Alle artikelen

Lang en gelukkig leven? Hier weten ze hoe

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 20 mei 2018

Nergens worden mannen en vrouwen zo gelukkig oud als in de vijf 'Blue Zones' die verspreid liggen over de wereld. Waar vind je ze, wat doen deze mensen goed... en kunnen wij daar wat van leren?

In een aantal gebieden op aarde leven mensen significant langer, gezonder en gelukkiger dan waar ook ter wereld. The Blue Zones, worden ze genoemd, en wetenschappers zijn het erover eens dat het geheim van dat vitale leven in de alledaagse levensstijl van de inwoners zit. Misschien kan hun geheim ook wat voor jou betekenen?

Lang en gelukkig leven? Hier weten ze hoe

Sardinië, Italië: familie op nummer 1

In Sardinië werd in 2004 de eerste Blue Zone geïdentificeerd. Inwoners van dit gebied op het Italiaanse eiland leven al eeuwenlang volgens bepaalde tradities. Ze zetten familie op de eerste plaats en blijven hun leven lang dichtbij vrienden en familie wonen, ze jagen en vissen en drinken dagelijks een paar glazen wijn. Het dieet van de Sardijnen bestaat uit volkorenbrood, bonen, groenten, fruit, schapenkaas en geitenmelk, wat goed zou zijn tegen hartziekten en alzheimer. Vlees eet men alleen op zondag.

Okinawa, Japan: leven volgens ‘Moai’ en ‘Ikigai’

De vrouwen in Okinawa in Japan worden ouder dan waar ook ter wereld. Een mogelijke oorzaak zou hun sterke sociale netwerk van vrienden familie kunnen zijn, ‘Moai’ genoemd. Weten dat er altijd iemand voor je klaarstaat, zorgt voor een stressvrij leven. Maar ook ‘Ikigai’, een doel in het leven hebben, zelfs als je de honderd gepasseerd bent, zou hun lange leven kunnen verklaren. Inwoners van Okinawa eten bovendien vegetarisch en veel soya, ze tuinieren zelf, zijn veel buiten, hebben een positieve levensinstelling en blijven tot op late leeftijd actief. Ze leven bovendien zonder meubilair; regelmatig opstaan van de grond is goed voor de botten en het evenwichtsorgaan.

Loma Linda, Californië: wekelijkse sabbath

Het kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten in het zuiden van Californië werd gesticht in 1840 en stelt gezondheid centraal. Anno 2018 vormt een community van zo’n negenduizend adventisten het hart van deze Blue Zone; mensen die zo’n tien jaar ouder worden dan gemiddeld. Adventisten leven grotendeels vegetarisch, blijven tot op late leeftijd actief, roken en drinken niet, doen veel vrijwilligerswerk en houden iedere week een sabbat van 24 uur om te focussen op God, familie, vriendschap en de natuur.

Nicoya, Costa Rica: een ‘Plan de vida’

Op Nicoya, een schiereiland bij de Nicaraguaanse grens, leven ze volgens een duidelijk ‘plan de vida’: een reden om te leven. Dat geeft ouderen een positieve kijk op de toekomst en helpt hen actief te blijven. Ze voelen zich nodig. Inwoners leven bovendien nauw samen met familie en vrienden. Ze doen vaak zwaar fysiek werk, zijn veel buiten en hun dieet van maïs en bonen zou weleens de beste voedingscombinatie voor een gezond leven kunnen zijn. Het water in Nicoyan heeft bovendien een uitzonderlijk hoog calciumgehalte; een mogelijke verklaring voor het geringe aantal hart- en vaatziekten.

Icaria, Griekenland: domino

Op dit kleine eiland haalt één op de drie de negentig en komt dementie nauwelijks voor. De inwoners eten veel fruit, groenten, granen, bonen en aardappelen en drinken kruidenthee en geitenmelk. Ze hebben van familie en vrienden een prioriteit gemaakt, leven in een schone berglucht en houden er een actieve levensstijl op na. Genieten is hun levensdoel; ze drinken veel rode wijn met elkaar, spelen domino, leven bijna zonder horloges en doen dutjes bij de vleet; mensen die regelmatig dutten hebben tot 35 procent minder kans om te overlijden aan een hartaandoening.