Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

U bent een kennismigrant

Een kennismigrant mag in een land werken omdat hij of zij bepaalde wetenschappelijke kennis heeft.

Hoe regelt u een basisverzekering?

Om uw aanvraag voor een basisverzekering goed te kunnen behandelen, hebben we de volgende gegevens en documenten nodig:

 • aanvraagformulier voor een basisverzekering
 • kopie van uw verblijfsvergunning (voor- en achterkant)
 • bewijs van indiensttreding bij uw werkgever (bijvoorbeeld een arbeidscontract waarop de met datum van uw indiensttreding staat)
 • detacheringsverklaring/A1verklaring (als u gedetacheerd bent in Nederland)

Als wij de documenten ontvangen hebben, bepalen wij op basis van deze documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben wij nog aanvullende documenten nodig. In dat geval nemen wij contact met u op.

Als kennismigrant heeft u recht op een basisverzekering als in Nederland komt werken. Ontvangen wij de benodigde documenten niet binnen vier maanden vanaf het ontstaan van het verzekeringsrecht. Dan geldt de datum van ontvangst als de ingangsdatum van uw verzekering. De verzekering gaat in dat geval niet met terugwerkende kracht in.

Werkt u in Nederland onder een detacheringsverklaring? Dit kan invloed hebben op uw aanvraag. Na onze beoordeling kunnen we u hier verder over informeren.

Uw gezinsleden

Heeft u een gezin en komen uw gezinsleden mee naar Nederland? Ook zij hebben dan een verblijfsvergunning nodig. Met deze verblijfsvergunning hebben zij mogelijk ook recht op een basisverzekering in Nederland, afhankelijk van de reden van afgifte.

Voor uw gezinsleden hebben wij de volgende documenten nodig:

 • aanvraagformulier voor een basisverzekering
 • kopie van een verblijfsvergunning (voor- en achterkant) van elk van uw gezinsleden

Als wij de documenten ontvangen hebben, bepalen wij op basis van deze documenten de ingangsdatum van de basisverzekering voor uw gezinsleden. Soms hebben wij nog aanvullende documenten nodig. In dat geval nemen wij contact met u op.

Hebben uw gezinsleden (nog) geen verblijfsvergunning? Dan kunt u geen basisverzekering aanvragen. Als uw gezinsleden zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunt u voor hen wel ONVZ Basisfit Internationaal aanvragen. Dat is een particuliere zorgverzekering van ONVZ. Anders dan de basisverzekering heeft deze particuliere zorgverzekering een acceptatieprocedure. Dat betekent dat u bij de aanvraag gezondheidsvragen moet beantwoorden.

Goed om te weten

 • U komt op basis van uitwisseling naar Nederland

  Als u op basis van uitwisseling naar Nederland komt, dan gelden er andere regels. Bekijk wat u in dit geval moet regelen.

  Uitwisseling

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.