Alle artikelen

Hoe gezond en effectief is intermittent fasting?

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 1 min
  • Datum: 9 juni 2020

Dr. Kirsten Berk, dietist en onderzoeker aan het Erasmus MC: Intermittent fasting is een paraplubegrip voor verschillende vormen van vasten.

Het populairst is time restricted feeding, waarbij je gedurende de dag een langere periode niet eet. Veel mensen kiezen er bij deze vorm van vasten voor om het ontbijt over te slaan, want dat is vaak het makkelijkste. Uit onderzoek blijkt echter dat vroege time restricted feeding, dus ’s ochtends en ‘s middags eten, effectiever is: je valt ervan af en er zijn aanwijzingen dat lichaamsprocessen zich tijdens het vasten gaan bezighouden met onderhoud en recycling.

Intermittent fasting leeg bord

Late time restricted feeding daarentegen, waarbij alleen in de middag en avond wordt gegeten, heeft geen of zelfs een ongunstig effect. Het is dus beter om tot 15.00 uur te eten dan om het ontbijt over te slaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met onze biologische klok: het lichaam is er niet op ingesteld om laat op de dag te eten.

Op de korte termijn werkt intermittent fasting beter dan andere energiebeperkte diëten, maar op de lange termijn – na een jaar of langer – is er geen verschil. Als je het gaat proberen, zorg dan dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je voldoende blijft drinken, zo’n anderhalve liter water per dag.”

ONVZ in samenwerking met NRC Media.