Alle artikelen

'Maak lijstjes' en andere tips voor meer rust in de tent

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 4 maart 2016

'Druk!' Het is misschien wel het meest populaire antwoord op de vraag hoe het gaat. We rennen en vliegen de dag door om 's avonds uitgeput in bed te belanden. Behoefte aan meer rust in je leven? Vijf tips voor een licence to chill.

Hand omhoog als jij je óók hebt voorgenomen om dit jaar wat vaker ‘nee’ te zeggen, meer te relaxen en meer tijd te nemen voor jezelf. Ging diezelfde hand ook omhoog toen je baas, vriendin of schoonmoeder vorige week vroeg wie er kon helpen bij die presentatie, babyshower of verjaardag? Dan gaat er ergens toch nog wat mis. We geven je vijf tips om structureel meer ontspanning in te bouwen.

'Maak lijstjes' en andere tips voor meer rust in de tent

#1 Maak je hoofd leeg

In een drukke periode kun je het gevoel hebben dat je hoofd letterlijk vol zit met alles wat je nog moet regelen. Creëer ruimte in je hoofd en rust in je lijf door al die dingen regelmatig puntsgewijs op papier te zetten. Dit helpt je overzicht te creëren én concreet aan de slag te kunnen gaan.

#2 Downsize je agenda

Is je hoofd leeg? Neem dan je agenda onder de loep en kijk eens kritisch naar al je afspraken: zijn ze echt allemaal zo belangrijk? Schrap onnodige verplichtingen! Door je leven wat minder vol te plannen, heb je meer aandacht voor de afspraken die je wél hebt én tijd om ook eens even helemaal niets te doen.

#3 Ummmm

Het klinkt voor veel mensen nog steeds als een ver-van-hun-bed-show, maar meditatie is een bewezen manier om je lijf en je gedachten meer ontspannen te maken. Ga elke dag vijf minuutjes rustig zitten, sluit je ogen en focus je alléén op je ademhaling. Word je afgeleid door je gedachten of omgeving, breng je focus dan zo snel mogelijk weer terug. Je zult merken dat je je na vijf minuten al een stuk meer ontspannen voelt.

#4 Zorg voor een fijn bedritueel

Een goede nachtrust is dé tip voor een ontspannen lijf. Ga zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed, zet je slaapkamerraam op een kier en probeer in bed niet meer op je telefoon te kijken. Veel aan je hoofd? Schrijf die dingen op (zie #1) of praat erover met je partner. Moeite met inslapen? Een app als Headspace kan je heel ontspannen maken.

#5 Ruim op

Rommel geeft stress en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ruim je keuken op, je werkkamer, je auto, je mailbox en probeer tegelijkertijd je leefomgeving wat eenvoudiger te maken; hoe minder spullen, hoe minder om je aan te storen. Welke spullen zijn essentieel en wat kun je eigenlijk best missen?