Alle artikelen

Paracetamol of ibuprofen? Alles over pijnstillers

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 27 maart 2018

Stekende hoofdpijn, last van je rug of een opkomend griepje: snel grijp je naar een pilletje om van je kwaal af te komen. Maar hoe verantwoord is dat eigenlijk? En wanneer slik je wat? Alles over pijnstillers!

Wanneer je pijn hebt, door bijvoorbeeld een ontsteking of wond, maakt je lichaam chemische stoffen aan. Deze stoffen worden vervolgens omgezet naar elektrische signalen die worden verzonden naar je hersenen. Het hormoon wat dán vrijkomt geeft seinen door die je als vervelend ervaart. Pijnstillers remmen de aanmaak van dit hormoon waardoor je klachten afnemen.

Paracetamol of ibuprofen? Alles over pijnstillers

Aspirine of paracetamol?

Maar neem je dan aspirine of paracetamol? Hoewel veel mensen denken dat er weinig verschil tussen de twee pilletjes bestaat, is dat zeker niet zo. Een aspirine werkt namelijk ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend, een paracetamol werkt alleen pijnstillend en koortsverlagend en dus niet ontstekingsremmend. Slik dan ook éérst een paracetamol bij pijn en neem, indien nodig, daarna pas een aspirine in. Ben je zwanger? Houd het dan bij paracetamol alleen.

Lichte pijnstilling

Aspirine of een paracetamol zijn pijnstillers met de minste bijwerkingen en kun je dagelijks slikken om pijn, ziekte of ontstekingen te verlichten. Een teveel aan aspirine (lees: dagelijks meermaals gebruik) kan echter negatieve effecten veroorzaken; van blauwe plekken tot in het ernstigste geval zelfs maagbloedingen. Langdurig (en veelvuldig) gebruik van paracetamol kan voor leverproblemen zorgen. Overschrijd de aangegeven dosering in de bijsluiter dan ook nooit.

Sterker geschut

Paracetamol en aspirine zijn milde medicatie om te slikken. In ernstige gevallen werkt een (sterkere) ontstekingsremmende pijnstiller beter. De sterkere variant, ibuprofen, stilt de pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Anders dan een paracetamol of aspirine, heeft een ibuprofen ook een spierontspannende werking. Het is aan te raden om dit ‘roze pilletje’ te slikken bij gewrichtspijn, menstruatieklachten of hoofdpijn. Ibuprofen werkt zo’n 30 tot 60 minuten na inname en helpt je voor acht uur de dag door.

Hoe het precies werkt?

Simpel gezegd verhindert ibuprofen het pijnsignaal dat aan de hersenen wordt doorgegeven. Hiervoor geldt tevens: teveel inname of een combinatie met andere medicatie kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zo kan het de kans op een darm- en maagzweer vergroten. Check dit altijd even na bij je huisarts.

Wees de pijn voor

Vaak wachten we op de daadwerkelijke ‘pijnpiek’ voor we een pijnstiller slikken. Het is echter verstandiger om deze medicatie al vóór de pijn daadwerkelijk optreedt in te nemen. Het middel werkt dan eerder waardoor je minder pijn ervaart. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je een bezoekje aan de tandarts op de planning hebt staan of je menstruatie om de hoek komt kijken. Een pilletje is prima om van je pijn af te komen, maar slik pijnstillende medicatie altijd met mate! Zo voorkom je nadelige gevolgen voor je lichaam die je nóg zieker kunnen maken.