Alle artikelen

Hoe gezond is detoxen?

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 2 min
  • Datum: 16 september 2021

Detoxkuur, wat doet dat voor je? Meer energie, betere nachtrust, lekker in je vel, een mooiere huid. Wie wil dat niet? Volgens websites die detoxen in alle toonaarden aanbevelen, zijn dit de cadeautjes die je van detoxen krijgt.

Is detoxen verstandig? Wetenschappelijk bewijs is er niet. Als het gaat om het kwijtraken van gifstoffen, heeft je lichaam hier een perfect systeem voor. Leverspecialist dr. Koek legt uit hoe dat werkt op de website Gezond idee van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC). De lever is hét detoxorgaan van ons lichaam, volgens hem. “Ontgiften is een natuurlijk proces omdat de lever erop is ingesteld om de uit voeding opgenomen producten te verwerken.”

Hoe gezond is detoxen?

Schadelijke stoffen

Voor stoffen die mogelijk schadelijk zijn geldt dat ook. Een grondige aanpak waar 500 enzymen per levercel bij betrokken zijn, schrijft Koek. Die giftige stoffen worden keurig uitgeplast en -gepoept. Detoxen, bijvoorbeeld met een sapkuur, heeft geen enkele invloed op dit proces. Supplementen helpen daar niet bij, integendeel. De kleiproducten die sommige websites aanbevelen, kunnen dioxine of lood bevatten. Dat zijn zware metalen die je lichaam onherstelbaar kunnen beschadigen. Actieve koolstof kan leiden tot vitaminetekort.

Gezonde lever en nieren

Het lichaam heeft wel baat bij kort en regelmatig vasten, door af en toe een maaltijd over te slaan. Goed voor het opruimen van beschadigde cellen, de verbetering van hersenfuncties en het verminderen van ontstekingen. Dit valt te lezen op de website van de Radboud Universiteit. Ook Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft in interviews laten weten dat vasten voordelen kan hebben. Af en toe niet eten is eigenlijk een normale situatie voor het lichaam, zei hij in Trouw. “Het luilekkerland waarin we nu leven is eigenlijk onnatuurlijk.” Het Voedingscentrum wijst voorzichtig op mogelijke voordelen voor cholesterol, bloeddruk en insulinehuishouding. Dus vasten kan nuttig zijn, maar met ontgiften heeft het niets te maken.

Conclusie? Je lever en je nieren zijn belangrijk. Door gezond te eten en te dringen zorg je hier goed voor. Af en toe niets eten helpt hierbij. Een sapkuur kan geen kwaad, maar voegt verder niets toe.