Alle artikelen

Baas over eigen gezondheid

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 11 april 2022

Gebruikerservaring met ONVZ Keuzehulp Prikkelbare Darm Syndroom

‘Buikpijn en onrustige darmen is voor mij business as usual: ik heb al ruim 20 jaar de ziekte van Crohn en prikkelbare darmen. Maar de laatste maanden had ik wel erg vaak last van een opgezette buik en darmgedoe, zoals ik dat altijd noem. Heel vervelend, want het zorgt voor een hoop ongemak.

Ik stond op het punt om toch maar eens met de maag-darm-lever arts (MDL-arts) te bellen om te vragen of er niet iets aan te doen was. Maar toen hoorde ik over de ONVZ Keuzehulp. Er bleek er ook een te zijn voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). En nieuwsgierig als ik ben heb ik die meteen opgezocht.

Na het invullen en doorlopen van de keuzehulp werd het mij duidelijk dat als ik weer de regie over mijn eigen gezondheid terug wilde, ik het vooral in de voedingshoek moest zoeken. Ik eet al heel gezond en lactosevrij. De keuzehulp wees mij op het FODMAP-dieet als mogelijke behandeloptie. Bij dit dieet eet je vier tot zes weken lang zo weinig mogelijk FODMAP's. Dit zijn bepaalde suikers die slecht worden opgenomen in de dunne darm. Ze zitten bijvoorbeeld in bepaalde groenten, fruit, tarwe of zuivelproducten. Nemen de klachten af, dan kun je daarna weer stap voor stap FODMAP’s toevoegen. Geeft dat klachten, dan weet je gelijk welke voedingsmiddelen zorgen voor een overprikkeling van de darm.

Ik ben direct gestart en na een paar dagen voelde ik me al aanzienlijk beter. Ik zit nu middenin het traject van het weer proberen en het wordt steeds duidelijker wat de boosdoeners zijn voor mij. Zonder de keuzehulp was ik wellicht niet met het FODMAP-dieet in aanraking gekomen en wie weet hoeveel jaar ik dan nog had lopen tobben. Dus die keuzehulp heeft voor mij echt het verschil gemaakt.' – Joyce (47), verzekerd bij ONVZ

ONVZ Keuzehulp invullen?

ONVZ Keuzehulp is een door artsen ontwikkeld hulpmiddel dat u inzicht geeft in uw persoonlijke situatie. U krijgt begrijpelijke informatie over de diagnose en mogelijke behandelingen, inclusief de voors en tegens. Zo houdt u zelf de regie over uw zorgkeuzes. Er zijn al bijna 100 keuzehulpen beschikbaar, voor evenzoveel aandoeningen. ONVZ Keuzehulp is gratis te raadplegen voor ONVZ verzekerden met een basisverzekering.