
ONVZ Coach van de Maand - Sebastian Archbold van Kampong
Voor de dames van Kampong Dames onder de 25 is Sebastian Archbold een geweldige coach. ‘Twijfelen te trainen doen we zelden. We weten dat Sebas er altijd is. Dan kunnen wij niet afhaken. Hij staat altijd voor ons klaar.’ Sebastian Archbold is al decennialang als vrijwilliger actief bij Kampong. Deze Utrechtse omnisportvereniging is de grootste amateurvereniging van Nederland. Voetbal, cricket, hockey, squash, tennis en jeu de boules. Al deze sporten zijn in verenigingsverband te spelen bij Kampong. Sebastian: ‘Ik ben als vrijwilliger actief voor hockey en cricket bij Kampong. Kampong betekent heel veel voor mij.
ONVZ Coach van de Maand - Sebastian Archbold
Sebastian is coach geworden van Kampong toen zijn dochter begon met hockeyen. Sindsdien heeft hij verschillende functies uitgevoerd. ‘Ik ben er voor het team. De dames zijn er niet voor mij. Ik zorg dat ze het beste uit zich kunnen halen. Voor de start van het seizoen bespreken we de doelstellingen en dat proberen we dan samen te behalen. Ik geloof in positieve coaching. Dat doe ik door de dames ruimte te geven om te experimenteren, te oefenen en ook te falen. Veel van deze meiden zie ik twee in de week. Dat betekent dat ik ze vaker zie dan dat ze hun ouders zien. Dat vind ik bijzonder.’
Uitgeschreven tekst van video
-
[Tekst] Je bent er klaar voor, ONVZ.
Wij zijn Emma en Nikki uit Jong Dames 2 en we zijn hier op Kampong omdat we Sebas hebben genomineerd als Coach van de Maand. Ja, Sebas is zo'n goede coach omdat hij ons dus echt stimuleert om één team te zijn.
En hij staat altijd voor ons klaar, en hij laat ons heel erg ons eigen ding doen zowel binnen als buiten het veld. Zoals als het bijvoorbeeld rust is dan laat hij ons altijd eerst zelf even praten en dan komt hij met een paar belangrijke punten wat er echt veranderd moet worden. Dus dat werkt heel fijn voor ons.
Ik ben Coach van de Maand geworden, ik ben bijzonder vereerd want dat betekent dat de dames mij daarvoor genomineerd hebben. Nou dat alleen als is ja al heel bijzonder.
Ik heb zelf altijd de stelling genomen dat je vooral daar bent voor het team. Dus ik ben er niet eh, die meisjes zijn er niet voor mij, of de dames moet ik zeggen, maar ik ben er voor de dames. Ik ben er om ervoor te zorgen dat ze het beste uit zich kunnen halen en dat wil ik dan met hun bereiken.
Ik had een keer een wedstrijd toen was ik best wel ja, een beetje geïrriteerd en in de wedstrijd zei Sebas 'Nik doe even rustig, komt goed' weet je wel en ga gewoon lekker hockeyen. Toen dacht ik ja, ja ik weet niet dan zorgt hij ook wel echt dat ik mijn hoofd kan leegmaken en dat ik daarna de laatste twee helften gewoon lekker ging hockeyen dus.
De manier waarop ik ervoor zorg dat het team weer er weer klaar voor staat om optimaal te presteren in een wedstrijd is eigenlijk heel variabel. Het blijft gewoon mensenwerk. De ene keer is de concentratie beter dan op een andere dag, de spanningsboog is wat langer dan een andere dag en dus pas ik mijn verhaal daar op aan.
Sebas loopt hier echt al jaren rond, nou voor mijn Kampong tijd liep hij hier al rond dat is best wel lang. Ja. En we hopen natuurlijk dat hij hier nog heel lang rond gaat lopen en ons nog heel lang mag coachen en trainen.
Ja, zeker.
'Feest, tentamens en hockey'
'De dames combineren hockey allemaal met een actief studentenleven. Voor een tentamenperiode of midden in een feestweek kan de concentratie erg wisselend zijn. Dat geeft niets, maar geeft mij de uitdaging om elke week op een andere wijze van de groep één team te maken. Ik heb niet de illusie dat ik life changing invloeden heb, maar ik ben trots dat ze elk jaar blij zijn met de resultaten die ze halen én dat ik ook volgend jaar hun trainer mag zijn.
Het is statistisch gegeven dat 20% van de vrouwen in deze leeftijdscategorie te maken krijgt met depressieve gevoelens. Ik ben geen expert, maar ik heb het vermoeden dat dit percentage bij ons lager is. Het is oké bij ons om je een dagje niet goed te voelen en ik denk dat de meiden dat ook zo ervaren.'

Tip 1: Wees flexibel in de benadering
'Naast hockey hebben deze dames een heel actief bestaan. Dat geeft mij de uitdaging om zelf flexibel te zijn in de benadering. Zodra ik de dames op Kampong zie, probeer ik aan te voelen hoe de stemming is. Vervolgens pas ik vaak mijn benadering een beetje aan. Dat is geen exacte wetenschap, maar vooral ervaring en gevoel.'
Tip 2: Maak samen doelstelling
'Aan het begin van het seizoen bepaal ik met het team en het leidersschapsteam de doelstellingen. Die doelstellingen komen wekelijks terug. Dat laatste is vooral belangrijk vind ik. Zorg voor heldere doelstellingen en bespreek regelmatig de voortgang.'
Tip 3: Zorg voor een veilige omgeving
'Het is mijn droom om ooit een reunie te organiseren van alle dames die ik gecoacht heb. Ik kan het niet voor hen invullen, maar ik hoop dat ze zich altijd veilig gevoeld hebben tijdens het hockeyen op Kampong. Dat vind ik in ieder geval cruciaal.'