Alle artikelen

Zo voorkom je nek- en schouderklachten

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 6 min
  • Datum: 28 februari 2018

Lees jij dit bericht in de Quasimodo-houding; met je hoofd gebogen, schouders naar voren en een licht gebogen rug? Grote kans dat je weleens last hebt van een text-neck. Vijf tips om klachten te voorkomen.

Zo’n twee miljoen mensen in Nederland lopen risico op RSI en behalve werknemers krijgen ook steeds meer jonge kinderen, scholieren en studenten pijn in de nek en de bovenste ledematen. Waar RSI de kantoorklacht van de 20e eeuw was, is de text-neck – of tech-neck– de RSI van nu.

Zo voorkom je nek- en schouderklachten

14 tot 30 kilo extra

Een text-neck wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van tablets en smartphones. Meer specifiek: de herhalende beweging van de nek wanneer je ‘m naar beneden buigt om naar het scherm van je smartphone te kijken. Onze nek is namelijk niet gemaakt om zo vaak voorover te buigen, maar om het hoofd omhoog te houden, dat gemiddeld zo’n zes kilo weegt. Neerkijken op je telefoon, in een hoek van 15 tot 60 graden, belast je nek met 14 tot 30 kilo extra. Gevolg: pijn in de schouders en de nek, hoofdpijn en tintelingen of gevoelloosheid in vingers en armen.

Hoe voorkom je een text-neck?

1. Neem drie minuten pauze voor elke vijftien tot twintig minuten dat je bezig bent met je smartphone of tablet. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je een alarm instellen dat elke vijftien tot twintig minuten afgaat.

2. Beweeg je smartphone naar je hoofd, in plaats van je hoofd naar je smartphone. Probeer ‘m dus zoveel mogelijk op ooghoogte te houden. Voor je gezicht, alsof je een selfie maakt, in plaats van voor je buik. Doe je toch dat laatste, zorg er dan voor dat je nek en rug zoveel mogelijk een rechte lijn vormen.

3. Een effectieve oefening om je spieren soepel te houden: beweeg je kin zover mogelijk naar je borst, houd vijftien seconden vast en ga terug naar de beginpositie. Herhaal tien keer. Beweeg je hoofd vervolgens zover mogelijk naar achteren, houd weer vijftien seconden vast.

4. Er bestaan verschillende apps die de houding van je hoofd kunnen meten, zoals TextNeckIndicator en HeadUp. Ook een app die je inzicht geeft in je smartphone-gebruik kan handig zijn om eens te checken hoeveel tijd je nu eigenlijk op je smartphone besteedt.

5. Probeer je telefoongebruik te beperken door lange achtergrondartikelen te bewaren voor als je ’s avonds achter de laptop zit. En ellenlange whatsapp-conversaties? Voer die gewoon in het echt! Van elkaar in de ogen kijken, heeft nog nooit iemand een text-neck gekregen.

Heb je veel last van hoofdpijn, pijn in je nek of schouders of tintelende armen of vingers? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.