2023

Wijzigingen aanvullende verzekeringen 2023

In dit overzicht vindt u de wijzigingen in de aanvullende verzekeringen van ONVZ per 1 januari 2023. We noemen alleen de wijzigingen die de voorwaarden voor uw verzekering echt veranderen. Alle genoemde bedragen zijn per kalenderjaar, tenzij we iets anders schrijven. 

View this page in English

Wat verandert er voor u?

 • Heeft u een basisverzekering of aanvullende verzekering bij ONVZ? Dan kunt u vanaf 1 januari 2023 gratis gebruikmaken van de zelfhulp app Fysiochecknu. Met een persoonlijk oefenprogramma kunt u zelf aan de slag, als u last heeft van beginnende klachten aan bijvoorbeeld uw nek, rug of schouders. Of als u deze klachten juist wilt voorkomen.

 • Heeft u een aanvullende verzekering Startfit of hoger? Dan kunt u voor behandeling naar een fysiotherapeut in de buurt gaan. Maar misschien heeft u een klacht die u ook in een online consult kunt bespreken. Via de Fysiochecknu app kunt u zo’n online consult krijgen met een fysiotherapeut. Wij vergoeden dan het online consult alsof u een behandeling in de praktijk van de fysiotherapeut heeft gehad.

 • Heeft u een aanvullende tandverzekering? En wordt u opgenomen in een Wlz-instelling waar u ook behandeling krijgt? Dan vergoedt de Wlz uw tandheelkundige zorg. Vanaf 1 januari 2023 mag u daarom uw tandverzekering ook in de loop van het jaar opzeggen. De tandverzekering eindigt dan op de 1e dag van de maand volgend op die waarin wij de opzegging hebben ontvangen.

 • De aanvullende verzekeringen Startfit en hoger vergoeden een gezondheidscheck-up of sportcheck-up. Optifit en hoger vergoeden ook ander preventief onderzoek. Bent u benieuwd naar uw gezondheid? En wilt u een persoonlijke gezondheidscheck, sportcheck-up of ander preventief onderzoek? De vergoeding uit onze aanvullende verzekeringen blijft in 2023 gelijk aan die van 2022. Maar alle preventieve onderzoeken staan nu overzichtelijk bij elkaar.

 • Onze aanvullende verzekeringen Optifit en hoger vergoeden preventiecursussen. Onderdeel daarvan waren de zelfhulpmodules van Mirro. Mirro biedt deze zelfhulpmodules niet meer rechtstreeks aan zorgconsumenten aan. Deze modules kunnen alleen nog via een werkgever of zorgverlener gebruikt worden. Wij hebben dit aanbod daarom uit onze preventiecursussen gehaald.

  Bent u bij ons collectief verzekerd? Dan heeft u misschien de gratis aanvullende verzekering Werkfit. Met Werkfit kunt u wel gebruikmaken van de mentale zelfhulpmodules van Mirro. Deze worden dan vergoed.

 • Onze aanvullende verzekeringen OntzorgPlus en Superfit vergoeden aanvullende zorg bij kanker. Deze aanspraak breiden wij in 2023 uit met persoonlijke ondersteuning bij kanker. Deze ondersteuning bestaat uit toegang tot het platform van Stichting OOK met zelfhulpmodules en maximaal 5 videoconsulten met een ondersteuningsconsulent.

 • Onze aanvullende verzekeringen OntzorgPlus en Superfit vergoeden aanvullende zorg bij kanker. Onderdeel daarvan was een nog experimentele behandeling bij uitgezaaid melanoom. Eind december 2022 doet het Zorginstituut uitspraak of deze zorg in de basisverzekering komt of niet. We hebben deze vergoeding daarom uit OntzorgPlus en Superfit gehaald.

 • Heeft u een aanvullende verzekering Superfit, OntzorgPlus of Zorgplan? Dan vergoedt die soms zittend ziekenvervoer. Vanaf 1 januari 2023 spreken we kortweg van ziekenvervoer. In de vergoeding zelf verandert niets.

 • Heeft u Tandfit Preventief afgesloten in 2018 of 2019? Dan heeft u al 3 jaar een ruimere vergoeding voor vullingen en tandvleesbehandelingen dan verzekerden die Tandfit Preventief in of na 2020 hebben afgesloten. Dat trekken wij nu gelijk. Vanaf 2023 vergoedt Tandfit Preventief voor iedereen maximaal € 300 per kalenderjaar voor vullingen en tandvleesbehandelingen samen. De totale vergoeding voor tandheelkundige kosten blijft gelijk, maximaal € 2.000 per kalenderjaar.

 • Heeft u Tandfit Preventief? Dan ontvangt u niet meer elke 3 jaar een nieuwe elektrische tandenborstel. We verstrekken de tandenborstel alleen nog bij de start van de verzekering. Heeft u Tandfit Preventief gesloten in 2020 en zou u in 2023 juist een nieuwe borstel ontvangen? Dan maken we een uitzondering: u krijgt de nieuwe borstel nog wel.

 • Bent u bij ons collectief verzekerd? Dan heeft u misschien de gratis aanvullende verzekering Werkfit. Wij hebben de vergoeding en dienstverlening van Werkfit per 1 januari 2023 voor u uitgebreid. Zo krijgt u meer vergoeding voor psychologische zorg en kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de mentale zelfhulpmodules van Mirro.  

 • U moet een rekening voor zorgkosten binnen 3 jaar bij ons indienen. Vanaf 1 januari 2023 is dit 3 jaar vanaf het moment dat u de rekening van de zorgverlener krijgt.

  Wij adviseren u echter om rekeningen niet te laten liggen, maar deze direct bij ons te declareren. Als u kosten heeft voorgeschoten, dan betalen we deze snel aan u terug.

 • U kunt het recht op vergoeding van zorgkosten niet aan iemand anders overdragen zonder onze toestemming (cessie). En niet gebruiken om iemand anders zekerheid te geven dat u een rekening van die ander gaat betalen (pandrecht). Dit was al zo, maar voor 2023 hebben wij dit verduidelijkt in onze Algemene regels.

 • We hebben onze reactietermijn voor klachtafhandeling aangepast. In 2023 reageren we binnen 10 werkdagen als u een klacht bij ons indient. Komt u er met ons niet uit? Dan kunt u uw klacht voorleggen aan de SKGZ. De reactietermijnen voor de SKGZ zijn ook aangepast. Deze vindt u in onze algemene regel 80.

Wijzigingen basisverzekering

Bekijk ook de wijzigingen in de basisverzekering voor 2023.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties