2024

Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp)

De zorg bij sommige patiënten is te ingewikkeld voor de huisarts alleen. U kunt denken aan iemand die ouder wordt met meerdere aandoeningen tegelijk, of iemand met een verstandelijke beperking die een chronische ziekte krijgt. De huisarts (of kinderarts) kan dan een specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten inschakelen. Dit is geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen (gzsp).

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt gzsp in 3 vormen.

Advies aan de huisarts

De specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten geeft advies aan uw huisarts. Dan ziet u die zorgverlener zelf niet.

Consult en behandeling

De specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten neemt de zorg, helemaal of voor een deel, over van uw huisarts of kinderarts. U heeft dan enkele gesprekken met die zorgverlener. Als meer zorg nodig is, stelt de zorgverlener samen met u een zorgprogramma op. Daarin staat aan welke behandeldoelen jullie gaan werken, en hoe. De artsen kunnen hierbij ook iemand met meer kennis van de ggz inschakelen. Bijvoorbeeld een gz-psycholoog of psychiater.

Dagbehandeling in een groep

Dagbehandeling in een groep, als dit helpt bij het bereiken van uw behandeldoel. De dagbehandeling kan onderdeel zijn van uw zorgprogramma als u zelfstandig thuis woont en overdag behoefte heeft aan extra zorg. Die dagbehandeling krijgt u in een instelling, bijvoorbeeld een verpleeghuis of een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Binnen uw zorgprogramma kunnen ook anderen u behandelen. Maar de specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten is uw eerste aanspreekpunt. En verantwoordelijk voor uw totale behandeling. Bij gedragsproblemen kan uw eerste aanspreekpunt ook een andere zorgverlener zijn:

  • gz-psycholoog
  • orthopedagoog-generalist
  • klinisch psycholoog
  • klinisch neuropsycholoog
  • psychiater

Andere zorg nodig?

Vindt de specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten dat u naar een fysiotherapeut, oefentherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist moet? Kijk dan bij ‘Andere vergoedingen’. Let op dat de Bewuste Keuze Basisverzekering de eerste 20 behandelingen fysiotherapie en oefentherapie niet vergoedt.

Hier kunt u terecht

  • specialist ouderengeneeskunde
  • arts voor verstandelijk gehandicapten

Uw huisarts werkt vaak al samen met deze zorgverleners. Soms werken zij in de huisartsenpraktijk, of bijvoorbeeld in een verpleeghuis of andere instelling.

Wat niet vergoed wordt

  • gzsp als u een indicatie heeft voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz): het zorgkantoor is dan uw aanspreekpunt

Andere vergoedingen

Bij dagbehandeling in een groep vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering soms ook het Ziekenvervoer naar de dagbehandeling.

Voor individuele Fysiotherapie en oefentherapie, Logopedie, Ergotherapie en Diëtetiek gelden die vergoedingen.

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, eigen risico

Deze zorg valt onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, een verwijzing

Voor deze zorg moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of kinderarts. Een verpleegkundig specialist of physician assistant die in de huisartsenpraktijk werkt, mag u ook namens uw huisarts verwijzen.

Toestemming

Ja, in sommige gevallen

Als wij geen afspraken hebben met de specialist ouderengeneeskunde of arts voor verstandelijk gehandicapten. Bijna altijd hebben wij die wel. De arts weet of dat zo is. En zal, als dat nodig is, de toestemming voor u aanvragen.

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de zorg die specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten normaal gesproken verlenen als specifieke geneeskundige zorg voor deze doelgroep. Bij dagbehandeling in een groep is dat ook de zorg die klinisch psychologen normaal gesproken verlenen. In beide gevallen geldt: Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

  • Heeft u behoefte aan dagbesteding, maar heeft dit geen medisch doel binnen uw zorgprogramma? Dan moet u hiervoor naar het zorgloket van de gemeente.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties