Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Studeren in Nederland

U komt uit het buitenland naar Nederland om hier te gaan studeren

Gaat u in Nederland studeren?

Dan kunt u in Nederland geen basisverzekering afsluiten. Voor uw mogelijkheden is het van belang welke nationaliteit u heeft.

Komt u uit een EU-/EER- of verdragsland? U blijft dan verzekerd voor zorgkosten in het land van herkomst. Wilt u een verdragspolis afsluiten? Vraag dan een E106/S1-formulier aan bij uw zorgverzekeraar in uw land van herkomst. Hiermee kunt u zich aanmelden bij CZ. CZ is de organisatie in Nederland die de verdragspolis registreert.

Met het woonlandpakket verdragspolis bent u verzekerd voor zorgkosten die u maakt in Nederland. Meer informatie vindt u op de website van CZ.

Komt u niet uit een EU-/EER- of verdragsland? Dan kunt u ONVZ Basisfit Internationaal aanvragen. Dat is een particuliere zorgverzekering van ONVZ. Anders dan de basisverzekering heeft deze verzekering een acceptatieprocedure . Dat betekent dat u bij de aanvraag gezondheidsvragen moet beantwoorden.

U gaat tijdens uw studie werken in Nederland

Gaat u tijdens uw studie in Nederland ook werken? Dan moet u vanaf de datum dat u gaat werken een basisverzekering hebben. U moet een basisverzekering hebben gedurende de hele periode dat u werkt.

Hoe regelt u een basisverzekering?

Om uw aanvraag voor een basisverzekering goed te kunnen behandelen, hebben we het volgende nodig:

  • aanvraagformulier voor een basisverzekering
  • bewijs indiensttreding in Nederland (bijvoorbeeld arbeidscontract of werkgeversverklaring)
  • bewijs van inschrijving bij een Nederlandse gemeente
  • kopie verblijfsvergunning (voor- en achterkant; indien van toepassing)

Als wij de documenten ontvangen hebben, bepalen wij op basis van deze documenten de ingangsdatum van uw basisverzekering. Soms hebben wij nog aanvullende documenten nodig. In dat geval nemen wij contact met u op.

Gaat u tijdens uw studie stage lopen? Dan kunt u bij de SVB laten toetsen of u recht heeft op een basisverzekering. Als u recht heeft op een basisverzekering, bent u verplicht om een basisverzekering te hebben.

Uitwisseling en zoekjaar

Gaat u tijdens uw verblijf in Nederland werken bij een Nederlandse werkgever op basis van uitwisseling, als wetenschappelijk onderzoeker, student en zoekjaar afgestudeerde/hoog opgeleide, dan bent u verplicht in Nederland een basisverzekering te hebben.

Als u tijdens uw verblijf geen werkzaamheden verricht, dan heeft u geen recht op een basisverzekering. Ook als uw werkzaamheden eindigen, dan kunt u geen basisverzekering behouden.

Wilt u meer informatie over uitwisseling en zoekjaar? Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.