Alle artikelen

Samen (online) tegen eenzaamheid

  • Categorie: E-health
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 26 september 2020

Een op de drie mensen is weleens eenzaam. Inderdaad, dat is best veel. En ondanks dat eenzaamheid zoveel voorkomt, praten we er nog heel weinig over.

Ken jij iemand die eenzaam is of heb je er zelf weleens last van? Kom dan in actie, want het goede nieuws is dat je eenzaamheid relatief makkelijk kunt aanpakken. In dit artikel lees je hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren vaak een gevoel van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Soms slapen ze slecht en hebben ze weinig eetlust. Of ze zijn sociaal onhandig of verlegen. En wat vaak vergeten wordt: eenzaamheid heeft ook effect op je lichamelijke gezondheid. Het kan klachten tot gevolg hebben zoals vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Herken jij deze signalen? Dan kan eenzaamheid weleens de oorzaak zijn.

samen tegen eenzaamheid

Ouderen zijn kwetsbaar

Ouderen zijn een risicogroep voor besmetting met het coronavirus en zitten nu vaak geïsoleerd thuis. Hierdoor kunnen zij zich snel eenzaam voelen. Eenzaamheid komt sowieso al vaak voor onder ouderen en hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid. De uitbraak van het coronavirus zorgt er nu voor dat zelfs het kleinste beetje contact niet mogelijk is. Dit kan een serieus probleem worden voor ouderen, want vaak zijn zij al kwetsbaar. Bijvoorbeeld doordat hun partner al is overleden of kinderen ver weg wonen. Valt er dan nu ook nog een belangrijke sociale bezigheid weg? Denk aan een wekelijks spelletje kaarten, boodschappen doen in de supermarkt of de huishoudelijke hulp die niet meer langskomt vanwege het gevaar op besmetting? Dan ligt eenzaamheid al snel op de loer.

Jongeren en alleenstaanden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt eenzaamheid niet alleen bij ouderen voor. Het speelt bij mensen van alle leeftijden. Jongeren voelen zich bijvoorbeeld eenzaam omdat zij het lastig vinden om contacten te maken en onderhouden, ze weinig sociale steun krijgen, of omdat ze kampen met een negatief zelfbeeld. Voor deze groep mensen, maar ook voor heel veel andere jongeren en alleenstaanden is het vanwege het sociale isolement een moeilijke tijd. Zeker nu ook sociale bezigheden als bijvoorbeeld naar school of naar kantoor gaan, even sporten of bij familie langsgaan er niet inzitten.

Samen (online) tegen eenzaamheid

Gelukkig kan iedereen, ook in deze tijd, iets tegen eenzaamheid doen. Het is misschien niet mogelijk om even snel bij iemand op bezoek te gaan of leuke uitjes te maken, maar online zijn er genoeg mogelijkheden. Familie en vrienden zijn met Whatsapp dichterbij dan ooit en via Facebook kunnen mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen én blijven. En met videobellen kun je toch nog een drankje met elkaar drinken of ‘samen’ eten en met de app HouseParty is het zelfs mogelijk om met meerdere personen tegelijk te videobellen en online spelletjes te spelen.

Beptab

Via Beptab, afgeleid van ‘beppen’ en ‘tablet’ kun je videobellen met andere senioren die graag eens kletsen met een gelijkgestemde. Bevalt het gesprek? Dan maak je gewoon een nieuwe bep-afspraak.

Hulpinjebuurt.nl

Samen een kleine wandeling maken of even naar de supermarkt? De online marktplaats Hulpinjebuurt.nl zoekt en vindt maatjes in de buurt. Denk hierbij wel aan de veiligheidsmaatregelen van het RIVM en houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Oscar Senior

Gemakkelijk contact houden met vrienden, familie of zorgverleners? De app Oscar Senior is zo ontwikkeld dat ook ouderen die niet zoveel weten van computers ermee om kunnen gaan; een gebruiksvriendelijk menu en grote knoppen.

WordFeud

Het spelletje WordFeud is de online versie van het bordspel Scrabble. Je kunt maximaal 30 spellen tegelijk spelen tegen bekenden en onbekenden. Ook zit er een chatfunctie in de app, waardoor je met je tegenspelers kunt chatten.

FamilyAlbum

Met de app FamilyAlbum kun je een gedeeld fotoalbum maken, waardoor je als grootouder toch contact kunt houden met je kinderen en kleinkinderen en waarop iedereen nieuwe beelden of video’s kan toevoegen.