Heeft u vragen? Bekijk onze contactmogelijkheden ZakelijkBereken premieEnglish

Geneesmiddelen mogen niet onnodig duur zijn

Als u een goedkoop merkloos geneesmiddel kunt gebruiken, vergoeden wij het duurdere merkgeneesmiddel niet volledig. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Merkgeneesmiddelen zijn vaak onnodig duur

Merkloze geneesmiddelen werken hetzelfde als merkgeneesmiddelen. Ze hebben dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en kwaliteit als een merkgeneesmiddel, maar hebben een lagere prijs. Gebruik van een merkgeneesmiddel is onnodig duur als u ook een merkloos geneesmiddel kunt gebruiken.

Voorkomen van onnodige kosten

We maken afspraken met apothekers over het gebruik van merkloze geneesmiddelen. Dit voorkomt onnodige kosten in de zorg. Door het gebruik van merkloze geneesmiddelen willen we een bijdrage leveren aan het terugdringen van de zorgkosten. Dit heeft ook invloed op de hoogte van uw premie. 

Wanneer krijgt u het duurdere merkgeneesmiddel?

Als uw arts het nodig vindt dat u het duurdere merkgeneesmiddel gebruikt, dan schrijft de arts dat op het recept. Er is dan sprake van medische noodzaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u allergisch bent voor een hulpstof die in het merkloze geneesmiddel zit. Het kan zijn dat de arts en de apotheker hierover eerst moeten overleggen.

Krijgt u het duurdere merkgeneesmiddel vanwege medische noodzaak? Dan vergoeden we de kosten en declareert de apotheker de kosten rechtstreeks bij ons. Let op: de kosten worden eerst met uw eigen risico verrekend als het eigen risico nog niet (helemaal) verbruikt is.

In andere gevallen geeft de apotheker u het merkloze middel mee.

Geen medische noodzaak, maar u wilt wel het duurdere merkgeneesmiddel

Er is geen medische noodzaak, maar u wilt wel het duurdere merkgeneesmiddel blijven gebruiken? Dat kan, maar u betaalt dan een deel zelf. U betaalt in de apotheek uw nota en dient deze daarna bij ons in. We vergoeden de kosten tot de prijs van het goedkoopste merkloze geneesmiddel. Op medicijnkosten.nl vindt u de prijzen van geneesmiddelen. En ook de prijs van het goedkoopste merkloze geneesmiddel. De kosten voor het afleveren van de geneesmiddelen vergoeden we wel volledig.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.