Alle artikelen

Hoe suikervrij eten Myriam van haar PCOS-klachten afhielp

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 2 juli 2019

Als Myriam Koning (32) stopt met de pil, wordt ze maar niet ongesteld. Na zes maanden gaat ze naar de huisarts. Ze blijkt vochtblaasjes op haar eierstokken te hebben en krijgt de diagnose PCOS: Polycysteus Ovarium Syndroom. Volgens artsen kan ze er zelf niks tegen doen, maar Myriam bewijst het tegendeel. Inmiddels is ze volledig klachtenvrij én moeder van twee.

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS. Een hormonale afwijking waarbij vochtblaasjes op de eierstokken ontstaan: cysten. Myriam: “Normaal is er één eicel die groter groeit, tot eisprong komt en vervolgens wel of niet bevrucht wordt. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, sterft-ie af en begint de menstruatie. Bij vrouwen met PCOS groeien meerdere eicellen groter, maar niet groot genoeg. Hierdoor springt er geen enkel eitje en ontwikkelen de eitjes zich tot cystes. Met als gevolg dat de menstruatie onregelmatig plaatsvindt of zelfs helemaal uitblijft. Vrouwen komen er vaak pas achter dat ze PCOS hebben op het moment dat ze zwanger willen worden; ze stoppen met anticonceptie, worden vervolgens niet meer ongesteld en hebben geen eisprong.”

Hoe suikervrij eten Myriam van haar PCOS-klachten afhielp

Klachten

Naast vochtblaasjes en het uitblijven van de menstruatie, horen klachten van verhoogd testosteron ook tot de symptomen van PCOS. “Door een verhoogd testosteronniveau kunnen vrouwen last krijgen van acne, haaruitval, overgewicht, stemmingswisselingen en overbeharing. De diagnose PCOS wordt gesteld als vrouwen twee van de drie symptomen hebben.” Myriam tikte alle drie de boxen aan.

Ontpillen

“Ik had vaak hoofdpijn en migraineaanvallen. Omdat ik niet precies wist wat de oorzaak was, besloot ik met de pil te stoppen. Die slikte ik inmiddels al bijna tien jaar. Ik was benieuwd wat dat zou doen. Al gauw merkte ik positief verschil; ik had bijna geen hoofdpijn meer. Alleen werd ik niet ongesteld. Dat is vast het ontpillen, dacht ik. Maar toen ik na een half jaar nog niet ongesteld werd, ging ik langs de huisarts. Die zei dat ik nog even af moest wachten; het kon best een tijdje duren voordat mijn cyclus weer op gang zou komen. Toch voelde ik aan alles: dit is niet goed.”

Wake-upcall

Toen Myriam een paar maanden na haar eerste doktersbezoek nog steeds niet ongesteld was geworden, kreeg ze een doorverwijzing naar de gynaecoloog. “Er werd een echo gemaakt en daarop waren duidelijk cystes in mijn eierstokken te zien; ik had PCOS. PCO-watte? Ik had er nog nooit van gehoord. ‘Maak je niet druk’, zeiden de artsen. ‘Op dit moment is er niks aan de hand. Alleen als je zwanger wilt worden, moet je niet te lang wachten met een hormoonkuur’. Mijn eerste reactie was: oef, gelukkig. Ik hoef nu niks te doen. Meteen daarna dacht ik: maar ho eens even. Mijn lichaam werkt niet zoals het moet én ik word niet ongesteld. Dat kan toch niet goed zijn? Bovendien hoopte ik ooit moeder te worden. Het idee dat dat misschien niet zou lukken, was een wake-upcall. Vanaf dat moment ben ik gaan onderzoeken wat ik zélf aan PCOS kon doen.”

Minder suiker

Myriam leest alles over het syndroom wat ze kan vinden en probeert veel op het gebied van voeding. “Veel vrouwen met PCOS zijn insulineresistent. Dat betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline en ze last kunnen krijgen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Om mijn bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, ging ik snelle suikers mijden en letten op suikers uit koolhydraten en fruitsuikers. Suikers uit koolhydraten zijn bijvoorbeeld witbrood, witte pasta en witte rijst. Die verving ik door eiwitten uit vis, noten, peulvruchten en eieren. En ik ging meer groenten eten. ’s Ochtends maakte ik vaak een groene smoothie, ik lunchte met een salade en ook mijn avondmaal bestond grotendeels uit groenten.” Maar het bleef niet alleen bij voeding. “Ook stress heeft veel invloed op je hormoonbalans, dat wordt nogal eens vergeten. Vooral het ontbreken van ontspanningsmomenten is funest. Deze plande ik daarom steeds meer voor mezelf in.”

Eindelijk ongesteld

Al na een paar maanden merkt Myriam dat haar aanpak werkt. “Ik had meer energie, minder last van stemmingswisselingen en zat beter in m’n vel.” Als klap op de vuurpijl wordt ze na negen maanden weer ongesteld. “Nooit gedacht dat ik daar zó blij van zou worden. Zie je wel, mijn lichaam kan het wel zelf. Dat was zo bijzonder.” Maar de tranen van geluk stromen pas echt over haar wangen als Myriam voor een echo weer bij de gynaecoloog is. “Alle cysten op mijn eierstokken waren verdwenen. Weg! Ik was verbaasd, maar mijn gynaecoloog stond helemaal perplex. Ze zeggen namelijk dat je nooit meer van PCOS af kunt komen.”

Meteen zwanger

Daarna ging het heel snel. Binnen drie maanden was Myriam zwanger van haar eerste zoon (nu 5), drie jaar later krijgt ze ook een tweede zoon (nu 2). Ze benadrukt: “Op een natuurlijke manier hè, zónder medicijnen. Terwijl artsen zeiden dat ik zelf niks aan mijn PCOS-klachten kon doen. Zo gaat het nog steeds. Zo’n hormoonkuur is puur symptoombestrijding; het probleem wordt niet bij de oorzaak aangepakt, waardoor het vaak alleen maar erger wordt. Acne die toeneemt bijvoorbeeld, of extreme haaruitval. Maar ook de gevaren op lange termijn zijn groot. Pak je PCOS niet aan, heb je een verhoogde kans op diabetes type 2 en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het is dus heel belangrijk om meteen actie te ondernemen. Gewoon door beter te gaan eten en meer rustmomenten in te bouwen. Het is absoluut geen dieet, eerder een way of life. En natuurlijk eet ik af en toe een lekker stuk taart, dat kan mijn lichaam prima aan. Zolang de basis maar goed is.”

Vrouwen helpen

Myriam wil haar verhaal en kennis met andere vrouwen delen en start healthyhormones.eu. “Ik was nog maar net begonnen of mijn mailbox ontplofte met reacties van vrouwen die zich in mijn verhaal herkenden, maar niet wisten wat ze er zélf aan konden doen. Bizar eigenlijk; 1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, maar er is zo weinig over bekend. Ik volgde verschillende opleidingen en help vrouwen nu om op een natuurlijke manier van hun PCOS-klachten af te komen. Gisteren nog kreeg ik een appje van een vrouw die al vijf jaar bezig was om zwanger te worden voor ze bij mij terechtkwam. Ze is nu veertien weken zwanger!”

Hoe suikervrij eten Myriam van haar PCOS-klachten afhielp

(Leren) omgaan met een chronische aandoening

Het hebben of krijgen van een chronische aandoening, zoals PCOS, is vaak heftig en lastig te accepteren. Je kan je daardoor eenzaam, boos of onzeker voelen. Stichting mirro heeft een online zelfhulpmodule ontwikkeld voor mensen die een chronische aandoening hebben en willen leren deze (beter) te accepteren. Met deze zelfhulp module kun je zelfstandig en anoniem aan de slag met verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld om te leren de balans te bewaren tussen zorgen voor jezelf en positief naar de toekomst te kijken.

Mirro zelfhulp modules

Heb je Werkfit? Dan kun je gratis gebruikmaken van Mirro. Maak dus snel een account aan en leer hoe je beter kunt omgaan met een chronische ziekte, zoals PCOS.