verbruiksartikelen voor deze hulpmiddelen en kosten van gebruik
  • zorg voor u als orgaan- of weefseldonor, als de zorgperiode van 13 weken (bij levertransplantatie: een half jaar) voorbij is
  • vervoerskosten die u als orgaan- of weefseldonor maakt tijdens de zorgperiode van 13 weken (bij levertransplantatie: een half jaar)
  • zorg die de aanvullende verzekeringen vergoeden

33. Eigen risico per kalenderjaar

Declareert u of uw zorgverlener zorg die onder het eigen risico valt? Dan telt die zorg mee voor het eigen risico van het jaar van behandeling. Soms moet de zorgverlener consulten, onderzoeken en behandelingen in 1 keer declareren. Bijvoorbeeld met een dbc. Dan telt de dbc mee voor het eigen risico in het jaar waarin deze is geopend.

34. Eigen risico als de rekening veel later komt

Maakt u in 2024 zorgkosten? En stuurt uw zorgverlener ons de rekening pas in 2026 of later? Dan brengen we het verplichte eigen risico niet in rekening. Behalve als het aan u ligt dat wij de rekening niet eerder ontvingen. Dan kunnen wij het eigen risico wel in rekening brengen.

35. Eigen risico als u een deel van het jaar verzekerd bent

Bent u een deel van het jaar bij ons verzekerd? Dan passen wij het verplichte en vrijwillige eigen risico en de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen aan. Wij berekenen dit dan op basis van het aantal dagen dat de verzekering heeft gelopen. Het bedrag ronden wij af op hele euro’s.

Wordt u in de loop van het jaar 18? Ook dan passen wij het eigen risico aan. Maar niet de eigen bijdrage voor geneesmiddelen. Want die geldt ook onder de 18.

Uw verzekering gaat in op 3 februari. Er zijn dan 33 dagen van het jaar voorbij en nog 332 te gaan. Uw eigen risico is 332/365 van € 385: € 350,19. We ronden dat af op € 350.

Soms vergoedt de verzekering minder, of niet

36. Vergoeding volgens andere wetten

Soms moet u voor zorg of hulp naar het zorgkantoor of de gemeente. Dan vergoeden onze Vrije Keuze Basisverzekering en aanvullende verzekeringen de zorg of hulp niet. Ook niet als u de zorg of hulp van zorgkantoor of gemeente niet voldoende vindt. OntzorgPlus heeft een eigen regeling.

Het gaat onder meer om:

  • intensieve zorg (Wet langdurige zorg, Wlz)
  • ondersteuning om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, Wmo)
  • zorg en hulp voor jongeren (Jeugdwet)

37. Wat de basisverzekering niet vergoedt

De Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt de volgende zorg en diensten ook niet. De aanvullende verzekeringen soms wel.

  • Eigen bijdragen volgens de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) of Jeugdwet
  • Eigen bijdragen voor bevolkingsonderzoek
  • Keuringen (bijvoorbeeld aanstellings- en rijbewijskeuringen)
  • Doktersverklaringen
  • De griepprik. Benfit en hoger vergoeden de griepprik wel. Helemaal of voor een deel
  • Geneesmiddelen tegen ziekte op reis. Startfit en hoger vergoeden deze middelen wel. Helemaal of voor een deel
  • Alternatieve geneeswijzen. Startfit en hoger vergoeden deze zorg wel. Helemaal of voor een deel
  • Kosten voor niet of te laat betalen van rekeningen
  • Niet nagekomen afspraken (no-show)
  • Schade door (burger)oorlog, opstand en andere conflicten die hierop lijken in Nederland
  • Activiteiten om een bepaald sportniveau te bereiken. Of sportprestaties te verbeteren. Als het gaat om zorg door de sportarts, dan vergoeden Optifit en hoger deze kosten wel. Helemaal of voor een deel

38. Terrorisme

Bij zorg door

Terrorisme

krijgt u mogelijk een lagere vergoeding. Wij hebben onze verplichting om deze zorg te vergoeden verzekerd bij de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden N.V. (NHT). Deze verzekering vergoedt maximaal € 1 miljard per kalenderjaar. Zijn er meer kosten? Dan vergoedt de NHT deze voor een deel. Wij vergoeden de zorg dan ook voor dit deel. Het Clausuleblad terrorismedekking van de NHT regelt de vergoeding. Hebben wij de zorg niet verzekerd bij de NHT? Ook dan vergoeden wij de zorg alsof deze wel verzekerd zou zijn bij de NHT.

Woont u niet in Nederland? Dan wordt zorg door terrorisme niet vergoed.

39. Extra vergoeding van de overheid

De overheid kan in bijzondere situaties (bijvoorbeeld bij natuurrampen) een deel van de zorg vergoeden.

40. Als u meer verzekeringen heeft

Voor de aanvullende verzekeringen gelden de volgende 2 beperkingen. Meestal merkt u hier niets van. Verzekeraars lossen dit zoveel mogelijk samen op.

1. De aanvullende verzekering vergoedt niet voor het deel waarvoor een andere regeling geldt. De aanvullende verzekeringen zijn zogenaamde excedentverzekeringen. Dit betekent dat de vergoedingen niet gelden voor zover een andere regeling vergoedt. Daarboven vergoeden wij wel. Tot de maximale vergoeding. Een regeling is een verzekering, wet of voorziening.

2. De aanvullende verzekering vergoedt niet bij samenloop. Samenloop betekent dat zorg of zorgkosten onder 2 of meer regelingen vallen. Of onder die andere regeling zou vallen, als de aanvullende verzekering niet bestond. Het maakt niet uit of de andere regeling eerder of later is ingegaan.

41. Wat wij ook niet vergoeden

Tot slot vergoeden wij ook niet in de volgende situaties.

Zorg binnen de familie
Onze Vrije Keuze Basisverzekering en aanvullende verzekeringen vergoeden geen zorg die is voorgeschreven of geleverd:

  • door de verzekerde aan zichzelf
  • door een gezinslid of een familielid in de 1e of 2e graad van de verzekerde aan die verzekerde

Wij vergoeden de zorg wel als we vooraf toestemming hebben gegeven.

Niet-gecontracteerde zorg
Voor enkele zorgsoorten beperken wij de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Dat staat in algemene regel 25. Krijgt u die zorg van een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan krijgt u een maximale vergoeding. Onze aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten boven die maximale niet. 

Heeft u een (gedeeltelijke) natura basisverzekering? En gaat u naar een zorgverlener waarmee uw verzekeraar geen contract heeft? Dan moet u bijna altijd een deel van uw zorgkosten zelf betalen. Onze aanvullende verzekeringen vergoeden dat deel niet.

Opzet of roekeloosheid
Onze aanvullende verzekeringen vergoeden ook geen zorg of diensten die nodig is/zijn als gevolg van uw opzet of roekeloosheid.

Soms ook uitsluiting in de vergoeding
In de vergoedingen staan soms aanvullende uitsluitingen. Dan vergoeden wij ook niet.

Ik wil zorgkosten declareren

U heeft zorg gekregen. Hoe zit het dan met de vergoeding? Vaak heeft u hier geen omkijken naar. Want zorgverleners sturen ons meestal de rekening rechtstreeks. Krijgt u toch zelf een rekening? Dan kunt u die op verschillende manieren bij ons indienen. Hieronder leest u meer.

42. Uw zorgverlener dient de rekening in

Veel zorgverleners dienen de rekening elektronisch bij ons in. Wij betalen meestal rechtstreeks aan de zorgverlener. Zo voldoen wij aan de verplichting om uw rekening te vergoeden. Betalen wij de zorgverlener meer dan waarop u recht heeft? Dan gaat u ermee akkoord dat wij zelf het verschil bij de zorgverlener terugvragen.

43. Soms moet u zorgkosten terugbetalen

Soms moet ú ons zorgkosten terugbetalen. Als wij rechtstreeks met uw zorgverlener afrekenen, betalen wij soms de hele rekening. Ook als u een deel ervan zelf moet betalen door eigen risico of eigen bijdrage. Of omdat uw verzekering niet alle zorg vergoedt. Voor het bedrag dat u zelf moet betalen, krijgt u van ons een rekening. Die moet u binnen 21 dagen betalen.

44. Als u zelf de rekening indient

Dient u zelf een rekening van een zorgverlener bij ons in? Dan moet u zich aan de volgende regels houden. Anders kan het zijn dat wij de kosten niet vergoeden. Of dat u de vergoeding moet terugbetalen.

Dien uw rekeningen zo snel mogelijk bij ons in. We moeten ze binnen 3 jaar hebben ontvangen. De 3 jaar gaan in op het moment dat u de rekening van de zorgverlener krijgt.

Rekeningen die u indient moeten duidelijk en volledig zijn. Er moet onder andere op staan welke zorg u van wie heeft gekregen, de datum en het nummer van de rekening. De rekeningen moeten in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans zijn. Anders kunnen wij om een vertaling vragen.

Als u de rekening digitaal indient, moet u het origineel nog 1 jaar bewaren. U kunt de rekening via de ONVZ app of onze site indienen. Maar dan moet u de originele rekening vanaf dat moment nog 1 jaar bewaren. En die aan ons sturen als wij die bij u opvragen.

Wij betalen de vergoeding bijna altijd aan u. Maar betalen wij de vergoeding rechtstreeks aan uw zorgverlener en betalen wij meer dan waarop u recht heeft? Dan gaat u ermee akkoord dat wij zelf het verschil bij de zorgverlener terugvragen.

45. Controle

Wij kunnen rekeningen controleren. Wij gaan dan bijvoorbeeld na of u de zorg of dienst wel heeft gekregen en nodig had. Is dat niet zo? Dan kan het zijn dat u moet terugbetalen. Als wij de rekening rechtstreeks aan uw zorgverlener hebben betaald, vragen wij uw zorgverlener om terug te betalen. U gaat daarmee akkoord.

Ik betaal premie

46. Premiebetaling vooraf

De hoofdverzekerde moet de premies voor de verzekeringen steeds vooraf betalen. U kunt per maand, kwartaal, half jaar of jaar betalen.

47. Premie voor kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar betaalt u voor de volgende 6 verzekeringen geen premie:

  • Vrije Keuze Basisverzekering
  • Vrije Keuze Startfit
  • Vrije Keuze Benfit
  • Vrije Keuze Optifit
  • Wereldfit
  • OntzorgPlus

Voor Vrije Keuze Topfit en Superfit geldt een kinderpremie. Die betaalt u voor maximaal 2 kinderen. U moet kinderen zelf aanmelden.

U gaat premie betalen vanaf de 1e maand na de 18e verjaardag. Dan bestaat ook geen recht meer op de kinderpremie.

48. Korting op uw premie

U betaalt de basispremie. Daar kunnen nog kortingen vanaf gaan. De basispremie en de kortingen staan in de premietabel. Korting krijgt u:

  • als u per kwartaal, half jaar of jaar betaalt in plaats van per maand
  • als u een vrijwillig eigen risico kiest

Korting op de premie van de aanvullende verzekeringen krijgt u:

  • als deelnemer aan de collectiviteit van Vereniging ONVZ
  • voor de betreffende aanvullende verzekeringen als u deelneemt aan een andere collectiviteit met korting hiervoor

49. Toeslag op uw premie

Combineert u onze aanvullende verzekering(en) niet met een Vrije Keuze Basisverzekering? Dan betaalt u een toeslag. In de premietabel staan de premies en de toeslagen.

Woont u in het buitenland? Daar geldt soms een heffing of belasting op de premie. Deze berekenen wij aan u door.

50. Premie over een deel van de maand

Start of stopt uw verzekering in de loop van een maand? Dan berekenen wij de premie over een deel van 1 maand. Daarbij stellen wij 1 maand op 30 dagen.

51. Als u premie niet (op tijd) betaalt

Betaalt u de premie van de Vrije Keuze Basisverzekering niet (op tijd)? Dan geldt de volgende regeling. Wat geldt voor aanvullende verzekeringen staat in algemene regel 74.

Wij verrekenen met wat u van ons tegoed heeft
Wij kunnen niet (op tijd) betaalde premies verrekenen met door u gedeclareerde kosten. Of andere bedragen die u van ons tegoed heeft. Andersom mag u premie die u moet betalen, niet verrekenen met vergoedingen die u nog van ons krijgt.

Premieachterstand van 2 maandpremies
Heeft u een premieachterstand die overeenkomt met 2 maandpremies? Dan bieden wij u een betalingsregeling aan. U heeft 4 weken de tijd om die te accepteren. Als u de regeling niet accepteert, krijgt u informatie over de gevolgen daarvan.

Heeft u anderen verzekerd en is er voor hen (ook) een betalingsachterstand ontstaan? Zij ontvangen dan kopieën van onze berichten hierover aan u. En ze kunnen dan zelf een basisverzekering afsluiten.

Premieachterstand van 4 maandpremies
Bij een premieachterstand die overeenkomt met 4 maandpremies ontvangt u een waarschuwing. Dat we u bij het CAK aanmelden voor de regeling wanbetalers als u een betalingsachterstand van 6 maandpremies heeft. Dat doen we niet als u:

  • alsnog een betalingsregeling accepteert
  • ons binnen maximaal 4 weken na de waarschuwing laat weten dat u vindt dat u geen schuld heeft bij ons. Of dat de premieachterstand niet juist is berekend. U ontvangt bericht van ons of wij dit met u eens zijn. Zijn wij het niet eens? Dan kunt u uw bezwaar voorleggen aan de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) of de burgerlijke rechter. Informatie over het indienen van een klacht bij de SKGZ staat in algemene regels 79 en 80. Als u dat doet binnen 4 weken nadat u bericht van ons heeft ontvangen, melden wij u in ieder geval niet aan bij het CAK tot de SKGZ of de rechter heeft beslist

Premieachterstand van 6 maandpremies
Bij een premieachterstand die overeenkomt met 6 maandpremies of meer melden wij u aan bij het CAK voor de regeling wanbetalers. U moet dan de bestuursrechtelijke premie aan het CAK gaan betalen. Die premie is (veel) hoger dan de premie bij ons. Als u de bestuursrechtelijke premie moet betalen, hoeft u ons geen premie te betalen.

We melden u niet aan als u de zaak heeft voorgelegd aan de SKGZ of de rechter zoals hierboven vermeld.

Of als u zich heeft aangemeld bij een professionele schuldhulpverlener en een contract heeft gesloten om uw schulden te regelen.

Afmelding bij het CAK
Wij melden u af bij het CAK als u alle kosten heeft betaald. Dat is het totaal van de verschuldigde premies, de door ons voorgeschoten zorgkosten of onterechte vergoedingen én de incasso- en proceskosten.

Als wij u hebben afgemeld bij het CAK, stopt het betalen van de bestuursrechtelijke premie. En betaalt u weer premie aan ons.

Geen bestuursrechtelijke premie
U hoeft de bestuursrechtelijke premie aan het CAK niet (meer) te betalen als:

  • de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen op u van toepassing is
  • u deelneemt aan een schuldenregeling via een professionele schuldhulpverlener en wij hieraan deelnemen
  • wij met u een betalingsregeling zijn aangegaan

52. Verplichte premiebetaling per maand

Betaalt u premie per kwartaal, half jaar of per jaar en betaalt u niet (op tijd)? Dan kunnen wij bepalen dat u per maand moet betalen. De premiekorting voor betaling per kwartaal, half jaar of jaar vervalt dan.

Dit geldt voor uw Vrije Keuze Basisverzekeirng en aanvullende verzekering(en).

53. Als u andere kosten niet (op tijd) betaalt

Betaalt u door ons voorgeschoten zorgkosten (waaronder eigen risico of eigen bijdragen) of onterechte vergoedingen niet (op tijd)? Dan geldt voor de basisverzekering het volgende.

Verrekenen met wat u van ons tegoed heeft
Wij hebben het recht om de voorgeschoten kosten en onterechte vergoedingen te verrekenen met door u gedeclareerde kosten of andere bedragen die u van ons tegoed heeft. Andersom mag u premie die u moet betalen niet verrekenen met vergoedingen die u nog van ons krijgt.

Wij bieden u een betalingsregeling aan
Heeft u een betalingsachterstand van de voorgeschoten kosten en onterechte vergoedingen? Dan bieden wij u een betalingsregeling aan.

Wat geldt voor de aanvullende verzekering staat in algemene regel 74.

54. Incassokosten

Als u premie, voorgeschoten kosten of onterechte vergoedingen moet (terug)betalen, noemen wij dat een vordering. Moeten wij kosten maken voor de incasso van onze vordering? Dan komen die kosten voor uw rekening, tot het wettelijk toegestane of gemaximeerde bedrag. Dit kunnen kosten van een rechtzaak zijn, maar ook kosten die wij moeten maken zonder tussenkomst van een rechter (buitengerechtelijke incassokosten). Bijvoorbeeld kosten van een incassobureau. Het bedrag van deze buitengerechtelijke incassokosten stellen wij vast volgens de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het bijbehorende Besluit met een minimum van € 40. U bent die kosten verschuldigd vanaf het moment dat u uw verplichting niet nakomt. Gaat het om kosten van een rechtszaak en krijgen wij in die rechtszaak gelijk? Dan bepaalt de rechter de hoogte van de gerechtelijke kosten. Die moet u betalen bovenop het bedrag van de vordering en de buitengerechtelijke kosten. 

55. Detentie

Tijdens detentie worden uw verzekeringen opgeschort. De overheid regelt dan uw zorg. U kunt bij ons dan geen aanspraak maken op vergoeding van zorg. En u hoeft ook geen premie te betalen. U moet ons laten weten dat u in detentie zit, en voor welke periode. U moet ons ook laten weten wanneer u vrij bent gekomen.

Meewerken en informeren

56. Meewerken bij aanvragen, controle of onderzoek

Hebben wij voor (het beoordelen van) een aanvraag, voor controle of voor onderzoek informatie nodig? Daar moet u aan meewerken. U moet zorgen dat onze medisch adviseur of een andere medewerker die informatie krijgt. Bijvoorbeeld van uw behandelend arts. Hierbij gelden de privacyregels. Werkt u niet mee? Dan kan het zijn dat u zorg of diensten niet vergoed krijgt. Of ons vergoedingen moet terugbetalen.

57. Melden belangrijke veranderingen

Belangrijke veranderingen in uw situatie moet u binnen 1 maand aan ons doorgeven. Met belangrijk bedoelen we gebeurtenissen die wij moeten weten om uw verzekering(en) goed uit te voeren. Bijvoorbeeld:

  • u verhuist naar het buitenland of gaat daar werken
  • u krijgt een ander bankrekeningnummer
  • u heeft een kind gekregen
  • u bent niet langer verplicht om een basisverzekering te hebben

Doet u dit niet, dan kan het zijn dat u rekeningen niet vergoed krijgt. Of ons vergoedingen moet terugbetalen.

58. Aansprakelijkheid van anderen

Is iemand anders aansprakelijk voor uw zorgkosten? Bijvoorbeeld omdat u bent aangereden? Of heeft u een (reis)verzekering met dekking voor medische kosten? U moet meewerken als wij de zorgkosten bij de aansprakelijke persoon of de (reis)verzekeraar willen terugvragen. Vraagt u zelf ook (andere) kosten terug bij de tegenpartij? Dat mag onze rechten dan niet beperken. Anders kan het zijn dat u zorgkosten aan ons moet terugbetalen.

Wij gebruiken uw gegevens. Zorgvuldig

59. Persoonsgegevens

Als u bij ons een verzekering heeft of aanvraagt, nemen wij uw gegevens op in onze administratie. Als u ons belt, kunnen wij het telefoongesprek opnemen en omzetten in geschreven tekst. Hierbij gelden de privacyregels. Die regels staan in de wet, onze gedragscode en ons privacy statement.

Is er een dringende reden om uw adres niet uit te wisselen? Dan kunt u dat bij ons melden. Wij nemen dan maatregelen.

60. Burgerservicenummer (BSN)

Wij moeten uw BSN in onze administratie opnemen. Wij moeten het ook gebruiken bij contacten met zorgverleners.

61. Waarvoor wij uw gegevens gebruiken

Wij gebruiken uw gegevens, opgenomen telefoongesprekken en chatgeschiedenis:

  • om uw verzekeringen en onze dienstverlening uit te voeren en te verbeteren
  • om te voldoen aan wettelijke verplichtingen
  • voor controle, analyse en (wetenschappelijk of statistisch) onderzoek
    voor het voorkomen en bestrijden van fraude en andere criminaliteit

Soms gebruiken wij ook medische gegevens. Dat doen wij alleen als dat nodig is voor deze doelen.

Wij gebruiken uw gegevens ook voor marketing. Dat geldt niet voor medische gegevens, opgenomen telefoongesprekken en chatgeschiedenis.

Meer informatie hierover staat in ons privacy statement. Ook over uw rechten.

62. Stichting CIS

Stichting CIS houdt bij wie heeft gefraudeerd. Wij mogen daar nakijken of u er bekend bent. Ook mogen wij uw gegevens via CIS uitwisselen met andere verzekeraars, als daar reden voor is. Wij gebruiken deze informatie bij het afsluiten van verzekeringen en het behandelen van declaraties. Het privacyreglement van CIS vindt u op www.stichtingcis.nl.

63. Uitwisselen persoonsgegevens

Om uw verzekeringen uit te voeren, vragen en geven wij uw adres- en polisgegevens van/aan onder meer zorgverleners en leveranciers van hulpmiddelen. Wij doen dat digitaal via het netwerk voor veilige communicatie in de zorg (Vecozo). Of via een beveiligde e-mailverbinding. Zo kan de zorg die u krijgt makkelijk en veilig bij ons worden gedeclareerd.

Neemt u deel aan een collectieve verzekering via uw werkgever? Dan wisselen wij voor de uitvoering van de verzekeringen gegevens uit met uw werkgever. Zo kijken wij na of u (nog) recht op premiekorting heeft.

64. Marketing

Wilt u geen post, e-mail of andere uitingen ontvangen met marketing als doel? Geef het aan ons door. Dan sturen wij u deze informatie niet meer.

Wijzigen van de verzekering

65. Overstappen van aanvullende verzekering

Stapt u over naar een andere aanvullende verzekering van ONVZ? Dan tellen zorgkosten die de oude aanvullende verzekering heeft vergoed mee voor de maximale vergoeding van de nieuwe aanvullende verzekering. Dat geldt dus ook als u wisselt tussen aanvullende verzekeringen van ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze. Of tussen aanvullende verzekeringen van ONVZ en die van VvAA Zorgverzekering.

66. Wij kunnen de verzekering wijzigen

Wij kunnen de voorwaarden en de premie van de verzekeringen wijzigen. Zowel voor de Vrije Keuze Basisverzekering als voor de aanvullende verzekeringen. De hoofdverzekerde krijgt van ons bericht over deze wijzigingen. Daarin staat ook wanneer de wijzigingen ingaan. Meestal is dat op 1 januari. Als wij de basispremie wijzigen, gaat de nieuwe premie na 7 weken in. Later kan ook. Soms kunt u dan opzeggen. Dit staat in algemene regel 67.

 

Ga naar

1. De verzekeringen van ONVZ

2. Ik word klant van ONVZ

4. Ik ga weg bij ONVZ. Of ONVZ beëindigt de verzekering

Overzicht

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties