Alle artikelen

De rol van zonlicht op je gezondheid

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 17 maart 2023

Er zijn maar weinig mensen die niet van de zon kunnen genieten. Gelukkig maar, want zonlicht is gezond. We hebben een aantal belangrijke voordelen van zonlicht beschreven.

De voordelen van zonlicht

Een bron van vitamine D

Door zo’n 15 tot 30 minuten in de zon te zitten, maak je al meer vitamine D aan dan dat je dagelijks via voeding binnenkrijgt. Vitamine D zorgt voor de opbouw van botweefsel en helpt het lichaam bij het opnemen van calcium uit eten en drinken. Ook helpt de vitamine bij de versterking van de spierfunctie en het behoud van je evenwicht.

Zonlicht verlaagt de bloeddruk

Verschillende Engelse universiteiten hebben ontdekt dat zonlicht de hoeveelheid boodschappermoleculen en stikstofmonoxide in de huid en in het bloed verandert. Een gevolg hiervan is dat de bloeddruk verlaagt. Verder kunnen de bloedvaten door zonlicht minder stijf worden, wat ook goed voor de bloeddruk is. Dit is een groot voordeel van de zon, aangezien gezonde bloedvaten de kans op hartproblemen kunnen verminderen.

Aanmaak serotonine

Zonlicht helpt bij de aanmaak van serotonine. Dit geluksstofje wordt in je lichaam opgeslagen en komt in sommige situaties vrij waardoor je je gelukkig voelt. Het is dus niet zo gek dat je blij wordt wanneer na een paar dagen regen eindelijk de zon gaat schijnen!

Zonlicht kan pijn verminderen

Door de warmte die zonlicht met zich meebrengt, kan pijn in spieren worden verzacht. Doordat de doorbloeding positief wordt beïnvloed door de zon, kunnen spieren na inspanning beter herstellen en ontspannen. Ook als je last heb van een reumatische aandoening, kan een uurtje in de zon dus goed voor je zijn!

Smeren, smeren, smeren

Zonlicht heeft niet alleen positieve effecten op je gezondheid. Sterker nog: de zon kan erg gevaarlijk zijn voor je huid. De uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Daarnaast veroudert je huid door de zon. Het is daarom goed om verantwoord te zonnen en je regelmatig in te smeren. Zo zorg je ervoor dat je van alle bovengenoemde voordelen kunt profiteren en heerlijk kunt genieten deze zomer!