18 januari 2016 | Levensstijl | Achtergrond | 4 min. leestijd
Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. Toch? Welnee! Vijf waar- en onwaarheden over de winterblues.
De feestdagen zijn voorbij, het is donker en koud buiten, je geld is op, de lente lijkt nog mijlenver weg en dan is het nog maandag ook; voor de Britse psycholoog Cliff Arnall genoeg redenen om de maandag van de laatste volle week van januari te bestempelen als de meest deprimerende dag van het jaar. Maar gelukkig is er ook góed nieuws: zijn onderzoek is nooit bewezen.

Dip door donkere dagen

Toch last van sombere gevoelens? De winterdip, die bestaat wél. ‘Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid zonlicht van invloed is op ons lichaam en onze stemming’, licht psychologe Renie Bahlmann toe. ‘Als die hoeveelheid verandert, zoals in de winter, kan dat effect hebben op je lijf en gemoedstoestand. Ruim een miljoen Nederlanders hebben last van zo’n dip. Bij de meeste mensen gaat die gelukkig weer over zodra de lente begint. Houden je klachten langer aan, dan is het goed om hulp in te schakelen.’

Andere winterdip feiten en fabels?

#1 Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op een winterdip: Fabel
Vrouwen hebben maar liefst 50 procent meer kans op een winterdip of -depressie dan mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gevoeligheid van vrouwen voor cyclische veranderingen, seizoensveranderingen en hormonen.

#2 Jarig in de winter? Meer kans op een winterdip: Feit
Het seizoen waarin je bent geboren – en dus de hoeveelheid licht in de periode na je geboorte – is van invloed op het functioneren van je biologische klok, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Mensen die in de winter jarig zijn, kunnen daardoor meer last hebben van het wisselen van seizoenen.

#3 Een zonnebankkuur is een goede remedie: Fabel
Lichttherapie, waarbij licht via het netvlies naar binnen komt, is een effectief middel tegen winterdepressie. Een zonnebank werkt echter met ultraviolet licht, waarbij je je ogen absoluut niet mag openhouden.

#4 In de tropen bestaat de winterdip niet: Feit
Bewoners van de Tropen hebben geen last van de winterblues, die komt daar namelijk niet voor. In noordelijk gelegen landen als IJsland, Zweden en Canada liggen de cijfers juist weer een stuk hoger.

#5 Buitenlucht en beweging helpt: Feit
Tip tegen de dip: ga naar buiten, hoe graag je ook onder de dekens zou willen blijven liggen. Daglicht, frisse lucht en beweging helpen je sneller weer vrolijk te worden.

 

Bronnen: o.a. GZ-psycholoog Renie Bahlmann, scientias.nl en npowetenschap.nl