U komt naar Nederland

U komt in Nederland wonen niet werken

En u wilt een basisverzekering aanvragen.

Komt u in Nederland wonen, maar gaat u er niet werken? Dan hangt het van uw situatie af of u een basisverzekering kunt aanvragen. Lees hieronder wat u moet doen.

Heeft u de EU-nationaliteit?

 • Komt u in Nederland wonen en heeft u de nationaliteit van een van de EU-landen? Dan moet u binnen vier maanden na aankomst in Nederland een basisverzekering aanvragen. U kunt dan kiezen tussen ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze.

  Uw basisverzekering gaat met terugwerkende kracht in. Vraagt u de basisverzekering later aan? Dan gaat deze in op het moment dat wij alle benodigde documenten hebben ontvangen. Stuur ons voor het aanvragen van een basisverzekering de volgende gegevens en documenten:

  • De aanvraag voor een basisverzekering. U kunt kiezen tussen een basisverzekering ONVZ Vrije Keuze en een basisverzekering ONVZ Bewuste Keuze.
  • Soms hebben we aanvullende informatie nodig. We nemen dan contact met u op.

  Daarnaast controleren we of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.

  Vraag een basisverzekering aan

Heeft u geen EU-nationaliteit?

 • Heeft u niet de nationaliteit van een EU-land maar wel een verblijfsvergunning? Dan kunt u alleen een basisverzekering aanvragen. U kunt dan kiezen tussen ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze. Stuur ons voor het aanvragen van een basisverzekering de volgende gegevens en documenten:

  • De aanvraag voor de basisverzekering. U kunt kiezen tussen ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze.
  • Soms hebben we aanvullende informatie nodig. We nemen dan contact met u op.

  Daarnaast controleren we of u bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Ook controleren we de reden van afgifte van uw verblijfsvergunning.

  Aanvragen basisverzekering
 • Heeft u (nog) geen verblijfsvergunning? Dan kunt u geen basisverzekering aanvragen. Wel kunt u bij ons Health Basic of Health Premium aanvragen. Health Basic is een verzekering waarin de meest noodzakelijke zorg is gedekt. Health Premium is een uitgebreidere verzekering, met bijvoorbeeld vergoedingen voor beweegzorg (zoals fysiotherapie), mondzorg en generalistische basis-ggz.

   

  Voor Health Basic en Health Premium geldt een acceptatieprocedure. Dat betekent dat u bij de aanvraag gezondheidsvragen moet beantwoorden.

  Health Basic of Health Premium aanvragen

Bent u met pensioen of krijgt een uitkering?

 • Krijgt u een pensioen of uitkering uit Nederland of uit het buitenland? Vraag dan een basisverzekering bij ons aan. U kunt kiezen tussen ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze.  
   

  Krijgt u alleen een pensioen of uitkering uit Nederland? Vraag dan een basisverzekering bij ons aan. U kunt kiezen tussen ONVZ Vrije Keuze en ONVZ Bewuste Keuze. 

  Krijgt u alleen een pensioen of uitkering uit een EU-/EER- of verdragsland? Meldt u zich dan aan voor een verdragspolis (E106/S1) bij CZ. Zij zijn de organisatie in Nederland die de verdragspolis registreert. Met deze polis bent u ook in Nederland verzekerd voor zorgkosten. Neemt u voor meer informatie contact op met CZ.

   

Geldt voor u een andere situatie? Is op u een andere situatie van toepassing? Neem dan contact op met het Service Center.

Goed om te weten

 • Als u in Nederland gaat wonen en werken, dan is de situatie anders. Lees meer bij Werken in Nederland.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties