Alle artikelen

Weinig eten en toch niet afvallen

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 1 min
  • Datum: 14 december 2021

Hoe schakelt het lichaam over naar een ‘spaarstand’ als mensen proberen af te vallen? Wat gebeurt er dan met het rustmetabolisme?

Wanneer valt u af? Het lichaam schakelt over op lichaamsvet als energiebron als u minder energie binnenkrijgt dan u verbrandt. Voor sommigen is dit makkelijker en sneller dan voor anderen. Eet u weinig en valt u toch niet af? Dan wordt dat geweten aan de ‘spaarstand’ van het lichaam: een verlaagde stofwisseling als gevolg van consequent (te) weinig calorieën binnenkrijgen.

Volgens het Voedingscentrum is het vanuit wetenschappelijk onderzoek onduidelijk of het lichaam zich inderdaad aanpast als het te weinig eten krijgt. Wel is aangetoond dat de ruststofwisseling (het energieverbruik van personen in rust, red.) afneemt als u afvalt en slanker wordt. Het lichaam heeft minder calorieën nodig om organen te laten functioneren, op temperatuur te blijven en in beweging te komen.

Het Voedingscentrum advies

Het Voedingscentrum adviseert om uw voeding onder de loep te nemen en zo nodig aan te passen, als het niet lukt om af te vallen ook al eet u weinig. Ga na of u voldoende beweegt en zo niet, hoe u meer kunt gaan bewegen. Let erop dat uw voornemens en streefgewicht realistisch zijn en eet niet minder dan 1500 kcal (vrouwen) of 1800 kcal (mannen) per dag. Valt u niet verder af, ook al eet u op een gezonde manier minder? Vraag uw huisarts of diëtist om advies.