Alle artikelen

BijsluiterPlus: hét online informatieplatform voor elke medicijngebruiker

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 22 maart 2023

Mag ik autorijden met dit medicijn? Kan ik dit medicijn gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding? Waar vind ik een instructievideo over het gebruik van een inhalator? Zo kunt u nog meer vragen hebben over uw voorgeschreven medicijn. Hoe fijn zou het zijn als alle informatie over uw medicijn op één websitepagina overzichtelijk te vinden is. Dat kan! Op BijsluiterPlus vindt u alle bruikbare informatie die u nodig heeft.

Belang van juist medicijngebruik

Na het stellen van de diagnose en het bepalen van de behandeling is het belangrijk dat u het voorgeschreven medicijn op de juiste manier gebruikt. Juist medicijngebruik voorkomt ook ziekenhuisopnames. Daarmee wordt geld bespaard en de druk op de zorg verlaagd.

Daarvoor heeft u begrijpelijke informatie nodig over het gebruik van het voorgeschreven medicijn.

Waarom naar BijsluiterPlus?

Informatie in de bijgevoegde  bijsluiter is vaak moeilijk te begrijpen. De uitleg in de spreekkamer en in de apotheek gaat vaak snel en thuis komen allerlei vragen op over het juist gebruik van uw medicijn. BijsluiterPlus geeft u als medicijngebruiker naast de bijsluiter begrijpelijke aanvullende informatie over uw medicijn. Dit wordt aangeboden in tekst, beeld en video in één overzicht.

Zo vindt u makkelijk antwoord op uw vragen op uw eigen moment.

Voordelen voor u

Via BijsluiterPlus heeft u alle bruikbare informatie binnen handbereik. Andere voordelen zijn:

  • alle informatiebronnen over uw specifieke medicijn in één overzicht op een pagina
  • geen stapels papieren informatie meer, maar direct online
  • u kunt de informatie op elk gewenst moment en gewenste plaats bekijken op uw computer, tablet en smartphone , 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
  • bekijk de instructies zo vaak als u wilt (herhaling): de link blijft altijd geldig en actueel
  • geen problemen met privacy en tijdsdruk bij aflevering in apotheek

De website is voor iedereen beschikbaar. Uw zorgverlener kan u een mail sturen met een link zodat u direct alle informatie in beeld krijgt. Vraag ernaar bij uw zorgverlener.

U kunt ook zelf de informatie over uw medicijn vinden: Voor een volledig overzicht van alle informatie heeft u een geneesmiddelcode nodig (RVG-nummer of EU-code). Deze code staat op elk doosje.

Ontstaan van Bijsluiterplus

De apothekers Carlo Schneider (Laren Nh) en David Wagemaker (Haarlem) ontwikkelden een platform waar alle medicijninformatie is samengebracht: BijsluiterPlus.nl. De informatie is uitsluitend afkomstig uit onafhankelijke en betrouwbare bronnen. Hierbij kunt u denken aan: apotheek.nl, thuisarts.nl, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), rijveiligmetmedicijnen.nl, inhalatorgebruik.nl, Bijwerkingencentrum Lareb, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de farmaceutische industrie.