Alle artikelen

Alles over hooikoorts

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 24 februari 2021

Waar de meeste mensen dolgelukkig naar buiten huppelen bij de eerste lentedagen, blijft bijna een op de vier het liefst angstvallig binnen. Hooikoorts. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Een mooie lentedag met volop zon, bloeiende bloemen en een zuchtje wind; voor hooikoortspatiënten is er weinig vervelender. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor de pollen van sommige planten, grassen en bomen, waarvan er op zulke dagen miljoenen in de lucht zweven. Zodra hun ogen, neus en keel in aanraking komen met deze pollen, raken de slijmvliezen geïrriteerd. Gevolg: jeukende en tranende ogen, een verstopte of snotterende neus en niezen en hoesten alsof het hartje winter is.

Meisje met knijper

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Last van hooikoorts? Gelukkig is er ook goed nieuws. Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen.

  • Houd de pollenverwachting bij; zo geeft hooikoortsradar.nl een indicatie van de verwachte hooikoortsklachten voor de komende dagen.
  • Draag een fijne zonnebril; die zorgt ervoor dat de pollen niet met je ogen in aanraking kunnen komen.
  • Zorg voor een pollenvrije werkplek; werk je thuis? Stofzuig regelmatig en houd ramen en deuren gesloten, of zorg voor een goede hor.
  • Was je handen vaak; of beter: je hele lichaam en je kleding. Het stuifmeel zit vaak overal. Was je haar het liefst ’s avonds, als je niet meer naar buiten gaat.
  • Vaseline! Een flinke veeg vaseline rondom je neus kan pollen tegenhouden.

“Ik heb zelfs regenwater gedronken”

De 31-jarige Willem kampt al ruim tien jaar met ernstige hooikoortsklachten. Hij is allergisch voor dertien verschillende grassen en zodra die in bloei komen, begint de ellende. “Ik krijg droge, rode ogen, een loopneus, mijn neusvlies raakt geïrriteerd, mijn gehemelte gaat jeuken en ik slaap slecht, waardoor ik vermoeid raak”, vertelt hij. De piek van Willems klachten zit rond eind mei en duurt een week of vier. Hij heeft in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar niets hielp. “Van streekhoning in mijn thee tot medical tape en lichttherapie. Ik heb zelfs regenwater gedronken. Maar het enige wat mijn klachten onderdrukt zijn medicijnen en oogdruppels van de huisarts.”

Pillen voor pollen

Er zijn verschillende vormen van medicatie om hooikoortsklachten te verminderen. Zoals cromonen en antihistaminica in de vorm van pilletjes en sprays. Wil je niet je klachten, maar de oorzaak aanpakken? Dan kan immunotherapie een oplossing zijn. Daarbij worden pollen in steeds hogereconcentraties toegediend, waardoor het lichaam uiteindelijk antistoffen aanmaakt. Willem is sceptisch. “Die therapie duurt 1 tot 2 jaar en werkt lang niet bij iedereen”, besluit hij. “Daar ga ik niet aan beginnen. Ik hoop er overheen te groeien. En tot die tijd blijf ik gewoon vier weken per jaar doorbijten.”