2024

Zuurstofapparatuur

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt zuurstofapparatuur als die problemen met ademhalen helemaal of voor een deel verhelpt. En stoffen die u met zuurstofapparatuur krijgt toegediend: zuurstof en andere stoffen met een certificaat volgens de Wet op de medische hulpmiddelen, bedoeld om beter te kunnen ademen.

U kunt niet zelf kiezen welke zuurstofapparatuur u krijgt. Dat bepalen uw behandelend arts en leverancier aan de hand van wat u nodig heeft.

Er zijn verschillende apparaten voor zuurstof:

  • zuurstofconcentrators halen zuurstof uit de lucht, en zijn bedoeld voor gebruik thuis. Er zijn ook mobiele concentrators om mee te nemen
  • zuurstofcilinders bevatten samengeperste zuurstof, die u makkelijk mee kunt nemen zodat u mobiel blijft
  • systemen met vloeibare zuurstof, die bestaan uit een draagbaar vat, en een groot vat om het draagbare vat bij te vullen. Het systeem is zowel thuis als buiten huis te gebruiken

Gebruikt uw zuurstofapparaat stroom? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering € 0,12 per uur dat u het apparaat gebruikt. Ieder uur moet geregistreerd zijn door de leverancier van het hulpmiddel. Is deze vergoeding voor u niet toereikend? Dan kunt u ons vragen om een hogere vergoeding. Daarbij stuurt u ons een kopie van uw energiecontract. Daarin moeten de tarieven van (terug)geleverde stroom staan. Ook stuurt u de gegevens van uw zuurstofapparatuur (merk, type en wattage) mee. U kunt uw verzoek indienen via ons uploadformulier.

Gaat u naar het buitenland? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering ook zuurstof die u in het buitenland krijgt. Maar maximaal tot wat u ook in Nederland vergoed zou krijgen, volgens de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg. Zuurstof in het buitenland regelt u via uw leverancier.

Hier kunt u terecht

  • leverancier van zuurstofapparatuur

Andere vergoedingen

Ook andere hulpmiddelen kunnen helpen bij problemen met ademhalen:

Chronische ondersteuning van de ademhaling valt onder de vergoeding Mechanische beademing.

Leverancier zonder contract

Kiest u voor een leverancier waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw hulpmiddel niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een leverancier met een contract?

In onze Zorgzoeker kunt u nakijken of uw leverancier een contract met ons heeft.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, in sommige gevallen

U krijgt zuurstofapparatuur in bruikleen, daarom geldt geen eigen risico. Voor de vergoeding voor stroom van € 0,12 per uur geldt wel het eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een voorschrift of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, een voorschrift

U moet een voorschrift hebben van uw behandelend arts.

Toestemming

Ja, toestemming

Voordat u de zuurstofapparatuur krijgt, moet u toestemming hebben. Meestal regelt uw leverancier dat voor u. Anders vraagt u zelf toestemming via het uploadformulier. U stuurt het voorschrift mee en een offerte van de leverancier.

Laatste puntjes...

  • Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, én de algemene regels.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties