Alle artikelen

Sporten vóór werk? Yes please!

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 13 april 2016

Het brengt je stofwisseling op gang, zet je brein op scherp en geeft je een energieboost zodat je de hele dag beter presteert op werk. Sporten op de vroege morgen heeft zijn voordelen. Daarom: vijf workouts die je prima voor je werk kunt doen.

Sporten vóór werk? Yes please!

Ok, je moet er vroeg je bed voor uit en – als je verstandig bent – ook vroeg je bed voor in. Maar de hele dag bruisen van de energie en niet meteen weg hoeven als er een keer een werkborrel is, is ook wat waard. De truc is: maak routine van je ochtendworkout. Bouw vaste ochtenden in om te sporten en kies een sport die bij jou past, want: het vergt een krachtige mindset om vanuit een diepe slaap je bed uit te stappen om te gaan trainen. Kies je uit deze sporten, dan komt het gegarandeerd goed.

Maandag 07:30 uur – Fitness in de sportschool

De meeste sportscholen zijn al vanaf 07.00 uur open. Relaxed, want dan is het nog lekker rustig. Zo heb je alle ruimte om een circuittraining te doen of te rennen op de loopband. Nog een voordeel: omdat het zo rustig is, hebben de sportinstructeurs alle tijd om je te helpen! Ben je minder gemotiveerd om alleen te sporten? Sommige scholen bieden ook early morning-groepslessen aan.

Dinsdag 07:00 uur – Banen trekken in het zwembad

Wat is er nou lekkerder dan wakker worden met een frisse duik in het zwembad? Juist. Daarom mag zwemmen niet ontbreken in dit rijtje. Het is megagoed voor je conditie, zeker als je het vaker doet; getrainde zwemmers kunnen lang bewegen met een hoge hartfrequentie. Daarnaast is het ontspannen voor je spieren én voor je mind. Kom maar op met die berg werk!

Woensdag 07.30 uur – Hardlopen in het park

Wat misschien wel het fijnst is aan ‘s ochtends vroeg hardlopen: fluitende vogels en de ochtendzon. Daarnaast is het buiten lekker koel en is de luchtkwaliteit vaak beter dan op de dag. Omdat je er niet veel voor nodig hebt – een stel benen en hardloopschoenen – maak je dat rondje makkelijk onderdeel van je ochtendroutine. Maak je lichaam wel altijd wakker met een goede warming-up.

Donderdag 06.30 uur – Power Yoga thuis voor de buis

Ochtendyoga is dé oplossing als je ‘s ochtends moeilijk kunt opstarten; doe je ’s morgens bijvoorbeeld poweryoga (de meest dynamische vorm van yoga), dan begin je de dag energiek. Tien minuten eerder opstaan is al genoeg om sterker en leniger te worden. Doordat je je kracht van binnenuit leert kennen, groeit ook je zelfvertrouwen. Weet je niet wat je moet doen? YouTube is je beste vriend.

Vrijdag 08.00 uur – Wielrennen naar werk

Laat de auto staan, doe je helm op (safety first!) en stap op je (race)fiets om naar werk te gaan. Vooral als beginnende wielrenner heb je het makkelijk: ook al train je kort of langzaam, het heeft altijd een positief effect op je conditie en deze gaat met sprongen vooruit. Zo ben je steeds iets eerder op je werk. Is dat niet fijn? Oh ja, vergeet niet je schone kleding en opfrisgear mee te nemen.