2024

Fysiotherapie en oefentherapie na een ongeval (vanaf 18 jaar)

Deze vergoeding geldt alleen voor ONVZ Bewuste Keuze

Heeft u een ongeval gehad? Bijvoorbeeld aangereden in het verkeer? Dan kan fysio- of oefentherapie nodig zijn.

Dit krijgt u vergoed

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering maximaal 18 behandelingen fysio- of oefentherapie. Als u 18 jaar of ouder bent, vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering fysio- of oefentherapie meestal niet. Ook niet na een ongeval.

Heeft u Bewuste Keuze Start of Bewuste Keuze Extra?

Heeft u fysio- of oefentherapie nodig na een ongeval? Dan vergoeden Bewuste Keuze Start en Bewuste Keuze Extra maximaal 14 behandelingen in maximaal 12 maanden vanaf de dag van het ongeval. Deze vergoeding geldt voor maximaal 1 ongeval per kalenderjaar.

Een ongeval is een plotselinge inwerking van geweld van buitenaf op uw lichaam, buiten uw wil, dat medisch aantoonbaar fysiek letsel heeft veroorzaakt. Een sportblessure zoals een zweepslag is dus geen ongeval. Of rugklachten na het optillen van iets of iemand.

Er gelden 6 voorwaarden:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • het ongeval gebeurde toen u Bewuste Keuze Start of Bewuste Keuze Extra had
 • het ongeval gebeurde in Nederland
 • uw klachten zijn ontstaan door het ongeval
 • uw fysio- of oefentherapeut heeft een contract met ons
 • u vraagt ons toestemming voor de behandelingen direct nadat uw arts, fysio- of oefentherapeut heeft vastgesteld dat u fysio- of oefentherapie nodig heeft voor uw klachten. Dus voordat u (verder) in behandeling gaat

Wij vergoeden alleen de behandelingen die nodig zijn voor herstel van de situatie direct voorafgaand aan het ongeval. Dus alleen om van de klachten te herstellen die direct door het ongeval zijn ontstaan. Er is geen recht op vergoeding als de indicatie voor behandeling al voor het ongeval aanwezig was. Heeft u daarnaast nog andere klachten? Of zijn de klachten die u al had, verergerd door het ongeval? Dan geldt daarvoor niet deze vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie na een ongeval. Maar de vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie.

Heeft u aan het eind van het jaar nog geen 14 behandelingen gehad en lopen uw behandelingen door in het volgende kalenderjaar? Dan vergoeden we de verdere behandelingen alleen als u in dat jaar ook Bewuste Keuze Start of Bewuste Keuze Extra heeft.

Wat niet vergoed wordt

Wij vergoeden geen fysio- of oefentherapie als het ongeval gebeurde:

 • als gevolg van uw eigen alcohol- of drugsgebruik
 • terwijl u niet de gebruikelijke beschermingsmaatregelen had genomen. Bijvoorbeeld het dragen van uw autogordel of het dragen van scheenbeschermers bij sport
 • bij het beoefenen van gevaarlijke sporten of activiteiten, zoals parachutespringen, kitesurfen, raften, deltavliegen, paragliding, parasailing, zweefvliegen, skispringen, waterskiĆ«n, abseilen, bungeejumpen en bouldering
 • bij het beoefenen van sportactiviteiten waarvoor u wordt betaald

Andere vergoedingen

Heeft u geen ongeval gehad? Of na uw ongeval ook andere klachten? Dan geldt de vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar.

Zorgverlener zonder contract

Fysio- of oefentherapie na een ongeval krijgt u niet vergoed als u kiest voor een zorgverlener zonder contract.

Wilt u weten met welke zorgverleners wij een contract hebben? In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Nee, geen eigen risico

Deze zorg valt niet onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of wat hieronder staat voor u geldt. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Nee, geen voorschrift of verwijzing

U kunt direct naar een zorgverlener voor deze zorg.

Toestemming

Ja, toestemming

Voor deze zorg moet u vooraf toestemming van ons hebben. Die toestemming moet u vragen direct nadat uw arts, fysio- of oefentherapeut heeft vastgesteld dat u fysio- of oefentherapie nodig heeft voor uw klachten. Dus voordat u (verder) in behandeling gaat. Help me even: toestemming vragen

Laatste puntjes...

 • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show). En dat u moet meewerken als wij zorgkosten bij een aansprakelijke persoon of verzekeraar willen terugvragen.

 • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de fysiotherapie en oefentherapie die fysio- en oefentherapeuten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • Als wij toestemming geven, ontvangt u van ons een machtiging. Daarin staat een machtigingsnummer. Geef dit nummer door aan uw fysio- of oefentherapeut. Die moet het nummer vermelden bij de declaratie.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties