Alle artikelen

Lachen werkt helend

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 2 januari 2023

Lachen. Dat mogen we wel wat serieuzer nemen, vindt lachcoach Bente Adriaens. Want lachen is zó gezond voor lichaam en geest. Lachten we in de jaren ’50 nog zo’n 18 minuten per dag, inmiddels is dat slechts 5 minuten. Daarom: een pleidooi voor de (schater)lach.

Wist je dat kinderen 300 keer per dag lachen met geluid? En volwassenen maar 15 keer? Hebben kinderen zoveel meer lol in het leven dan wij? Dat niet, denkt Bente Adriaens, oprichter van GetTheLaughFlow. Kinderen staan vooral dichter bij hun eigen emoties. Vandaar dat kinderen ook vaker huilen. Mensen leren het tonen van emoties af naarmate ze ouder worden.

“Heel zonde, want lachen werkt ontspannend, helend en helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten.” Bente vertelt gepassioneerd en met een lach over de kracht van de lach. Ze startte in 2013 met het geven van lachworkshop vanuit de gedachte dat volwassenen lachen best meer mogen omarmen. “Dat kan door mensen op een andere manier naar lachen te laten kijken. Door ze van de ongemakkelijkheid af te helpen die er ook vaak is bij lachen. Niets is zo fijn als je voluit overgeven aan een goede lachbui. Toen ik na het volgen van lachyoga verkondigde dat ik mijn geld zou gaan verdienen met het geven van lachworkshops verklaarde iedereen me voor gek. En ik mezelf ook. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en heb ik al veel mensen lekker laten lachen.”

Lachrimpels

Als je lacht maak je het gelukshormoon endorfine aan en dat zorgt voor een blij gevoel. Tegelijkertijd daalt het stresshormoon. Lachen is ook goed voor de bloedsomloop, en dat is gunstig als je rimpels wilt tegengaan. “Behalve lachrimpels, die krijg je er wel van”, grapt Bente. Lachen heeft ook een positief effect op de ademhaling, want lachen doe je als je uitademt en uitademen zorgt voor een ontspannen gevoel. Daarnaast maakt een goede lachbui je longen leeg, zodat er ruimte komt voor verse lucht. En dat geeft energie. Ook de buikspieren moeten aan het werk tijdens het lachen. Als kers op de taart verbrand je met 1 minuut intensief lachen net zoveel calorieën als met 10 minuten bewegen op het roeiapparaat.

Ongemakkelijk

Als lachen zo goed is voor lichaam en geest, waarom lachen we dan niet vaker? Een antwoord op die vraag heeft Bente niet, maar ze geeft wel aan dat veel mensen ongemak ervaren tijdens het lachen. Dat zou ermee te maken kunnen hebben. “Door te lachen laat je jezelf horen, ben je aanwezig. Sommige mensen ervaren dat als ongemakkelijk. Zij lachen bijvoorbeeld met de hand voor de mond. Alsof je jezelf niet mag laten zien of horen. Door de schaamte overboord te gooien en voluit te lachen, werk je dus ook aan je zelfvertrouwen. Samen lachen is daarom ook een leuke manier van verbinden. Lachen werkt aanstekelijk en als we lachen spreken we allemaal dezelfde taal.”

Nep lachen

Bij een lachworkshop is de lach nep. Bente: “Maar onze hersenen zien het verschil niet. Wanneer je je mondhoeken omhoog trekt in een lach, dan start de endorfine aanmaak. Je voelt je beter, je hart licht op. Dus echt of nep, dat maakt niet uit. Ik vind dat zelf ook niet belangrijk. En wat is nep? Als je zelf mee wilt doen en je er voor open stelt, hoe nep is het dan?”

Bente Adriaens

Foto: Bente Adriaens

Oefening baart kunst

Hoe vaker je nep lacht, of beter gezegd oefent met lachen, hoe gemakkelijker je ook de lach terugbrengt in het dagelijks leven. Bente: “Ik heb zelf ook wel eens geen zin, maar als ik dan (nep) lach, dan komt de zin wel snel terug. Lachen maakt het leven echt lichter. Je moet er wel voor openstaan en het zelf willen voelen. Iemand een lach opdringen werkt natuurlijk niet.”

Lachworkshop

Tijdens een lachworkshop maakt Bente gebruik van de aanstekelijkheid van lachen. “Daarnaast benoem ik ook zeker de ongemakkelijkheid. Ik voel zelf namelijk ook ongemak als ik voor een groep met gêne sta. Vaak komt ongemakkelijkheid voort uit schaamte en onzekerheid. Door het daarover te hebben met elkaar neemt het ergste ongemak al af. En ik benoem ook wat mensen denken. Zoals dat sommige mensen denken dat ik niet goed wijs ben als ik zo hard lach. Hahaha, het is mijn werk, ik doe niet anders.”

Soms is er totaal geen schaamte. “Zoals die keer dat ik een workshop gaf aan een groep mannen, strak in het pak. Ze werkten allemaal bij een bank. Ze stonden daar met veel cynisme, zo van ‘kom maar op meisje’. Bij de laatste oefening lagen ze allemaal op de grond, te rollen van het lachen. Toen dacht ik wel ‘ha, dat heeft dat meisje toch maar mooi voor elkaar gekregen’.”

Ook online lekker lachen

Dat samen online lachen ook werkt, ervaarde Bente in coronatijd. “Het aanstekelijke van lachen, dat werkt online net zo goed. Dat verbaasde mij, want je zit toch in je eentje thuis en daardoor kun je je gemakkelijker ‘verstoppen’. Aan de andere kant voelt de thuisomgeving veiliger. Ik heb als workshopbegeleider wel minder grip op de groepsdynamiek, dus ik vaar meer op mijn eigen kennis en kunde om mensen mee te krijgen in een flow.”

Het verschil tussen humor en lachen

Dr. Sibe Doosje doet onderzoek naar positieve psychologie en humor. Hoe humor zich tot lachen verhoudt, lees je in het interview dat we met hem hielden in 2020.  

Lees het interview