Alle artikelen

"Het is fijn om een moeder te helpen die bezorgd is om haar kindje."

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 1 maart 2023

Jaarlijks is de eerste donderdag van maart 'de Dag van de Doktersassistente'. In de ruim 13.000 huisartsenpraktijken in Nederland zijn assistenten onmisbaar. Door de jaren hebben doktersassistenten steeds meer verantwoordelijkheid gekregen. Maak kennis met Mirjam en Metty, doktersassistenten in Ermelo.

"We hebben veel medische kennis" 

Metty Huijer is al bijna 10 jaar doktersassistente. Door de jaren heen ervaart ze dat doktersassistenten steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. "Vroeger werden we gezien als secretaresse van de huisarts. Dat beeld verandert. Doktersassistenten hebben veel medische kennis, zijn veelzijdig en doen meer dan alleen afspraken inplannen. Spreekuur, triage, overleg met patiënten, huisarts en praktijkondersteuners. Het is allemaal onderdeel van mijn werk.

Bovenal toon ik graag persoonlijke interesse in onze patiënten. Ik spreek dagelijks erg veel mensen. Of ik nou een moeder spreek bezorgd is over haar kindje, of een oudere vrouw die naar de fysiotherapeut moet. Mensen kunnen helpen hun weg te vinden binnen de zorg, dat is geweldig om te doen.”

Mirjam en Metty

Mirjam en Metty, doktersassistenten in Ermelo

Zorg begint bij de huisarts

Heeft u gezondheidsklachten en neemt u contact op met uw huisartsenpraktijk? De doktersassistent is vaak de eerste die u spreekt. De assistent geeft u advies en plant waar nodig een afspraak met de huisarts voor u in. De huisarts kan u vervolgens behandelen of doorverwijzen naar een specialist.

Eigen risico

Een bezoek aan de huisarts wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Voor huisartsenzorg geldt geen eigen risico. Voor zorg die de huisarts voorschrijft, zoals geneesmiddelen of (laboratorium)onderzoek, geldt het eigen risico wel

Praktijkondersteuners

Vaak werken in de praktijk van de huisarts nog andere zorgverleners: de praktijkondersteuners. Bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, een longverpleegkundige of een psycholoog. Zij kunnen u zelfstandig behandelen, onder verantwoordelijkheid van de huisarts.