Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Hoe is de premie opgebouwd?

Iedere verzekerde betaalt zorgpremie. Maar hoe berekenen we hoe hoog die premie wordt? En welke rol spelen reserves hierbij? Wij leggen het graag aan u uit.

Rekenpremie

De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering is opgenomen en berekent jaarlijks voor de zorgverzekeraars een zogenoemde ‘nominale rekenpremie’. Die rekenpremie is voor zorgverzekeraars de basis voor het berekenen van hun premies.

Voor 2018 bedraagt de rekenpremie van de overheid € 1.324.

Hoeveel geld gaat naar de zorg?

Bij ONVZ gaat 96,9 procent van uw premie naar zorg. Hiermee betalen we bijvoorbeeld zorgverleners, operaties en medicijnen. Met de overige 3,1 procent organiseren we deze zorg. Onder deze organisatiekosten vallen bijvoorbeeld personeelskosten, maar ook de kosten voor het verwerken van uw declaraties.

Wat doen we als we geld overhouden?

ONVZ is een organisatie zonder winstoogmerk, met leden in plaats van klanten. Winst maken is voor ons dus geen doel. Als we geld overhouden, dan gaat dat geld naar de zorg of gebruiken we dat om ons eigen vermogen te versterken, zodat we eventuele financiële tegenvallers kunnen opvangen.

Als het kan, gebruiken we een deel van onze reserves om ervoor te zorgen dat de premie minder hard stijgt.

Uitleg over de zorgpremie 2018

Bent u benieuwd hoe uw premie is opgebouwd en waar wij de premie voor gebruiken? Bekijk dan onderstaande interactieve video:

 

De premieopbouw voor 2018

 

* Deze premie is inclusief 3 procent ledenkorting die iedere verzekerde bij ONVZ krijgt.

Uitleg gebruikte termen

Goed om te weten

  • Waarom u zorgpremie betaalt

    Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Alle verzekerden betalen samen de totale kosten van alle zorg. Zo betaalt iedereen mee aan de kraamzorg voor moeders. Of aan de kosten van specialistische zorg die bijvoorbeeld oudere mensen vaak nodig hebben. Hierdoor blijft de gezondheidszorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk.

  • Uw premie voor 2018

    In 2018 bedraagt de premie van de Vrije Keuze Basisverzekering € 118,34 per maand. ONVZ Zorgverzekeraar geeft dit jaar per verzekerde € 72 terug uit zijn eigen vermogen om een sterkere premiestijging te voorkomen. We kunnen natuurlijk niet ons hele vermogen aanwenden voor lagere premies. De overheid bepaalt dat wij een groot deel van onze reserves moeten aanhouden om eventuele toekomstige tegenvallers op te vangen.

  • Hoe ONVZ aan het eigen vermogen komt

    Ten eerste betalen verzekerden van ONVZ premie. Daarnaast krijgt ONVZ, net als alle andere zorgverzekeraars, van de overheid een bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds. Hiermee vergoeden we de zorgkosten van onze verzekerden, zoals een bezoek aan de huisarts, geneesmiddelen van de apotheek of een operatie in het ziekenhuis. Het geld dat overblijft is winst. Deze winst gebruiken we voor het opbouwen van ons eigen vermogen. Omdat ONVZ – als vereniging – geen winstoogmerk heeft, gaat premiegeld dus altijd naar de zorg en naar onze verzekerden. Zo wordt het eigen vermogen nu gebruikt om de premie minder hard te laten stijgen dan de rekenpremie van de overheid. Verder zijn we verplicht om ons eigen vermogen op peil te houden , zodat wij ook in de toekomst in staat zijn om zorgkosten te kunnen vergoeden. De hoogte van deze reserves bepaalt de overheid.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.