Alle artikelen

Eerste hulp bij vakantiekwalen

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 10 juli 2023

Ik ga met vakantie en ik neem mee... terug? Op reis gaan is leuk, maar wat doe je bij een kwallenbeet, een zonnesteek of reizigersdiarree? En welke medicijnen of hulpmiddelen neem je mee in je reisapotheek? Eerste hulp bij vakantiekwalen!

Eerste hulp bij vakantiekwalen

Een volle medicijntas

Jij op reis: je medicijntas op reis! Niets is vervelender dan buikgriep, hoofdpijn of een wondje zonder je vertrouwde medicijnen op zak te hebben. Maak van tevoren een lijstje met wat je mee wilt nemen. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, ibuprofen en diarreeremmers, maar óók eventueel laxeermiddel, insectenzalf, (blaren)pleisters, gaasverband, betadine, een tekenpen en een flesje alcohol (tot 100 milliliter). Gebruik je standaard medicijnen? Zorg dat je voldoende meeneemt en check van tevoren de houdbaarheidsdatum. Bewaar je medicijnen op een droge, koele plek.

Auw! Een kwallenbeet

Aangekomen op je bestemming? Tijd voor een verfrissende duik in de zee! Maar denk je lekker te zwemmen, word je ineens verrast door een stekende pijn: ai, een kwallenbeet. De beet is eigenlijk een steek van de tentakels; die bevatten gif dat tijdens de ‘beet’ in je huid wordt gespoten. Wat te doen? Spoel de huid af met zout zeewater, azijn of alcohol. Gebruik in geen geval zoet water! Voor de nazorg kun je gebruik maken van jeukstillende zalf die ook gebruikt wordt bij insectenbeten, zoals Azaron.

Reizigersdiarree? Weg ermee!

Helaas herkenbaar voor velen: reizigersdiarree. Je krijgt reizigersdiarree door een bacterie, parasiet of virus, waarmee je, in een warm klimaat, via voedsel of water in aanraking kunt komen. Dit heeft vaak niet eens met hygiëne te maken: reizigersdiarree kan de beste overkomen. De symptomen: misselijkheid, buikkrampen en zelfs kans op overgeven. Vooral de kans op uitdroging wordt hierdoor vergroot. Het is daarom van belang om bij diarree veel water te drinken. Een pot thee, stukjes fruit of vruchtensap uit een pak zijn ook aan te raden. Bij ernstige reizigersdiarree kan ook koorts ontstaan en bloed of slijm bij de ontlasting voorkomen. Dit gebeurt zelden, maar raadpleeg bij deze symptomen altijd een dokter!

Let the sun shine!

Na een heerlijk dagje strand opeens last van duizeligheid, hevige zweetaanvallen en braakneigingen? De kans is groot dat je een zonnesteek hebt opgelopen. Doordat je té lang in de hete zon hebt gezeten. Wanneer je meer vocht verliest dan dat je binnenkrijgt, heeft je lichaam te weinig vocht om te verdampen en dus af te koelen. Gevolg: een stijgende lichaamstemperatuur, de doorbloeding wordt minder en er kunnen spierkrampen ontstaan door het vochttekort. Je lichaam is simpelweg te warm en te droog geworden. Herken je deze symptomen? Ga in een rustige, koele omgeving liggen en koel eventuele verkrampte spieren met een koud kompres of ga onder een koude douche staan. Wordt de situatie niet beter? Bel dan een dokter of 112. Een zonnesteek voorkomen? Drink voldoende water en zoek op tijd verkoeling in de schaduw of het water.

Smeren, smeren, smeren

We zijn nog niet uitgepraat over de zon. Deze bron van vitamine D kan (helaas) nog meer nadelige gevolgen met zich meebrengen: te veel UV straling is namelijk gevaarlijk voor je huid, maar ook voor je gezondheid. Wanneer je in de zon zit, maakt je huid pigment aan waardoor de huid wat dikker wordt. Hierdoor krijg je dat mooie bruine kleurtje en wordt je huid beschermd tegen verbranding. Wanneer je huid echter niet genoeg tijd heeft gehad om die beschermende werking op te bouwen, door te lang in de zon te zitten of te weinig zonnebrandcrème te gebruiken, kun je verbranden. Hoe lichter of rossiger je bent, hoe sneller je verbrandt. Dus: heel veel smeren! En voldoende water blijven drinken.

Toch verbrand? Een lauwe douche of een frisse aftersunspray met aloë vera zijn bekende hulpmiddelen. Ook blijken melk, yoghurt, komkommer en zelfs rauwe aardappel wondermiddeltjes te zijn om op de huid te smeren. Blijf na een verbranding in ieder geval even uit de zon. Dat schaduwplekje onder de boom is ook heerlijk!

Veel water drinken

Je vochtbalans op peil houden door héél veel water te drinken, is toch wel één van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden wanneer je op je (warme) vakantiebestemming bent. Let een beetje op elkaar, geniet van de zon, maar zoek ook op tijd dat schaduwplekje op. Ga in ieder geval altijd goed voorbereid op reis! Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van die welverdiende vakantie. Bon voyage!