Het geheim van een lang en gezond leven: Ikigai

10 september 2018 | Levensstijl | Achtergrond | 6 min. leestijd
Wij zijn altijd op zoek naar het geheim van gezondheid. En als we de schrijvers van het boek Ikigai mogen geloven, vinden we dat geheim op het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal honderdjarigen woont.
Auteurs Francesc Miralles en Héctor Garcia reisden af naar Okinawa, naar het dorp Ogimi om precies te zijn. Want daar leven meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Wat hun geheim voor een lang, gelukkig en gezond leven is? Ikigai. Volgens de Japanners heeft iedereen er één: een reden van bestaan. Zingeving dus. Sommige mensen hebben het al gevonden, maar velen zijn er nog naar op zoek.

En dat is het niet alleen. Het geheim zit ‘m ook in de manier van eten, bewegen, werken en de omgang met anderen. De auteurs interviewden honderden inwoners van het dorp en ontdekten hun geheim van jeugdig ouder worden. Het boek Ikigai belooft je te helpen bij het vinden van jouw reden van bestaan en vertelt over de Japanse filosofie voor een gezond lichaam, geest en ziel. De zeven mooiste levenslessen zetten we voor je op een rij.

1. Ga niet écht met pensioen

De Japanners in Okinawa gaan eigenlijk nooit met pensioen. Ze stoppen wel met hun werk als ze hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar gaan niet achter de geraniums of onder de Japanse kersenbloesem zitten. In deze cultuur is een levensdoel hebben zó belangrijk, dat ze ons concept van met pensioen gaan niet kennen. Het is belangrijk om in beweging te blijven, anderen te helpen en iets toe te voegen aan de wereld.

2. Zorg voor sterke sociale banden

Wie eenzaam is, kwijnt langzaam weg. In Okinawa is het een traditie om sterke banden te smeden binnen de lokale gemeenschappen. Zij noemen dit een moai: een informele groep personen met gemeenschappelijke interesses die elkaar helpen. Het gevoel ergens bij te horen en elkaar te steunen biedt ons zekerheid en draagt bij aan een hogere levensverwachting. Leven in een woongemeenschap of woongroep is volgens de Japanners dus een goed idee als je lang gezond en gelukkig wil leven.

3. Sta open voor verandering en blijf altijd leren

Net als lichamelijke training, is braintraining belangrijk voor de gezondheid. Mensen, vooral ouderen, doen dingen graag zoals ze deze altijd al hebben gedaan. Het probleem is alleen dat wanneer je brein routines ontwikkelt, het niet meer hoeft na te denken. Hierdoor gaan neuronen en neurale verbindingen verloren en vermindert het reactievermogen. Kortom: je hersenen raken uit vorm. Daarom is hersengymnastiek zo belangrijk. Dus stap uit je comfortzone en sta open voor verandering. Ook als dit soms spannend is.

4. Zit niet te veel stil

Hoge bloeddruk, obesitas, hart- en vaatziekten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van ziekten die ontstaan door ons zittende bestaan. Door veel te zitten op het werk of thuis reduceert de spiermassa en ademhalingscapaciteit. Recente studies bewijzen daarnaast dat we door te veel zitten korter leven. Loop daarom naar je werk, neem de trap in plaats van de lift, werk vaker staand en doe mee aan activiteiten op sociaal- of vrijetijdsgebied om te voorkomen dat je te lang voor de tv zit.  

5. Eet gezond, gevarieerd en minder

De lokale bevolking van Okinawa eet zeer gevarieerd, voornamelijk op plantaardige basis. Dagelijks nemen de honderdjarigen gemiddeld achttien verschillende voedingsmiddelen tot zich. Een flink contrast met onze fastfood-cultuur. Weten of jij gevarieerd genoeg eet? Kijk dan naar de verscheidenheid aan kleur op tafel. Rode paprika, spinazie, bloemkool en aubergine… En: eet minder. Om langer gezond te blijven, eet je tot je 80% vol zit.

6. Beweeg matig intensief

Toen de auteurs Ogimi bezochten, ontdekten zij dat zelfs de mensen boven de negentig nog heel actief waren. Ze lopen veel, gaan naar de karaoke en wieden elke ochtend met de hand het onkruid in de moestuin. Ze doen niet aan een concrete sport, maar bewegen door hun dagelijkse bezigheden. Manieren om ook matig intensief te bewegen zijn: yoga, tai chi of old school ochtendgymnastiek. Dag sporten tot je niet meer kan en hallo zonnegroet!

7. Vind je Ikigai

Elk mens heeft een passie, een uniek talent, een stuwende kracht die zin geeft aan het leven. Jouw Ikigai, of zoals de Fransen zeggen: raison d’être. Het bevindt zich op het snijvlak van jouw passie, missie, beroep en roeping. Heb je jouw Ikigai nog niet gevonden? Ga er dan snel naar op zoek. Want heb je ook als je tachtig bent nog een doel om uit bed te komen, dan is de kans groter dat je gezond en gelukkig en oud wordt.

Naast het Japanse eiland Okinawa zijn er nog vier ‘Blue Zones’ waar mensen significant langer, gezonder en gelukkiger leven dan waar ook ter wereld. Lees ook hun geheimen voor een lang en gelukkig leven.