Alle artikelen

Verzeker jezelf van een zorgeloze vakantie

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 30 november 2022

Ga je dit jaar op vakantie? Dan is het slim om nu alvast na te denken over een aantal zorgverzekeringszaken. Omdat we begrijpen dat dit niet de leukste voorbereidingen zijn, zetten we een paar handige tips voor je op een rijtje. Zo verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie.

Zorgeloze Vakantie

Tip 1. Overweeg een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking voor zorgkosten

De basisverzekering vergoedt zorgkosten in het buitenland tot maximaal het tarief dat de zorg ook in Nederland zou kosten. Zijn de kosten hoger, dan betaal je het verschil zelf. Er zijn aanvullende zorgverzekering of reisverzekering die het verschil vergoeden.

Ben je bij ONVZ verzekerd met Wereldfit? Dan heb je al een goede aanvullende verzekering of reisverzekering voor zorgkosten in het buitenland. Ook bij een oranje of rood reisadvies. ONVZ raadt reizen bij deze kleurcodes af. Bij geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar word je aangeraden wel op risico’s te letten. Welk land of welke regio in welke categorie valt, kan je eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

Wil je ook verzekerd zijn voor zaken als bagage of hobby- en sportuitrusting? Dan doe je je er goed aan om een reisverzekering af te sluiten. Je kan er dan wel voor kiezen om bepaalde modules, zoals die voor medische kosten, repatriëring en kosten voor een vervangend chauffeur, uit te zetten. Met Wereldfit ben je hier namelijk al uitstekend voor verzekerd.

Kijk op de website voor de polisvoorwaarden en meer informatie over Wereldfit. Overstappen van zorgverzekeraar kan elk jaar tot en met 31 december. Je zorgverzekering wijzigen kan ieder jaar tot en met 31 januari.

Tip 2. Neem het juiste verzekeringsbewijs mee op reis

Of je een verzekeringsbewijs nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat.

Zorgpas

Bij veel zorgverzekeraars is je zorgpas ook je Europese ziekteverzekeringskaart. Dat zie je aan de term European Health Insurance Card (EHIC) op de achterkant van je zorgpas. Staat dit niet achterop je zorgpas? Dan kan je een aparte EHIC aanvragen bij je zorgverzekeraar. Met de EHIC heb je in het buitenland recht op spoedeisende zorg. De EHIC geeft je recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin je verblijft. De EHIC is geldig in de EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, EER-landen en Australië. Lees hier meer informatie over verzekeringsbewijzen.

Verdragsformulier

Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over zorgkosten, dat noemen we ook wel ‘verdragen’. Ga je naar een van deze verdragslanden? Vraag dan vooraf een 111 formulier aan bij je zorgverzekeraar en neem dit mee op reis. Dit formulier geeft recht op spoedeisende zorg in de verdragslanden Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Verzekeringsverklaring

In (Wit-)Rusland, Cuba, Iran, Venezuela en Zuid-Afrika heb je bij een verblijf van meer dan 90 dagen een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig om te bewijzen dat je een zorgverzekering hebt. Deze verzekeringsverklaring kan je bij je zorgverzekeraar opvragen. Bij ONVZ kan je deze in MijnONVZ opvragen.

Sommige landen vragen ook een verzekeringsverklaring waarop staat dat je verzekerd bent voor zorgkosten in verband met het coronavirus. Je kan je zorgverzekeraar of reisverzekeraar vragen om deze verklaring voor je af te geven. Wil je meer informatie over verzekeringsverklaringen? Bekijk dan onze pagina Neem het juiste verzekeringsbewijs mee.

Tip 3. Noteer het telefoonnummer van de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekeraar

De alarmcentrale van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar bel je als je onverwachts zorg nodig hebt in het buitenland. De medewerkers van de alarmcentrale geven je advies over wat je het beste kan doen bij ongevallen. Ook helpen ze je bijvoorbeeld zoeken naar een geschikte zorgverlener, geven aan welke dekking je zorg - of reisverzekering biedt en kunnen je helpen in het contact met de zorgverlener ter plaatse.

Noteer het telefoonnummer van de alarmcentrale alvast en bewaar het op een handige plek, zodat je het altijd bij de hand hebt. Voor ONVZ-verzekerden staat het nummer van de alarmcentrale ONVZ Zorgassistance (+31 (0)88 668 97 67) op de achterkant van de zorgpas en in de ONVZ-app.

Tip 4. Reisvaccinaties nodig? Kijk of je zorgverzekering deze vergoedt

De basisverzekering vergoedt geen reisvaccinaties. Heb je een aanvullende verzekering, kijk in de voorwaarden van je zorgverzekeraar of deze vergoeding biedt voor reisvaccinaties. Verzekerden van ONVZ vinden meer informatie over de vergoeding van reisvaccinaties op de website.

Tip 5. Bewaar alle originele voorschriften en rekeningen van behandelingen

Om je behandeling in het buitenland te kunnen declareren, is het noodzakelijk om alle originele rekeningen en kwitanties te bewaren. Deze moet je namelijk in bepaalde situaties meestal meesturen met je declaratie.

Acute zorg nodig? Overal ter wereld verzekerd

Zorg kost in het buitenland soms veel meer dan in eigen land – en de basisverzekering vergoedt alleen het Nederlandse tarief. Met onze aanvullende verzekering Wereldfit bent u uitstekend verzekerd voor onverwachte en spoedeisende hulp in het buitenland. Net als voor repatriëring, eerder terugkomen, opsporing en redding.