Alle artikelen

Vijf redenen om elke dag een half uur te wandelen

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 6 april 2021

Feit: wandelen is gezond. Niet alleen fysiek, ook mentaal knappen we op van een dagelijkse ronde. Het fijne aan lopen is dat het overal kan, en een half uurtje is al voldoende. Vijf redenen om vandaag nog te beginnen.

Man wandelt met een hond door de duinen

Uit onderzoek blijkt telkens weer: wandelen is een effectief medicijn tegen tal van gezondheidsklachten. Een dagelijkse wandeling van een half uur kan al grote positieve gevolgen hebben voor je lichaam en geest. De tijd die je normaal gesproken gebruikt om door je social media accounts te scrollen, kun je dus op een veel betere manier besteden. Maar waarom wandelen? Wel, hierom:

1. Lekker in je vel

Wandelen heeft onder meer een positief effect op de gezondheid van je hart, botten en spieren én op je geheugen. Daarbij hebben wandelaars een betere longfunctie en voelen ze zich fitter en opgewekter. Met een half uur lopen verbrand je bovendien zo’n 150 calorieën.

2. Rust in je hoofd

Wandelen is dé manier om je gedachten te verzetten. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen stress en depressieve gevoelens vermindert en zorgt voor rust in je hoofd, en dat heeft weer een positief effect op je nachtrust.

3. Beter slapen

Een half uurtje wandelen in de vroege avond kan wonderen doen voor je nachtrust. Het helpt je te ontspannen, de dagelijkse stress te vergeten en het maakt je lichaam moe, waardoor je sneller in slaapt valt en dieper slaapt.

4. Goed voor de spijsvertering

Heb je flink getafeld? Met een wandeling na het eten zorg je ervoor dat je spijsvertering goed op gang komt en je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarmee voorkom je energiedipjes en snaaigedrag.

5. Creatieve geest

Writersblock of studiedip? Een half uurtje wandelen kan je creatieve brein een flinke boost geven en is een feest voor je geest. Tijdens en na een korte wandeling is je creativiteit een stuk hoger dan wanneer je stil blijft zitten, zo blijkt uit onderzoek.

De deur uit

Oké, wandelen is dus gezond. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook daadwerkelijk aan dat half uurtje per dag toekomt? Simpel: probeer gedurende de dag je tijd te pakken. Maak in je werkpauze een wandeling en reis je met het openbaar vervoer, stap dan eens een paar haltes eerder uit. Bedenk ook: de moeilijkste stappen zijn de stappen naar de voordeur. Het is dus voorál een kwestie van beginnen…