2024

Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen

Kinderen met overgewicht kunnen via een zogenoemde ketenaanpak werken aan een blijvend gezonde leefstijl. Dan werken verschillende zorgverleners samen met het kind en het gezin, om medische, sociale en psychische problemen aan te pakken. Een centrale zorgverlener (CZV) maakt een plan van aanpak. En coördineert en begeleidt de zorg. Een gecombineerde leefstijlinterventie (gli) kan hier onderdeel van zijn. Dat is een programma van zo’n 2 jaar. Het bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, eetgewoontes, beweging en is gericht op een blijvende gedragsverandering

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt intake, coördinatie en begeleiding van de CZV en de gli maximaal 3,5 jaar. Maar dan moeten uw kind en de zorg aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Uw kind moet aan 3 voorwaarden voldoen:

  1. uw kind is jonger dan 18 jaar
  2. uw kind is samen met het gezin gemotiveerd om het hele programma voor de ketenaanpak te volgen
  3. de BMI van uw kind is 30 kg/m2 of hoger, of 25-30 kg/m2 met daarbij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een verhoogd risico op diabetes type 2 of een aanwezige ziekte die samenhangt met het overgewicht

En de zorg moet aan 3 voorwaarden voldoen:

Als andere problemen een blijvende gedragsverandering in de weg staan kan de CZV de start van de gli maximaal 6 maanden uitstellen om eerst andere hulp te regelen. Als dat nodig is, kan deze periode verlengd worden. Na die tussenperiode vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering de CZV en de gli alleen nog als het doel van het zorgplan nog bereikt kan worden binnen overzienbare termijn.

Hier kunt u terecht

Wat niet vergoed wordt

  • de gli voor kinderen als uw kind 16 jaar of ouder is en al een Gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen volgt
  • begeleiding bij beweegactiviteiten en de beweegactiviteiten zelf
  • zorg die de gemeente regelt, zoals een maatschappelijk werker of opvoedadvies (let op, want die zorg staat vaak wél in het zorgplan)

Andere vergoedingen

Krijgt uw kind tijdens de ketenaanpak te maken met andere klachten die (verder) behandeld moeten worden, zoals klachten bij het bewegen? Dan kan de huisarts doorverwijzen voor bijvoorbeeld Fysiotherapie en oefentherapie tot 18 jaar, Diëtetiek, of naar de Medisch specialist. Die zorg krijgt uw kind dan naast de ketenaanpak.

Als uw kind 16 jaar of ouder is, kan de verwijzer ook kiezen voor een gli-programma voor volwassenen. Dan geldt de vergoeding Gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Nee, geen eigen risico

Deze zorg valt niet onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, een verwijzing

Voor de CZV moet u een verwijzing hebben van de huisarts, kinderarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Toestemming

Ja, toestemming

In de volgende gevallen moet u ons vooraf toestemming vragen:

  • voor de begeleiding en coördinatie van de CZV en de gli. U vraagt ons toestemming na de intake, maar voordat de begeleiding begint
  • voor verlenging van de tussenperiode van 6 maanden tussen intake en gli

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Het gli-programma moet effectief zijn. De behandelaar kan u daar meer over vertellen. Alleen effectieve leefstijlinterventies zijn door ons erkend.

  • Is uw kind gestart met de ketenaanpak en is het nog niet klaar voor de 18e verjaardag? Dan mag uw kind de ketenaanpak met de gli gewoon afmaken. Uw kind moet de ketenaanpak wel zijn gestart voordat het 18 wordt.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties