Alle artikelen

Waarom hebben vrouwen het vaker koud dan mannen?

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 12 februari 2021

Je kunt het vast beamen; vrouwen lijken het vaker koud te hebben dan mannen. Wat is hier nu eigenlijk de reden van? Wij ontdekten naast genetische ook een psychologische oorzaak.

Vrouwen sneller koud

Redenen temperatuurverschil man/vrouw

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat vrouwen een stuk minder warmte produceren dan mannen. Daarnaast ervaren vrouwen een temperatuur van 24,5 graden pas als aangenaam, terwijl mannen 21 graden al aangenaam vinden. Naast dit wetenschappelijk onderbouwde verschil tussen mannen en vrouwen, is er nog een aantal redenen waarom vrouwen het sneller koud hebben.

Verschil in doorbloeding

Bij mannen is de doorbloeding beter, waardoor vrouwen vaker koude handen en voeten kunnen hebben. Het warme bloed bereikt dan namelijk minder snel de koude uiteinden van het vrouwelijk lichaam.

Mannelijke hormonen vs. vrouwelijke hormonen

Wanneer een vrouw ongesteld is, schommelen haar hormonen en daardoor haar lichaamstemperatuur. Het kan dus zijn dat het verschil in warmteproductie tussen mannen en vrouwen tijdens deze periode nog groter is dan normaal.

Tussen de oren

Naast de wetenschappelijk bewezen verschillen, is er ook een psychologische reden voor dit verschijnsel. Psychologisch zijn vrouwen namelijk gevoeliger voor temperatuurwisselingen dan mannen. Wanneer een vrouw van een warme omgeving naar een koude omgeving gaat, is de impact van temperatuurverschil hierdoor groter dan bij een man.

Verschil lichaamstemperatuur tussen man en vrouw

Er zijn dus daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwde verklaringen waarom een vrouw het over het algemeen eerder koud heeft dan een man. Zowel wetenschappelijke als psychologische redenen laten zien dat het niet gek is dat een vrouw eerder zal vragen of de verwarming wat hoger mag.