Alle artikelen

Wat zou er altijd in je medicijnkast moeten liggen? 5 musthaves

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 23 juli 2018

Medische ongemakken hebben de gewoonte toe te slaan op het moment dat je het niet verwacht. Ben jij daar goed genoeg op voorbereid? Welke medicijnen zou je altijd in huis moeten hebben?

Wat zou er altijd in je medicijnkast moeten liggen? 5 musthaves.

#1 Pijnstillers

Hoofdpijn, menstruatiepijn, oorpijn, kiespijn en ga zo maar door. Veel mensen maken bij dit soort kwaaltjes gebruik van pijnstillers. Maar welke moet je kiezen? Er zijn namelijk een hoop verschillende soorten te koop. De meest bekende is paracetamol, dat pijnverminderend en koortsverlagend werkt. Aspirine en ibuprofen zijn ook erg bekende pijnstillers. Naast de pijnverminderende en koortsverlagende werking, hebben zij ook een ontstekingsremmend effect. Wel kun je er maagklachten van krijgen. Verder is het goed om bij het gebruik van aspirine te onthouden dat het je bloed verdunt; iets waar je rekening mee moet houden als je bijvoorbeeld een kies hebt laten trekken. Let ook goed op bij kinderen onder de 18 jaar.

#2 ORS

Bij hevige diarree of veel braken zorgt ORS (Oral Rehydration Salts) ervoor dat je niet uitdroogt. Het is een mengsel van druivensuiker en zouten die je oplost in water. Deze stoffen helpen bij de opname van vocht in het lichaam. Naast het nemen van ORS, is het belangrijk om in zulke situaties water te blijven drinken.

#3 Antacidum

Brandend maagzuur is erg vervelend, maar kan eenvoudig bestreden worden door het innemen van maagzuurbinders. Antacida bestaan uit zouten van magnesium, aluminium, calcium en natrium die ervoor zorgen dat het brandende gevoel verdwijnt.

#4 Neusspray

Bij een verstopte neus denk je vaak met weemoed terug aan de tijd dat je nog vrij kon ademen. Gelukkig kan neusspray helpen om deze klachten te verlichten! Er zijn verschillende soorten neusspray, zoals neusspray met natriumchloride (zoutoplossing) en neusspray met xylometazoline. Zoutoplossing verdunt het slijm, wat ervoor zorgt dat je makkelijker kunt ademen en snuiten. Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de opgezwollen bloedvaten in je neusslijmvlies nauwer worden, zodat je tijdelijk weer beter kan ademen.

#5 Actieve kool

Bij een vergiftiging kan actieve kool veel gifstoffen aan zich binden, waarna ze via je ontlasting weer het lichaam verlaten. Zo worden de gifstoffen als het ware onschadelijk gemaakt. Dit werkt echter niet bij alle stoffen. Bij een vergiftiging van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakmiddelen wordt het gebruik van actieve kool juist afgeraden. Dit helpt namelijk niet tegen de vergiftiging, maar zorgt er juist voor dat het lastiger te behandelen is door artsen.

Lees altijd de bijsluiter

Ondanks dat alle genoemde medicijnen vrij verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, drogisterij of apotheek, wil dit niet zeggen dat ze altijd en voor iedereen te gebruiken zijn. Sommige medicijnen hebben namelijk een wisselwerking met andere middelen. Zo kan actieve kool de werking van de anticonceptiepil beïnvloeden en kan het veelvuldig gebruik van neusspray (met xylometazoline) ervoor zorgen dat het middel niet meer werkt. Om dit te voorkomen, is het dus verstandig om voor gebruik altijd de bijsluiter door te lezen!