Alle artikelen

5 slimme snacks voor ná het sporten

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 30 september 2016

Herstellen na een training doe je door voldoende rust te nemen en door de juiste voeding te eten. Dat betekent vroeg naar bed en niet te snel weer dezelfde spieren trainen. Maar welke 'after work-out snack' is slim om te eten?


Of je nou ‘s avonds, in je lunchpauze of vroeg in de ochtend sport, waarschijnlijk eet je altijd wel iets voordat je jezelf in het zweet werkt. Een healthy snack voor het sporten geeft je energie en je kunt er weer even tegenaan. Maar wist je dat iets gezonds eten na het sporten nog belangrijker is? Om spierweefsel te herstellen en je glycogeenvoorraad (energieopslag in de spieren) weer aan te vullen. Na een training kun je het beste iets eiwitrijks eten, dat bevordert het spierherstel. Een gebakken of gekookt ei met wat groenten is een goede optie, maar denk ook eens aan deze lekkere én gezonde snacks:

5 slimme snacks voor ná het sporten

Plantaardige bananeneiwitshake

Naast eiwitten kan je lichaam ook goed koolhydraten gebruiken na het sporten, en dan het liefst in combinatie met elkaar. Voor supersnel spierherstel neem je een shake gemaakt van plantaardig eiwitpoeder met vanillesmaak (twee eetlepels), water en een halve banaan (koolhydraten). Even shaken … en smullen maar!

Spelt pitabroodje met hummus

Nog een goede koolhydraat-eitwit-combinatie: een spelt of volkoren pitabroodje met een klein bakje hummus. Want wist je dat kikkererwten, waarvan hummus gemaakt wordt, boordevol eiwit zitten? Snijd de pita in driehoekjes en dip ze een voor een in de hummus. Een gezonde snack waarvan je na je work-out op de bank kunt genieten.

Kipfilet met smeerbare geitenkaas en appel

Sport je op je werk? Dan is dit de perfecte gezonde snack to-go met voldoende eiwitten én koolhydraten: neem plakjes kipfilet en besmeer deze met smeerbare geitenkaas (of een andere smeerbare kaas). Leg er stukjes appel op en rol de kipfilet op tot kleine rolletjes. Je kunt ze eventueel vastzetten met een satéprikker. Lekker en snel!

Rijstwafels met pindakaas en banaan

Banaan is een echte energy booster. Snij een halve banaan in plakjes en leg de plakjes op twee zilvervliesrijstwafels met pindakaas. Je hoeft niet bang te zijn voor de vele suikers in de banaan, want na het sporten kun je deze energie goed gebruiken. De rijstwafels zorgen voor extra vezels zonder lege koolhydraten. Hallo snelle energie!

Kwark met blauwe bessen

De eiwitten in kwark zorgen voor een langzame afgifte van eiwitten aan de spieren, wat het spierherstel bevordert. Doe er zure vruchten in, zoals verse blauwe bessen of frambozen. Sommige mensen zweren bij magere kwark, maar met vol is niks mis; hierin zijn alle voedingsstoffen behouden en die kun je goed gebruiken na intensief sporten!

Wat is jouw favoriete ‘after work-out snack’? Laat het ons hieronder in een reactie weten, we zijn benieuwd.

Bronnen: fitnessmagazine.com en healthyhormones.eu