Alle artikelen

Spanningshoofdpijn te lijf

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 7 september 2020

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Maar sommige mensen hebben er chronisch last van. Dit kan het dagelijks leven en de manier waarop je functioneert erg beïnvloeden. Wat is spanningshoofdpijn precies en wat kun je er tegen doen?

Een veel voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Het is niet precies bekend hoe spanningshoofdpijn ontstaat. Een theorie gaat ervan uit dat de spieren van hoofd en nek een belangrijke rol spelen. Bij mensen met chronische spanningshoofdpijn zouden deze spieren een hogere spanning vertonen dan bij mensen zonder hoofdpijn. De spieren van hoofd en nek worden onbewust aangespannen, waardoor ze bijna voortdurend aangespannen zijn. Door deze overmatige spierbelasting kan hoofdpijn ontstaan.

Spanningshoofdpijn

Hoe voelt dat?

Deze pijn wordt vaak omschreven als dof en drukkend, alsof er een band om het hoofd knelt of een helm op het hoofd drukt. Soms, als de pijn heel intens is, treedt misselijkheid op of overgevoeligheid voor licht en harde geluiden.

De meeste mensen met spanningshoofdpijn werken ‘gewoon’ door, al dan niet met behulp van pijnstillers, maar je kunt je voorstellen dat de pijn gevolgen kan hebben voor het functioneren. Mensen met hoofdpijnproblemen draaien vaak op halve kracht en ziekteverzuim loert dan snel om de hoek. Kun je iets tegen spanningshoofdpijn doen? Natuurlijk is de pijn niet zomaar weg, maar je kunt de pijn wel verlichten.

Tips om hoofdpijn tegen te gaan

#1 Drink veel water

Veel hoofdpijn wordt veroorzaakt door dehydratie, zeker als je een hele dag in een vaak droge, verwarmde ruimte doorbrengt. Het drinken van voldoende water kan dan helpen.

#2 Let op je werkhouding

Het aanpassen van de hoogte van je beeldscherm en stoelzitting kan veel verschil maken. Zorg daarbij voor regelmatige ‘computerpauzes’ waarbij je armen, schouders en nekspieren kunnen ontspannen.

#3 Rekken en strekken

Een aerobicsessie houden aan je bureau is misschien wat teveel van het goede, maar je kan ook iets subtieler strekken. Aangezien een stijve nek en schouderspieren de oorzaak van spanningshoofdpijn zijn, kan zelfs een paar minuutjes stretchen al helpen. Zo kun je met je hand op je hoofd je nek zachtjes richting schouder trekken of met beide handen op je achterhoofd je hoofd richting borstkas bewegen, terwijl je zachtjes tegen de druk inwerkt.

#4 Ontstress

Als je snel last hebt van hoofdpijn, kun je stress missen als kiespijn. Doe daarom eens aan mindfullness, of probeer ademhalingsoefeningen. Sla ook vooral geen pauze over, want dat is toch een rustmoment midden op de dag. En heb het met je collega’s niet alleen over werk, maar lach ook eens samen. Daarmee maak je je werkdag toch een stuk luchtiger.

#5 Eet verstandig

Voeding kan op verschillende manieren een rol spelen bij het ontstaan van hoofdpijn. Zo is alcohol een beruchte hoofdpijnverwekker. Ook kan een daling van de bloedsuikerspiegel voor hoofdpijn zorgen. Deze daling kan komen door te weinig of onregelmatig te eten, of door te lange tijd tussen maaltijden. Tenslotte kan hoofdpijn worden opgewekt door het eten (of drinken) van bepaalde voedingsmiddelen. Welke dat zijn kan van persoon tot persoon verschillen. Desalniettemin worden bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas en chocola, door veel hoofdpijnpatiënten als boosdoeners genoemd.

#6 Pijnstiller

Helpt echt helemaal niets? Dan kan natuurlijk altijd naar een pijnstiller worden gegrepen. Maar let wel op: sommige pijnstillers kunnen zwaar op de (lege) maag vallen, van andere kun je weer flink slaperig worden. Wees daar alert op, want anders kom je van de regen in de drup terecht.

Last van hoofdpijn?

“We praten wel over hoofdpijn, maar er is niet slechts één soort hoofdpijn. De belangrijkste vormen zijn spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.