U komt naar Nederland

Studeren in Nederland

U komt uit het buitenland naar Nederland en u wilt in Nederland studeren.

Als u in Nederland gaat studeren, dan kunt u in Nederland geen basisverzekering aanvragen. Welke zorgverzekering wel mogelijk is, hangt van uw situatie en nationaliteit af. Hieronder leggen we u uit wat u kunt doen.

U wilt in Nederland studeren

 • Komt u uit een EU-/EER- of verdragsland? En heeft u een zorgverzekering in uw land van herkomst? Dan vergoedt uw zorgverzekering mogelijk niet alle kosten van zorg in Nederland.

  U kunt een verdragspolis aanvragen bij CZ. Met deze verdragspolis krijgt u de zorg in Nederland vergoed zoals een verzekerde in Nederland. U betaalt hiervoor geen extra premie. CZ is de organisatie in Nederland die de verdragspolis registreert.

  Wilt u de verdragspolis van CZ aanvragen? Doe het volgende:

  • meld u met het E106/S1-formulier aan bij CZ
  • vraag een E106/S1-formulier aan bij uw zorgverzekeraar in uw land van herkomst

  Meer informatie leest u op de website van CZ.

 • Komt u niet uit een EU-/EER- of verdragsland? Dan kunt u mogelijk een particuliere zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar aanvragen. ONVZ biedt Health Basic en Premium aan.

  Wilt u bij ONVZ Health Basic en Premium aanvragen? Health Basic is een verzekering waarin de meest noodzakelijke zorg is gedekt. Health Premium is een uitgebreidere verzekering, met bijvoorbeeld vergoedingen voor beweegzorg (zoals fysiotherapie), mondzorg en generalistische basis-ggz.

  Voor Health Basic en Premium geldt een acceptatieprocedure. Dat betekent dat u bij de aanvraag gezondheidsvragen moet beantwoorden.

U gaat tijdens uw studie werken in Nederland

 • Werkt u in Nederland tijdens uw studie? Dan moet u vanaf de datum dat u gaat werken een basisverzekering hebben.

  U moet tijdens de hele periode dat u werkt de basisverzekering behouden. Wilt u de basisverzekering bij ONVZ aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens naar ons toe:

  • aanvraag voor de basisverzekering
  • ingevulde en ondertekende werkgevers- of accountantsverklaring

  Daarnaast controleren wij of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Ook controleren we de reden van afgifte van uw verblijfsvergunning.

  Heeft u uw aanvraag en de werkgevers- of accountantsverklaring naar ons toegestuurd? Dan bepalen we op basis van die documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben we aanvullende documenten nodig. Dan nemen we contact met u op.

 • Gaat u tijdens uw studie stage lopen? Dan kunt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) laten toetsen of u recht heeft op een basisverzekering. Als u recht heeft op een basisverzekering, bent u verplicht om een basisverzekering aan te vragen.

  Wilt u de basisverzekering bij ONVZ aanvragen? Stuur dan de volgende gegevens naar ons toe:

  • aanvraag voor de basisverzekering
  • ingevulde en ondertekende werkgevers- of accountantsverklaring

  Daarnaast controleren wij of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Ook controleren we de reden van afgifte van uw verblijfsvergunning.

  Heeft u uw aanvraag en de werkgevers- of accountantsverklaring naar ons toegestuurd? Dan bepalen we op basis van die documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben we aanvullende documenten nodig. Dan nemen we contact met u op.

Uitwisseling en zoekjaar

 • Tijdens een 'zoekjaar' moet u een basisverzekering hebben.

  U bent verplicht in Nederland een basisverzekering aan te vragen, als u tijdens uw verblijf in Nederland gaat werken bij een Nederlandse werkgever:

  • op basis van uitwisseling
  • als wetenschappelijk onderzoeker
  • als student

  Ook moet u een basisverzekering hebben tijdens een 'zoekjaar' afgestudeerde/hoog opgeleide. Wilt u meer informatie over uitwisseling en zoekjaar? Lees meer op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

  Werkt u niet tijdens uw verblijf in Nederland? Dan heeft u geen recht op een basisverzekering. Ook als uw werkzaamheden eindigen, dan kunt u geen basisverzekering behouden.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties