Alle artikelen

Weet jij hoe je EHBO moet toepassen?

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 14 augustus 2019

De kans dat jij weet wat je moet doen als iemand in je buurt eerste hulp nodig heeft, is waarschijnlijk vrij klein. In Nederland zijn namelijk slechts 300.000 EHBO-gediplomeerden. Dit is natuurlijk erg weinig als je bedenkt dat ons land 17 miljoen mensen telt.

EHBO tips

Op grote evenementen als festivals en concerten is ook vaak een tekort aan hulpverleners. Wij Nederlanders lopen achter wat betreft het aantal mensen dat EHBO kan verlenen. In landen als Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk is het bijvoorbeeld verplicht om een EHBO-cursus te volgen voordat je mag afrijden voor je rijbewijs.

Vijf EHBO punten toegelicht

EHBO.nl (Oranje Kruis) heeft een aantal punten, of eigenlijk stappen, vastgesteld. Het zou het ideaal zijn als iedereen deze stappen zou kennen, begrijpen en kunnen toepassen.

Let op gevaar

Nadat er iets is gebeurd, is het belangrijk om waar te nemen wat de ernst van de situatie is en wat eventuele gevaren zijn. Stel je voor: er is brand uitgebroken en je ziet dat iemand gewond is. Natuurlijk wil je diegene direct helpen, maar misschien zorgt het vuur voor teveel gevaar om direct eerste hulp aan te bieden en is het beter om op professionele hulp te wachten.

Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert

Om goede eerste hulp te kunnen bieden, is het van groot belang om snel te ontdekken wat er is gebeurd en wat het slachtoffer precies mankeert. Dit kun je doen door samen te werken met andere mensen. Wellicht hebben zij meer gezien dan jij en weten zij hoe jullie de persoon in kwestie kunnen helpen.

Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting

Het is belangrijk om het slachtoffer het gevoel te geven dat hij in goede handen Stel: je bent aan het skiën en komt iemand tegen die is gevallen. In zo’n situatie is het voor de gewonde skiër fijn als je hem duidelijk maakt dat professionele hulp snel komt. Daarnaast is het natuurlijk niet ideaal om op een drukke piste te blijven liggen, dus probeer indien mogelijk de nodige beschutting te vinden.

Zorg voor professionele hulp

Zoals hierboven al genoemd, jouw kennis maakt je nog geen medisch professional. Zorg er dus altijd voor dat je snel professionele hulp inschakelt en snel en duidelijk kan communiceren wat de situatie is. De professionals kunnen de hulp vervolgens van je overnemen. Bij het bellen naar de hulplijnen is het belangrijk om direct en duidelijk om de ambulancecentrale te vragen. De centrale zal vragen waar je bent, om hoeveel slachtoffers het gaat en wat het vermoedelijke letsel is.

Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit

Bij deze tip is het belangrijk dat je enige kennis hebt over het verlenen van eerste hulp. Als je namelijk geen idee hebt van wat je moet doen, dan is het misschien beter om zelf geen directe hulp te bieden maar mensen te zoeken die dat wel kunnen.

Gebruik je gezonde verstand

Naast bovengenoemde tips, is het vooral belangrijk om in een noodsituatie je gezonde verstand te gebruiken. De eerste minuten na een ongeval zijn namelijk cruciaal. In deze minuten kan het fijn zijn om bepaalde instructies te krijgen. De gratis EHBO-app van het Rode Kruis bijvoorbeeld, geeft je snel en duidelijk via je smartphone advies bij verschillende situaties. Een handig hulpmiddel bij het verlenen van eerste hulp!

Doe een EHBO-cursus

Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans groot dat u de kosten van een EHBO-cursus (gedeeltelijk) vergoed krijgt. Kijk daarom altijd van te voren even de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering na. Verzekerden van ONVZ krijgen vanuit de aanvullende verzekeringen Optifit en hoger €75 euro of meer vergoed.